Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα... μεσαία μέχρι νεωτέρας

Εντός εύρους 2.450-2.525 μονάδων εκτιμάται ότι θα κινείται στο επόμενο διάστημα ο Γενικός Δείκτης. Εμφαση στη συνέχιση της στροφής προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, και μέχρις ότου δοθεί και πάλι σήμα ανόδου από τον τραπεζικό κλάδο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο μέσον του εύρους διακύμανσης, όπως αυτό σταδιακά διαμορφώνεται, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Δεδομένης της υψηλής τιμής των 2.522 μονάδων και της ελάχιστης των 2.466 μονάδων, που παραπέμπει στην στήριξη των 2.440 μονάδων, γύρω από την χθεσινή τιμή κλεισίματος των 2.485 μονάδων, θα πρέπει να αναζητηθεί το... κέντρο βάρους της αγοράς για τις επόμενες ημέρες.

Οι πολύ χαμηλές συναλλαγές, χθες, των 139 εκατ. ευρώ, λιγότερες ακόμη και από αυτές της πτωτικής συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης, υποδηλώνουν την απροθυμία των πωλητών να προσφέρουν θέσεις τους λίγο χαμηλότερα, εκεί που τους περιμένουν οι αγοραστές.

Η αποχή των ξένων διαχειριστών, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον κύκλο των πωλήσεών τους την προηγούμενη Τρίτη, ενισχύει τη θέση των Ελλήνων θεσμικών. Απόδείχθηκε, χθες, πως σε μια συνεδρίαση ελεγχόμενης προσφοράς και ήπιας διόρθωσης, με απόντες τους ξένους, είναι δυνατή η χειραγώγηση του Γενικού Δείκτη.

Καλώς ή κακώς, χωρίς τους ξένους η αγορά μας καθίσταται ”ρηχότατη”, με ό,τι αυτό και εάν συνεπάγεται. Σε τέτοιες συνεδριάσεις, λοιπόν, αρκεί η δραστηριοποίηση επιχειρηματικών, επενδυτικών σχημάτων, ώστε να ενεργοποιηθεί ένα τμήμα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτική η περίπτωση του Κορασίδη, Χατζηιωάννου, Γερμανού, Σιδενόρ, Alpha Trust, αλλά και άλλων μετοχών εταιριών αυτής της κατηγορίας.

Το καλύτερο δυνατό σενάριο για την αγορά θα ήταν μια περαιτέρω, επίσης ελεγχόμενη, διόρθωση δεικτοβαρών μετοχών (Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προκειμένου να καταστούν και πάλι ελκυστικές.

Το σημαντικότερο όμως είναι να διαμορφωθούν και πάλι ικανοποιητικά περιθώρια διακύμανσης, αυτών δηλαδή που προσφέρουν τις υψηλές αποδόσεις στους διαχειριστές.

Τεχνικά η αγορά -ακόμη και εάν συνεχιστεί η διόρθωση προς τις 2.400 μονάδες - χρωστά τουλάχιστον μια ανοδική φάση, με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές. Ενδεχομένως με αφορμή την ανακοίνωση των τραπεζικών αποτελεσμάτων και προς τα επίπεδα που εκτιμά η Eurobank, δηλ τις 2.700 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,44%, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, υποχωρώντας κατά 2,33%. Απώλειες σημείωσε για την εβδομάδα και ο FTSE/ASE 20, της τάξης του 1,15%.

Αντίθετα, κέρδη περί το 1,21% σημείωσε σε εβδομαδαία βάση ο FTSE/ASE 40, και ο FTSE/ASE 80 (+1,98%), ενώ με την άνοδό του ξεχώρισε ο κλάδος των Συμμετοχών (3,49%), και αυτός των μη μεταλλικών ορυκτών, που στη διάρκεια της εβδομάδας σημείωσε άνοδο 3,78%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v