Omega Bank: Οι 34 top επιλογές για το 2004

Ως έτος θετικών προσδοκιών και υψηλών διακυμάνσεων χαρακτηρίζει το 2004 ο Νίκος Καλτσογιάννης, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και υπεύθυνος του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της Omega Bank. Οι εκτιμήσεις για Σοφοκλέους - διεθνείς αγορές. Οι 34 top επιλογές για το 2004.

Omega Bank: Οι 34 top επιλογές για το 2004
Ως έτος θετικών προσδοκιών και υψηλών διακυμάνσεων χαρακτηρίζει το 2004 ο Νίκος Καλτσογιάννης, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και υπεύθυνος του τμήματος οικονομικής ανάλυσης της Omega Bank.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Συναλλαγών της Omega Bank συνέταξε το προτεινόμενο ελληνικό μετοχικό χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει 34 τίτλους.

Οι δέκα πρώτες επιλογές της Omega Bank είναι οι ακόλουθες: ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, CosmΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΚΑΕ, Hyatt Regency και Intracom.

Λαµβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι αγορές έχουν υπερκαλύψει τις µεγάλες απώλειες του α΄ τετραµήνου του 2003, κατά το δεύτερό του εξάµηνο και βιώνοντας ήδη ένα εντυπωσιακά καλό χρηµατιστηριακό ξεκίνηµα το 2004, είναι σκόπιµο να επισηµανθεί µία σειρά παραγόντων που πιστεύουµε ότι δικαιολογούν τον τίτλο του παρόντος άρθρου, αναφέρει ο κ. Καλτσογιάννης.

Κατ΄ αρχήν, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δύο είναι, κατά την άποψή µας, οι γενεσιουργοί λόγοι της προσδοκίας για ένα καλύτερο οικονοµικό περιβάλλον το τρέχον έτος.

Ο πρώτος, και ίσως ο σηµαντικότερος, είναι η τέλεση των Ολυµπιακών Αγώνων τον Αύγουστο (και των Παραολυµπιακών Αγώνων τον Σεπτέµβριο) στην Αθήνα και ο δεύτερος η εκλογική αναµέτρηση του Μαρτίου.

Για τους µεν Ολυµπιακούς Αγώνες θεωρούµε ότι αποτελούν την καλύτερη διαφήµιση για τη χώρα, κάτι άλλωστε που πιστοποιείται και από τις αυξηµένες εισροές ξένων κεφαλαίων τους τελευταίους µήνες προς την ελληνική κεφαλαιαγορά.

Στον βαθµό δε που επιτευχθεί και η οικονοµική επιτυχία τους, εκτιµάται ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, τόσο σε µακροοικονοµικό επίπεδο όσο και σε σχέση µε τις εµπλεκόµενες, εισηγµένες η µή, επιχειρήσεις.

Ωστόσο, όµως, δεν πρέπει να µας διαφεύγει το ήδη υπέρογκο κόστος (σε οικονοµικούς πόρους και ανθρώπινο δυναµικό) διεξαγωγής τους, κάτι που καθιστά το εγχείρηµα ευάλωτο σε κινδύνους, τόσο εγχώριους (οργανωτικά προβλήµατα) όσο και -κυρίως- εξωγενείς, µε πρωταρχικό εκείνο της τροµοκρατίας.

Για την εκλογική αναµέτρηση του Μαρτίου δε, και ανεξαρτήτως αποτελέσµατος, θεωρούµε, επισημαίνει ο κ. Καλτσογιάννης, ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, θα αναγκαστεί εκ των πραγµάτων να εφαρµόσει αποτελεσµατικότερες πολιτικές πρακτικές διαχείρισης των χρόνιων προβληµάτων της ελληνικής οικονοµίας (δηµόσιο χρέος, δηµοσιονοµικό έλλειµµα, ανεργία, προσέλκυση άµεσων ξένων επενδύσεων, απελευθέρωση κλειστών αγορών κ.λπ.).

Όµως και τα δύο προαναφερθέντα γεγονότα θα λάβουν χώρα εν µέσω ενός εξαιρετικά ευµετάβλητου πολιτικοοικονοµικού περιβάλλοντος.

Η συνεχιζόµενη διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γεν µπορεί αυτή την περίοδο να τροφοδοτεί την ανάπτυξη της αµερικανικής οικονοµίας και κατ’ επέκταση τη διατήρηση θετικού κλίµατος στις διεθνείς χρηµατιστηριακές αγορές, ωστόσο είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν µπορεί να συνεχιστεί για µεγάλο ακόµη χρονικό διάστηµα.

Τόσο τα διογκούµενα αµερικανικά ελλείµµατα (δηµοσιονοµικό & εµπορικό) όσο και τα σηµαντικά προβλήµατα που προκαλεί η άνοδος του ευρώ στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονοµίας, αλλά και σε αυτή την ίδια τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πιστεύουµε ότι θα αντιµετωπιστούν και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού εντός του έτους, µέσω ανάλογων προσαρµογών της νοµισµατικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αντίστοιχα (FED&ECB)

Επίσης η αλµατώδης ανάπτυξη της κινεζικής οικονοµίας, παρότι λειτουργεί µέχρι στιγµής ως βασικός µοχλός ανάκαµψης της παγκόσµιας οικονοµίας, ωθεί όλο και υψηλότερα τις τιµές των πρώτων υλών, προσθέτοντας ένα ακόµη πρόβληµα δίπλα στο υψηλό -και εν πολλοίς- ανελαστικό κόστος εργασίας των δυτικών οικονοµιών (περισσότερο στην Ευρώπη, λιγότερο στις ΗΠΑ).

Τέλος, αν και υποβαθµισµένος αυτή την περίοδο, ο κίνδυνος της γεωπολιτικής αστάθειας δεν σηµαίνει ότι έχει εξαλειφθεί µετά το ”τέλος” του πολέµου στο Ιράκ και πιστεύουµε ότι µπορεί να κάνει την επανεµφάνισή του, στον βαθµό που τα προβλήµατα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή µένουν άλυτα.

Εν κατακλείδι, θεωρούµε, επισημαίνει ο κ. Καλτσογιάννης της Omega Bank, ότι τόσο η ελληνική χρηµατιστηριακή αγορά όσο και οι ξένες αντίστοιχες αγορές διατηρούν τις προϋποθέσεις ανόδου τους, στοχεύοντας σε ετησιοποιηµένες αποδόσεις της τάξης του 10%-15% (σε επίπεδο δεικτών αναφοράς) εν µέσω υψηλής µεταβλητότητας των τιµών, κυρίως κατά το δεύτερο εξάµηνο του έτους.

* Το πλήρες αρχείο με το ”προτεινόμενο ελληνικό μετοχικό χαρτοφυλάκιο” της Omega Bank δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v