Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βίαιη αντίδραση ή απαρχή νέας ανόδου;

Επιθετικές αγορές σε ”δεικτοβαρείς μετοχές” στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης αιφνιδίασαν επενδυτές και αναλυτές, και αντέστρεψαν τις πτωτικές διαθέσεις. Παραμένει ερωτηματικό εάν πρόκειται για βίαιη αντίδραση μετά από δύο μέρες πτώσης, ή απαρχή νέου ανοδικού κύκλου.

Πάνω ο Δείκτης, ψηλά και η Αγορά, σε μία συνεδρίαση που αιφνιδίασε με τον τρόπο που η Σοφοκλέους αντέδρασε στην πτώση που προηγήθηκε (κάποιοι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης μιλούσαν για κέρδη πέρα από κάθε προσδοκία), αλλά και προβλημάτισε έντονα κατά το τελευταίο ημίωρο όταν και εμφανίστηκαν περίπου επιθετικές εντολές πώλησης στις περισσότερες μετοχές του FTSE, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν σημαντικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους.

Διχασμένοι (μετά την συνεδρίαση) και οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, περιορίζονται στο να εντοπίσουν την έλλειψη ουσιαστικών επιχειρηματικών εξελίξεων και περιμένουν τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για να εκτιμήσουν αν η σημερινή συνεδρίαση ήταν απλά βίαιη αντίδραση μετά από δύο μέρες πτώσης, ή απαρχή νέου ανοδικού κύκλου που μπορεί να οδηγήσει τον Δείκτης ψηλότερα από το προηγούμενο υψηλό των 2512,96 μονάδων.

Προβληματισμένοι και οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές, ακόμα και για την ταυτότητα των σημερινών αγοραστών, αλλά και για την βιαιότητα των εντολών αγοράς σε ορισμένους Δεικτοβαρείς τίτλους, αρκούνται στο να τονίσουν ότι η Σοφοκλέους πιθανότατα εισέρχεται σε περίοδο έντονων διακυμάνσεων, ενώ το +2,40% του FTSE έναντι του +1,58% του FTSES, καταδεικνύει για πολλοστή φορά τι είδους ”παίκτες” δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στην Αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης έδειξε να ταλαντεύεται μόνο τα πρώτα 25 λεπτά, από εκεί και πέρα μόνιμη πλαγιοανοδική κίνηση, πρόσκρουση στις 2.500 μονάδες και κλείσιμο στις 2489,37 μονάδες με κέρδη 2,16%, σε μία συνεδρίαση που ο τζίρος σημαντικά ενισχυμένος πέρασε τα 231 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 9,7 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση όλες οι μετοχές πλην των ΚΑΕ (έκλεισαν αμετάβλητα) κινήθηκαν με θετικό πρόσημο, με κέρδη άνω του 3% Πειραιώς, Εθνική, Εμπορική, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια και Eurobank, όμως μόνο Τιτάν και Βιοχάλκο έκλεισαν κοντά στο υψηλό ημέρας.

Ικανοποιεί η τελική εικόνα με 248 ανοδικές μετοχές έναντι 67 πτωτικών, ενώ η επιφυλακτικότητα που επικρατεί στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις επέτρεψε μόνο σε 16 τίτλους να καταγράψουν κέρδη μεγαλύτερα του 5%

Όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, υψηλά ημερήσια κέρδη για το Νεώριο Σύρου που προήλθαν όμως από ”ανοιχτές” εντολές αγορών, η Τρ. Κύπρου κινείται αναλόγως με κλίμα που επικρατεί στο Χ.Α.Κ., κινητικότητα σε Μπαλλή και Ρόκα (βρέθηκε λίγο πριν το τέλος στο υψηλό ημέρας), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με αυξημένες συναλλαγές για την Γενική, ενώ με υψηλές συναλλαγές και κέρδη τελείωσαν τη συνεδρίαση Μινωικές Γραμμές, Τεγόπουλος και CPI.

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 231 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 85.000 τεμάχια του Μπενρουμπή στα 12,26 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια των ΚΑΕ στα 17 ευρώ, ένα πακέτο 150.000 τεμάχια της Γρ. Σαράντης στα 4,20 ευρώ και ένα πακέτο 12 τεμάχια της Αγροτικής στα 8,34 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 48.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 25,20 ευρώ, δύο πακέτα των 457.831 και 352.000 τεμαχίων της Panafon στα 6,18 ευρώ, ένα πακέτο 600 τεμάχια της Informer στα 3,12 ευρώ, ένα πακέτο 15.670 τεμάχια της Βιοχάλκο στα 6,14 ευρώ και ένα πακέτο 15.700 τεμάχια της Plias στα 0,70 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v