Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδια... υπομονής στη Σοφοκλέους

Σε παιχνίδι της ”γάτας με το ποντίκι” εξελίσσεται η αντιπαράθεση μεταξύ αγοραστών – πωλητών. Πολύ χαμηλός ο τζίρος, αναδεικνύει την απροθυμία των εν δυνάμει πωλητών να προσφέρουν θέσεις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τις λιγότερες συναλλαγές των τελευταίων δύο εβδομάδων παραμένει ”χαμηλά” στις 2.445 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Μέχρι τις 15.00 ο συνολικός τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 120 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει την απροθυμία των πωλητών να προχωρήσουν σε περαιτέρω ρευστοποιήσεις.

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακά στελέχη, μετά το χθεσινό απρόσμενο

–4% για τη μετοχή του ΟΤΕ, η τιμή της μετοχής σήμερα σταθεροποιήθηκε στα 11,80-11,84 ευρώ.

Η απουσία σοβαρών πωλητών από τη μετοχή του οργανισμού, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση της τιμής του ΟΤΕ, ενίσχυσε την εκτίμηση όσων πιστεύουν πως η σημαντική διόρθωση οδεύει προς ολοκλήρωση.

Ήδη μέσα σε τρεις συνεδριάσεις η κεφαλαιοποίηση μετοχών όπως οι Alpha, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, 3E, ΟΤΕ έχει διαμορφωθεί σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Η δε βιαιότητα της υποχώρησης ενισχύει τις ίδιες πηγές, που επισημαίνουν ότι τον πρώτο λόγο μεταξύ των αγοραστών θα έχουν –και πολύ σύντομα μάλιστα– κυρίως οι ξένοι διαχειριστές.

Αυξημένες συναλλαγές εμφανίζουν οι μετοχές των Βασιλόπουλου, Παντεχνική, Altec, Αεγέκ, Ελληνική Τεχνοδομική, Εμφασις, ΙΑΣΩ, Ερμής και μία ολιγομελής ομάδα τίτλων.

Κοινό τους χαρακτηριστικό η έντονα ανοδική, για τα δεδομένα της συνεδρίασης, αντίδραση των μετοχών της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Σε περίπτωση που δοθούν οι απαραίτητες ενδείξεις και προϋποθέσεις πως η διόρθωση ολοκληρώνεται, θα πρέπει να περιμένουμε επανεμφάνιση κυρίως ξένων διαχειριστών.

Έχοντας αγοράσει μέσα Δεκεμβρίου θέσεις στις 2.250 μονάδες, ρευστοποιώντας τες μέχρι και την περασμένη Πέμπτη προς τις 2.500 μονάδες, είναι σίγουρο πως έχουν αποκομίσει σημαντικότατα κέρδη, μέρος των οποίων θα επενδυθεί και πάλι λίγο πολύ στις ίδιες μετοχές.

Σημείωση: Το γρήγορο ”πέρασμα” ισχυρών παιχτών από τη μετοχή του ΟΤΕ έδωσε κέρδη της τάξης του ενός ευρώ σε συντομότατο χρονικό διάστημα, μέχρι τη στιγμή που δόθηκε τιμή–στόχος προς τα 13,9 ευρώ.

Σύμφωνα με την εμπορευσιμότητα που είχε χθες η μετοχή του ΟΤΕ, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως πωλητές ήταν κυρίως ξένοι πελάτες των χρηματιστηριακών που έθεταν υψηλότερα τον πήχη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v