Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναθέρμανση κλίματος στα ”βαριά”

Ενισχύεται σημαντικά ο δείκτης των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κατ’ επέκταση ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ξεπέρασε οριακά τις 2.500 μονάδες, παρασύροντας και ένα σημαντικό κομμάτι της υπόλοιπης αγοράς. Πλην όμως οι απόψεις μεταξύ των ισχυρών παικτών παραμένουν αντικρουόμενες, αν και μέχρι στιγμής το πάνω χέρι έχουν οι αγοραστές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Άνοδος με... δόντια. Σημαντική σε ποσοστό η ενίσχυση του Γενικού Δείκτη (1,7%) τον φέρνει προς τα επίπεδα 2.470-2.480 μονάδων, με αυξημένες όμως συναλλαγές –αναλογικά- σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Συνεχίζεται η αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών, Εθνική, Alpha, ΟΤΕ, μέσω των οποίων επιχειρήθηκε αρχικά η προσπάθεια ανάσχεσης της πτώσης και αναστροφής της τάσης.

Η ενδυνάμωση της ανοδικής φοράς το τελευταίο ημίωρο αφορά, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, κυρίως τους επαγγελματίες της αγοράς.

Παρατηρείται όμως, επίσης, το εξής παράδοξο. Ορισμένοι εμφανίζονται υπέρμαχοι του θετικού ενδεχομένου, δηλαδή της επαναπροσέγγισης των 2.500 μονάδων, δυο–τρεις όμως ισχυρές χρηματιστηριακές εμφανίζονται από την πλευρά των πωλητών.

Βέβαια η μέχρι στιγμής αναθέρμανση του κλίματος στα βαριά ενισχύει και πάλι μία κατηγορία μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Ακτωρ, Εθνική Ακινήτων, ΔΟΛ, Χατζηιωάννου, Φουρλή, Ελληνική Τεχνοδομική κ.ά.) που είχαν πρωτοστατήσει στην τελευταία ανοδική αντίδραση της αγοράς.

Εν κατακλείδι, η μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς δεν επιτρέπει ούτε στους αγοραστές, αλλά ούτε και στους πωλητές να επιταχύνουν τις κινήσεις τους.

Όμως, με ανοιχτές εντολές αγοράς σε συγκεκριμένους δεικτοβαρεις τίτλους, επιτυγχάνουν τη μετρική αναστροφή τουλάχιστον της φοράς του Γ.Δ.

Από πλευράς κλάδων, στο επίκεντρο παραμένει μέσω των Αltec και LogicDis η Πληροφορική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v