Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μην πυροβολείτε τους επιχειρηματίες!

Η τηλεοπτική δημοκρατία μας έχει ήδη καταδικάσει σύσσωμο τον επιχειρηματικό κόσμο για το γεγονός ότι επιδιώκει το κέρδος. Για το αυτονόητο. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι φορείς της διαπλοκής, όπου αυτή υπάρχει, δεν είναι οι επιχειρηματίες, αλλά οι πολιτικοί.

Μην πυροβολείτε τους επιχειρηματίες!
Η τηλεοπτική δημοκρατία μας έχει ήδη καταδικάσει σύσσωμο τον επιχειρηματικό κόσμο για το γεγονός ότι επιδιώκει το κέρδος. Για το αυτονόητο. Αδυνατούν να αντιληφθούν ότι φορείς της διαπλοκής, όπου αυτή υπάρχει, δεν είναι οι επιχειρηματίες, αλλά οι πολιτικοί.

Το σύστημα δεν λειτουργεί και χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Ο τελευταίος υπεύθυνος, όμως, γι’ αυτό είναι ο επιχειρηματικός κόσμος.

Υπάρχει αδιαφάνεια; Ναι, υπάρχει! Οι επιχειρηματίες, όμως, δεν είναι αυτοί που νομοθετούν, δεν φτιάχνουν τους κανόνες του παιγνιδιού. Έχουν ισχύ και χρήματα, αναμφισβήτητα. Ουδείς όμως εκμαυλίζεται αν δεν θέλει να εκμαυλιστεί. Για να μην τρελαθούμε εντελώς.

Μέσα στα πλαίσια του άκρατου λαϊκισμού που επικρατεί στα τηλεοπτικά παράθυρα, ακούμε απίστευτα πράγματα. Όχι ότι δεν είναι αχαρακτήριστη η δημόσια παραδοχή του κ. Ανθόπουλου ότι υπέγραψε την τροπολογία για λογαριασμό των συναδέλφων του ύστερα από συνεννόηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ολυμπιακής Τεχνικής.

Αλλά δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες απατεώνες, ψεύτες, λωποδύτες, εκμαυλιστές. Δεν σπαταλούν όλοι την ημέρα τους ξεπλένοντας μαύρο χρήμα, πουλώντας κόκα και μοιράζοντας σε επαγγελματίες δολοφόνους συμβόλαια θανάτου για τους αντιπάλους τους.

Διαπλοκή υπάρχει! Αυτό το γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά. Μόνο που αυτή δεν είναι επιλογή του επιχειρηματικού κόσμου. Για να γυρίσουμε λίγο πίσω τον χρόνο, πριν από είκοσι χρόνια, οι σοσιαλιστές των πρώτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν εκείνη την περίοδο ότι δεν υπήρχε Εθνική Αστική Τάξη και ότι το Κεφάλαιο στην Ελλάδα ήταν προδοτικό.

Ανέδειξαν, λοιπόν, σε προτεραιότητα τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών τζακιών. Σε απλά ελληνικά, θεωρούσαν ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν ήταν με το μέρος τους και ότι θα έπρεπε να δημιουργηθούν νέοι επιχειρηματίες που θα στήριζαν την πολιτική τους. Νέοι επιχειρηματίες, νέοι εκδότες, νέα τζάκια.

Πώς είναι δυνατόν να δημιουργήσεις έναν επιχειρηματία; Με τις κρατικές δουλειές! Κι έτσι έγινε. Οι βιομήχανοι ή ο ΣΕΒ φταίνε άραγε για όλη αυτή την κατάσταση; Ήταν ή δεν ήταν πολιτική επιλογή;

Τώρα το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν θα φορτωθεί ο επιχειρηματικός κόσμος όλες τις ”αμαρτίες”. Δεν είναι δίκαιο.

Θέλουν να προχωρήσουν με διαφάνεια; Δεν έχουν παρά να τη θεσμοθετήσουν. Από εκεί και πέρα ούτε παράδοξο είναι ούτε και ποινικά κολάσιμο να συναντιούνται οι επιχειρηματίες με τους πολιτικούς.

Κι αυτοί έχουν αιτήματα, όπως κάθε Έλληνας πολίτης, και υποχρέωση να προασπιστούν τα συμφέροντά τους και τις θέσεις εργασίας των υπαλλήλων και εργατών τους.

Κι οι πολιτικοί έχουν χρέος να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Ελλήνων επιχειρηματιών στο εξωτερικό, όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Μην ξεχνάτε ότι σε επίσημες συναντήσεις πρωθυπουργοί μεγάλων χωρών μας θέτουν ευθέως θέματα προμηθειών για λογαριασμό εταιρειών των δικών τους χωρών.

Με το κλίμα σκανδαλολογίας που υπάρχει στην Ελλάδα, πού να τολμήσει ένας υπουργός να υπερασπιστεί τα συμφέροντα μιας ελληνικής εταιρίας στο εξωτερικό; Θα τον κρεμάσουν.

Υ.Γ.: Η πολυνομία δεν εξυπηρετεί τη διαφάνεια. Γιατί επιμένουμε σ’ αυτήν, είναι ένα θέμα που ουδείς το αγγίζει. Μία πιθανή απάντηση είναι ότι η πολυνομία εξυπηρετεί τη διαπλοκή και ότι αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v