Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κωδικός επιχείρησης: Γιωργάκης!

Οι εκλογές μετατρέπονται σε ντέρμπι. Μέρα με την ημέρα ο Γιωργάκης Παπανδρέου κερδίζει έδαφος, γεγονός που δεν αφήνει ασυγκίνητα τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που είχαν επενδύσει πολλά σε μία αιφνίδια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η Σοφοκλέους έχει κι αυτή τον δικό της ρόλο στο προεκλογικό πάρτι!

Κωδικός επιχείρησης: Γιωργάκης!
Οι εκλογές μετατρέπονται σε ντέρμπι. Μέρα με την ημέρα ο Γιωργάκης Παπανδρέου κερδίζει έδαφος, γεγονός που δεν αφήνει ασυγκίνητα τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που είχαν επενδύσει πολλά σε μία αιφνίδια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η Σοφοκλέους έχει κι αυτή τον δικό της ρόλο στο προεκλογικό πάρτι!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται! Ζούμε μέρες 2000! Με μία σημαντική διαφορά: Τα παθήματα του παρελθόντος έχουν γίνει μαθήματα και αυτή τη φορά το σκηνικό είναι καλύτερα ”στημένο”. Λείπουν οι προχειρότητες, σαν εκείνες που το 2000 είχαν εκθέσει στα μάτια του κοινού τις λεγόμενες ”ημέτερες δυνάμεις”.

Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην αγορά το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πολλά. Ο υψηλός όγκος των συναλλαγών δεν έχει επιτευχθεί με τα χρήματα των μικροεπενδυτών.

Όποιον μικροεπενδυτή κι αν ρωτήσετε, θα διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι περιμένουν πώς και πώς να πάρουν πίσω τα χρήματα που είχαν επενδύσει πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει καν σκέψη για νέες τοποθετήσεις και δεν θα μπορούσε να υπάρχει μετά από την καταστροφή που έχουν υποστεί.

Απομένει, λοιπόν, το ερώτημα ποιοι αγοράζουν, με τι επενδυτικό ορίζοντα και για ποιον ακριβώς λόγο. Τι είναι αυτό που βλέπουν τώρα στη Σοφοκλέους και δεν το έβλεπαν πριν από δύο ή τρεις μήνες. Γιατί ο ΟΤΕ (για παράδειγμα και όχι τυχαίο) αποτελεί αγοραστική ευκαιρία στα 12 ευρώ και δεν αποτελούσε στα 9.

Δεν θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι στελέχη του χρηματιστηριακού και του τραπεζικού χώρου που έχουν κανάλι επικοινωνίας με τα σημερινά ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν ανοικτά και δίχως ενδοιασμούς την αισιοδοξία τους για την περαιτέρω πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών.

Προβάλλουν στο στενό τους περιβάλλον σενάρια που ακόμη και σήμερα φαίνεται να είναι εκτός πραγματικότητας. Όπως ακριβώς μας φαίνονταν και τα σενάρια για τις 2.500 μονάδες στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Προφανώς, κάτι περισσότερο γνωρίζουν από μας. Εκτός και αν πιστέψουμε ότι έχουν αυτοπαγιδευθεί σ’ ένα σενάριο που το έχουν πιστέψει, επειδή ακριβώς το έχουν επαναλάβει στον εαυτό τους πάρα πολλές φορές.

Στις αγορές, όμως, οι τιμές των μετοχών δεν ανεβαίνουν με σενάρια και εικασίες, αλλά με ρευστότητα. Και τη ρευστότητα αυτή τη βλέπουμε, όπως επίσης και τα αποτελέσματά της. Απλώς, εμείς οι αμύητοι, δεν μπορούμε σ’ αυτή τη φάση να ερμηνεύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Μιλάμε για σχέδιο! Όχι γιατί πιστεύουμε ότι τα πάντα γύρω μας είναι αποτέλεσμα σκοτεινών και ύποπτων συνωμοσιών (αλίμονο αν μία συνωμοσία δεν ήταν ύποπτη), αλλά διότι το αποτέλεσμα που μας σερβίρεται καθημερινά και συστηματικά απ’ όλες τις πλευρές είναι σχεδόν αδύνατο να αποτελεί αποτέλεσμα του τυχαίου, έστω και στο πλαίσιο ενός εξτρεμιστικά ακραίου χαοτικού σεναρίου.

Ασφαλώς και δεν βομβαρδιζόμαστε με εικόνες της καθημερινής δράσης του Γιωργάκη Παπανδρέου απ’ όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, επειδή δήθεν μία πεταλούδα πέταξε στην Κίνα. Και πολύ περισσότερο δεν αποφάσισαν όλως τυχαίως κάποια ξένα funds να αγοράσουν δεικτοβαρείς ελληνικές μετοχές.

Η ελληνική πιάτσα είναι μικρή και τα πάντα μαθαίνονται σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε που δεν μπορούμε να κρατήσουμε μυστικό από φυσικού μας, είναι και πονηρές οι μέρες...

Προσέξτε την παρακάτω είδηση: Γνωστός μεγαλοεργολάβος ζήτησε ραντεβού από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής το αρνήθηκε! Είναι σαφές για όλους εκείνους που έχουν κτίσει τις αυτοκρατορίες τους την τελευταία εικοσαετία ότι θα χάσουν την εύκολη πρόσβαση στην εξουσία, εφόσον ο κ. Καραμανλής κερδίσει τις εκλογές.

Από τη στιγμή που αρνείται να το κάνει σε προεκλογική περίοδο (όταν αντικειμενικά έχει ανάγκη τα κανάλια και τις εφημερίδες των εργολάβων και των λοιπών οικονομικών δυναστειών της χώρας), δεν έχει λόγο να ”υποκύψει” μετεκλογικά και όντας πρωθυπουργός της χώρας.

Κερδίζοντας η Νέα Δημοκρατία τις επικείμενες εκλογές, είναι σαφές ότι θα αλλάξουν αρκετά πράγματα μόνο και μόνο από το γεγονός ότι κάποιοι θα χάσουν το προνόμιο να σηκώνουν απλώς το ακουστικό τους για να πείσουν την πολιτεία για την ορθότητα των επιλογών και των επιχειρημάτων τους.

Τα ελληνικά ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος μιας χρηματιστηριακής αναγέννησης, όσο κι αν είναι ισχυρά. Γνωρίζουμε πάντως ότι επενδύουν στην εκλογή Γιωργάκη. Εκείνοι που αγοράζουν blue chips είναι ασφαλώς ισχυρότεροι. Μένει να μάθουμε σε ποιο ακριβώς σενάριο έχουν επενδύσει.

Με αυτά και με εκείνα, ίσως θα πρέπει να προσέχουμε λίγο περισσότερο τις δημοσκοπήσεις. Κι αυτό διότι ουδείς θέλει να επενδύσει σ’ ένα χαμένο παιγνίδι. Το παιγνίδι ήταν πράγματι χαμένο μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Σήμερα δεν είναι. Αν τα πράγματα αλλάξουν αύριο και πάλι, είναι πιθανό να αλλάξει και η συμπεριφορά των ”επενδυτών”!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v