Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΘΕ: Οι προτεραιότητες του νέου ΔΣ

Η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης για την συμμετοχή των επενδυτών σε συλλογικές επενδύσεις, όπως είναι τα αμοιβαία κεφάλαια, το φορολογικό καθεστώς και η ονοματολογία των αμοιβαίων καθώς και η διαδικασία ενσωμάτωσης των ευρωπαϊκών οδηγιών, ανήκουν στις προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, σύμφωνα με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ένωσης.

ΕΘΕ: Οι προτεραιότητες του νέου ΔΣ
Η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης για την συμμετοχή των επενδυτών σε συλλογικές επενδύσεις, όπως είναι τα αμοιβαία κεφάλαια, το φορολογικό καθεστώς και η ονοματολογία των αμοιβαίων, καθώς και η διαδικασία ενσωμάτωσης των ευρωπαϊκών οδηγιών, ανήκουν στις προτεραιότητες του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση ”γνωριμίας” με το νέο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε σήμερα 22/1/2004 στα γραφεία της Ένωσης, ο κ. Ν. Μπέρτσος, Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο φορολογίας των Μικτών και Μετοχικών Α/Κ, παράγοντα που για τον ίδιο συντελεί στην ανάπτυξη τους.

Ο ίδιος ανέφερε πως η Ένωση προτίθεται να εμμείνει στις προτάσεις της προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για επανεξέταση της φορολογίας για αποκατάσταση της ισότητας μεταχειρίσεως ευρωπαϊκών και Ελληνικών Α/Κ.

Σε ό,τι αφορά στην ονοματολογία των Αμοιβαίων, ο κ. Μπέρτσος γνωστοποίησε πως η Ένωση έχει προβεί σε σχετική πρόταση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προ τριμήνου και ότι σύντομα θα υπάρξουν αλλαγές που θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατηγοριοποίηση, πράγμα που θεωρεί πως θα διευκολύνει και την αξιολόγησή τους.

Τα νέα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, ερωτήθηκαν για το ποιες αλλαγές αναμένεται πως θα επιφέρει η ενσωμάτωση του ”οργασμού” των Ευρωπαϊκών Οδηγιών στην λειτουργία του Θεσμού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και εξέφρασαν την άποψη ότι στην πλειοψηφία τους θα είναι θετικές.

Συγκεκριμένα, περιμένουν να ενισχυθεί η αξιοπιστία του θεσμού και να επιτευχθεί μια ομογενοποίηση προϊόντων με αυτά της Ευρώπης. Οι νέες οδηγίες προβλέπουν διεύρυνση του σκοπού και των αρμοδιοτήτων των ΑΕΔΑΚ με διαχείριση περσότερων προϊόντων (οδηγίες 107,108/2001) ενώ η εφαρμογή των δύο τελευταίων θα λάβει χώρα στο αμέσως επόμενο διάστημα, μετά τις εκλογές στις 7 Μαρτίου.

Ωστόσο, η ενσωμάτωση των νέων οδηγιών αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς ορισμένες πλευρές της διαχείρισης όπως το κόστος, πράγμα που πιθανώς θα έχει αντίκτυπο και στις αποδόσεις των Α/Κ.

Ακόμη ο κ. Μπέρτσος, πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως βλέπει θετικά την δημιουργία ενός δείκτη αμοιβαίων κεφαλαίων από ανεξάρτητο φορέα, επισημαίνοντας παράλληλα την δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Μαλιούκης Ηλίας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v