Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπάρχουν αγοραστές;

Δύο μέρες έλειψαν από την αγορά οι ξένοι και οι πωλήσεις σχεδόν αποκλειστικά των Ελλήνων πίεσαν στο σύνολό τους τα blue chips. Απαιτείται όμως άμεση επανενεργοποίηση των αγοραστών σε βαριά χαρτιά, χωρίς τη συνδρομή των οποίων το ”ράλι” στη μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι σύντομο και ριψοκίνδυνο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τις διαθέσεις των ξένων θα εξαρτηθεί σήμερα η συμπεριφορά της αγοράς.

Δύο μέρες απουσίας τους από το στρατόπεδο των αγοραστών οδήγησε, όπως διαπιστώσαμε χθες, στη ρευστοποίηση σημαντικών θέσεων σε blue chips εγχώριων θεσμικών.

Μετοχές όπως οι Εθνική, Alpha και Eurobank θα πρέπει πολύ γρήγορα, μετά τις 11:30, να ξαναβρούν αγοραστές.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, η έγκαιρη προειδοποίηση της Εθνικής Χρηματιστηριακής, που έθετε τιμή-στόχο τα 11,9 ευρώ, αποτελεί τον καλύτερο ”οδηγό” για όσους ασχολούνται με τη μετοχή του Οργανισμού.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως αυτόνομη πορεία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τις τραπεζικές μετοχές σε διόρθωση δεν μπορεί να συντηρηθεί επί μακρόν.

Γι’ αυτό στη σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση στην πορεία ορισμένων μετοχών του FTSE-20.

Η αφύπνιση των κατασκευαστικών μετοχών δεν μπορεί να έχει διάρκεια εάν υποχωρήσει και σήμερα σημαντικά ο FTSE-20.

Είναι άξιον αναφοράς πως χθες μόλις δύο μετοχές του κλάδου κινήθηκαν πτωτικά, ενώ ήταν κατακόρυφα αυξημένη η εμπορευσιμότητα.

Μετοχές εταιριών όπως η Hyatt, που πολύ σύντομα καταλαμβάνει τη θέση της Panafon στον σχετικό πίνακα, διατήρησαν και χθες την ανοδική τους φορά.

Όπως άλλωστε η μετοχή των Βασιλόπουλου, Frigoglass, Μπενρουμπή, Μινωικών, Auto Hellas, ΙΑΣΩ, Βαρυτίνης, Ευρωσύμβουλοι, Intralot, Σαράντης.

Σε νέα υψηλή τιμή έτους (10,14 ευρώ) η μετοχή του Πλαισίου, σε ανώτερα επίπεδα δύο ετών ο Μυτιληναίος, στα 4,3 ευρώ ο Νότος, με αύξηση συναλλαγών η Lamda, σταθερή η ΕΧΑΕ, επιθετική η LogicDis, Altec, με 443 πράξεις χθες η Εκτέρ, με τον όμιλο της Βιοχάλκο να κινείται συνολικά υψηλότερα, σταθερή η Motoroil, στοιχεία που συνθέτουν το ανοδικό... ψηφιδωτό των τελευταίων εβδομάδων.

Η τάση δεν πρέπει να αναστραφεί, οι αγοραστές σε δεικτοβαρείς τίτλους πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα, καθώς στόχος όλων των ισχυρών παραγόντων της αγοράς είναι η υπέρβαση και παραμονή του Δείκτη υψηλότερα των 2.500 μονάδων.

Άλλωστε το κλίμα στις διεθνείς αγορές βοηθά τους σχεδιασμούς τους.

Σημείωση: Εγκυρότατος και ισχυρότατος χρηματιστηριακός παράγοντας σημείωνε χθες πως σε ανοδική αγορά, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, η καλύτερη μετοχή ”παράγωγο” είναι αυτή της ΕΧΑΕ.

Αντί δηλαδή κάποιος να αγοράζει μετοχές, μπορεί να επενδύσει στον σύνθετο τίτλο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Μη διαφεύγει της προσοχής μας πως η Π&K ΑΧΕΠΕΥ ανέβασε έγκαιρα τον πήχη στα 8,9 ευρώ, ενώ έπεται συνέχεια με άλλες αναλύσεις που θα δουν άμεσα το φως της δημοσιότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v