Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG Securities: Τα 8 top picks της νέας ανόδου

Περιθώρια νέας ανοδικής κίνησης στο 2004 εκτιμά για την ελληνική αγορά η EFG Eurobank Securities στο μηνιαίο της report. Εταιρικά κέρδη, εκλογές, Ολυμπιακοί και ψυχολογία περιγράφονται ως ”κλειδιά” της ανόδου. Τι εκτιμάται για τράπεζες, ποια είναι τα top picks.

EFG Securities: Τα 8 top picks της νέας ανόδου
Την θετική εκκίνηση της ελληνικής αγοράς στο 2004, εξέλιξη που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε τα κέρδη του 2003 να επεκταθούν, επισημαίνει στο μηνιαίο της report του Ιανουαρίου η EFG Eurobank Securities.

Η χρηματιστηριακή, αν και εκτιμά ότι η μεταβλητότητα φέτος θα είναι αυξημένη, πιστεύει ότι η ελληνική αγορά έχει περιθώρια ανοδικής κίνησης, εάν μάλιστα συγκεκριμένες προϋποθέσεις συμβάλλουν.

Οι επιδόσεις των διεθνών αγορών είναι σημαντικό προαπαιτούμενο κατά την εκτίμηση της EFG Eurobank, αφού το ΧΑ διαφοροποιείται έναντι των ξένων αγορών στο εύρος της κίνησής τους, όχι όμως και στην κατεύθυνση.

Εγχώριοι παράγοντες που κατά την EFG θα παίξουν σημαντικό ρόλο είναι τα εταιρικά κέρδη, οι εθνικές εκλογές, οι Ολυμπιακοί, το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης και η ψυχολογία των επενδυτών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα εταιρικά κέρδη, αναμένεται να συνεχίσουν την ανάκαμψή τους, ενώ μια ”συντηρητική εκτίμηση” κάνει λόγο για ρυθμό ανάπτυξης των προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή του 2004 στο 11%, σε συνέχεια των εκτιμώμενων για το 2003 ρυθμών ανάπτυξης 23%.

Η χρηματιστηριακή ακόμη κάνει λόγο για επενδυτικές ευκαιρίες που βρίσκονται σε επιλεγμένες μετοχές. Η άνοδος του προηγούμενου έτους οδήγησε τους επενδυτές πίσω στην αγορά αυξάνοντας τη συμμετοχή των μικροεπενδυτών.

Οι μετοχές των ΟΤΕ, Alpha Bank, ΔΕΗ, Coca – Cola Τρία Έψιλον, ΟΠΑΠ, Cosmote, Τιτάν και Frigoglass, συμπεριλαμβάνονται στα top picks της χρηματιστηριακής.

Ειδικότερα, η μετοχή του ΟΤΕ συμπεριλαμβάνεται στα top picks, ως αποτέλεσμα της ”ελκυστικής” του – όπως τη χαρακτηρίζει – αποτίμησης, των θετικών εξελίξεων αναφορικά με τον περιορισμό στα κόστη, αλλά και της βελτίωσης στις λειτουργίες στη Ρουμανία.

Η χρηματιστηριακή προβλέπει πως το δ’ τρίμηνο του 2003 τα μεγέθη του Οργανισμού θα είναι βελτιωμένα. Επισημαίνει επίσης πως η μετοχή του ΟΤΕ διαπραγματεύεται 13,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2004 και με 20% discount έναντι των ομοειδών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, συμπληρώνοντας πως διατηρεί τη σύσταση ”outperform”.

Από τον κλάδο των τραπεζών, η Eurobank Securities συμπεριλαμβάνει την Alpha Bank.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, το μεταβαλλόμενο μίγμα ενεργητικού που διαθέτει η Τράπεζα, τα φορολογικά οφέλη (από την απορρόφηση της Alpha Επενδύσεων) αλλά και η ικανότητα που έχει επιδείξει στον περιορισμό του κόστους θα συμβάλλουν στη διατήρηση διψήφιου ρυθμού αύξησης των κερδών ανά μετοχή μεσοπρόθεσμα.

Σχετικά με τη ΔΕΗ η χρηματιστηριακή σημειώνει πως τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα που εμφανίζει η Επιχείρηση σε συνεχή βάση καταδεικνύουν αφενός τις προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει και αφετέρου το επιτυχημένο πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει εφαρμόσει η εταιρία.

