Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ”φορτσάρισμα” με μοχλό την Εθνική

Με οδηγό την Εθνική ξεκίνησε και συνεχίζει θετικά η συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από τη διασπορά του ενδιαφέροντος προς την πλειονότητα των μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα υψηλή τιμή ελαφρά υψηλότερα από τις 2.520 μονάδες, κάτι που παρέχει τη δυνατότητα για αποκόμιση κερδών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με το ”καλημέρα” μάς κατέστησαν σαφείς τις διαθέσεις τους. Όπως και χθες, έτσι και σήμερα, η προσπάθεια διαμόρφωσης θετικού κλίματος επιχειρείται μέσω της Εθνικής.

Η μετοχή της τράπεζας αντέδρασε από το πρώτο κιόλας λεπτό της συνεδρίασης προς τα 23,56 ευρώ (1,99%), δίνοντας τον τόνο και το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει.

Στις περίπου 11.10’ ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε προς νέα υψηλή τιμή (2.513,4 μονάδες), για να ακολουθήσουν Alpha και Εμπορική, αλλά και ΟΤΕ και CosmΟΤΕ. Στα πρώτα δέκα λεπτά της συνεδρίασης είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 1,6 εκατ. τεμαχίων στη μετοχή της Panafon, στην τιμή των 6,18 ευρώ.

Η θετική διάθεση διαχύθηκε και στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με τον MidCap 40 να καταγράφει περίπου τα ίδια κέρδη (0,8%) με τον FTSE-20.

Είναι θετικό πως συνεχίζεται η αντίδραση συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών (Γενική, Κύπρου, Αττικής), ενώ μετοχές υγιών εταιριών που είχαν υστερήσει σε απόδοση εμφανίζουν αυξημένη εμπορευσιμότητα, αλλά και ενίσχυση της τιμής τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ρόκα, για τη μετοχή του οποίου η Alpha Finance έθετε πρόσφατα τιμή-στόχο στα 8,5 ευρώ. Η τρέχουσα τιμή της μετοχής κυμαίνεται οριακά πέριξ των 6 ευρώ.

Αυξημένη εμπορευσιμότητα, μετά από καιρό, για τη μετοχή της υγιούς και εξειδικευμένης Betanet, στα 5,44 ευρώ ο ΔΟΛ, στα 6,50 ευρώ η Εθνική Ασφαλιστική, με κέρδη στα 3,04 ευρώ η Elmec, ενώ παραμένει και σήμερα ανοδική η μετοχή της Έμφασις (4,76 ευρώ).

Αυξημένες συναλλαγές που προδιαθέτουν για άνοδο εμφανίζονται στις μετοχές των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Intracom Κατασκευές, Καρδασιλάρης, Ερμής, Kleemann, Φουρλής, Κωτσόβολος, Μπαλλής, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ, αλλά και σε ένα σωρό ακόμη τίτλους.

Είναι χαρακτηριστικό πως γύρω στις 11.40’ η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών διαμορφωνόταν στο περίπου 5,5/1.

Η εικόνα της αγοράς στα πρώτα 45-50 λεπτά της συνεδρίασης φανερώνει τη σπουδή αρκετών ισχυρών παικτών να κλείσει ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 2.500 μονάδων, καταγράφοντας ει δυνατόν νέα υψηλή τιμή πάνω από τις 2.515 μονάδες.

Μετοχή-”σηματωρός” και σήμερα, για όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Εθνική και πιο συγκεκριμένα το κρίσιμο όριο διακύμανσής της μεταξύ 23,48 – 23,62 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 11.45’ δόθηκαν ανοιχτές εντολές αγοράς στον τραπεζικό τίτλο, για να ακολουθήσει ο ΟΤΕ (+1,54%) ανεβάζοντας τον πήχη προς τις 2.523 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v