Η Eurobank Securities εκτιμά πως και τα μεγέθη του 2003 θα επιβεβαιώσουν την προαναφερθείσα άποψη και πως τα κέρδη ανά μετοχή της παρελθούσας χρήσης θα παρουσιάσουν άνοδο 57%.

Για την Coca – Cola Τρία Έψιλον η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως παραμένει στα top picks καθώς διαθέτει ”ισχυρή ανάπτυξη σε ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης”.

Αναφορικά με τα μεγέθη του 2003 η Eurobank Securities προβλέπει πως η ελληνική εταιρία εμφιαλώσεως θα παρουσιάσει αύξηση 6,2% του τζίρου με τα καθαρά κέρδη να καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο διαμορφούμενα στα 102,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με 35,3 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ άλλων επισημαίνει πως διατηρεί τη σύσταση ”outperform”.

Παράλληλα, και σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως λειτουργεί σε μια ”αμυντική” δραστηριότητα θεμελιώδους αξίας, με αποκλειστικά δικαιώματα, ισχυρό brand name, εκτενές δίκτυο πωλήσεων και ορατά περιθώρια ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο η Eurobank Securities συμπληρώνει πως για το 2003 τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση 7,6%, ενώ για την περίοδο 2003 – 2005 προβλέπει μέσο όρο αύξησης των κερδών ανά μετοχή της τάξεως του 7,1%.

Εξάλλου, για την Cosmote η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως διατηρεί έναν ”ισχυρό” ισολογισμό, αλλά και προοπτικές διεύρυνσης της παρουσίας του μέσω του ΟΤΕ.

Επιπλέον, εκτιμά πως μέρος της ρευστότητας που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της δημόσιας προσφοράς της Vodafone για την Panafon – Vodafone θα δημιουργήσει πρόσθετα κεφάλαια για την Cosmote, ενώ συμπληρώνει πως από πλευράς αποτίμησης η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται με 11% discount σε σχέση με τις ομοειδείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καταλήγοντας πως διατηρεί τη σύσταση ”outperform”.

Σχετικά με την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν η χρηματιστηριακή τονίζει πως το 2004 θα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, ενώ επισημαίνει πως μπορεί να υπεραποδώσει σημαντικά των ομοειδών επιχειρήσεων.

Όπως συμπληρώνει αυτό θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί και από ένα εξαιρετικό πρώτο τρίμηνο (για το 2004) το οποίο θα συγκριθεί με ένα ”φτωχό” πρώτο τρίμηνο της παρελθούσας χρήσης.

Για τη μετοχή της Frigoglass η χρηματιστηριακή τονίζει μεταξύ άλλων πως από πλευράς αποτίμησης βρίσκεται σε ελκυστικά επίπεδα καθώς διαπραγματεύεται 9,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2004, ενώ συμπληρώνει πως η αναπτυξιακή πορεία, και δη όσον αφορά στην τρέχουσα χρονιά, φαίνεται διασφαλισμένη.

Πάντως, η Eurobank Securities δίνει επίσης σύσταση ”outperform” για τις μετοχές των: Άκτωρ, J&P Άβαξ, everest, Folli Follie, Γερμανός, Hyatt και της Stet.

Εξάλλου, για τις τράπεζες, η Eurobank Securities διατηρεί την σύσταση ”overweight” και θεωρεί πως θα πρωταγωνιστήσουν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω κυρίως της θετικής ψυχολογίας, καθώς το θετικό momentum οδηγεί την προσοχή των επενδυτών στο γενικότερο κλίμα, παρά στα θεμελιώδη μεγέθη.

Πιο ειδικά, η χρηματιστηριακή εκτιμά για τις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες αύξηση κατά μέσο όρο 35% για τα κέρδη ανά μετοχή του 2003. Η αύξηση αναφέρεται, θα στηριχθεί στις υγιείς λειτουργικές αποδόσεις, στα υψηλά κέρδη από συναλλαγές και σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Για το 2004, η Eurobank Securities περιμένει το spread των επιτοκίων να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, υποθέτοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν. Τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή στο τέλος του έτους προβλέπεται να επιβραδυνθούν για τις 5 μεγάλες τράπεζες στο 13% σε σχέση με το 2003, ποσοστό όμως που παραμένει υψηλότερο από το 9% των αντίστοιχων εκτιμήσεων στο δείγμα των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v