Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από την Εθνική (;) η αφορμή σταθεροποίησης

Αναμφίβολα οι πολιτικές εξελίξεις και η διόρθωση στις διεθνείς αγορές ρίχνουν τη σκιά τους στη Σοφοκλέους. Απόντες οι ξένοι, επιφυλακτικοί οι Έλληνες και τις τελευταίες μέρες από την πλευρά των πωλητών. Πάντως, κάποιες πρώτες ενδείξεις σταθεροποιήσης της τάσης διαφαίνονται.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα όρια των αντοχών της η αγορά, καθώς προσεγγίζεται βραχυπρόθεσμη περιοχή ”στήριξης”.

Χωρίς ωστόσο, να έχει μεταβληθεί το πολιτικό κλίμα, που καλώς ή κακώς δημιουργεί μία εύλογη επιφυλακτικότητα μεταξύ ορισμένων επενδυτικών κύκλων.

Αναφερόμαστε τελευταία στην σημαίνουσα συμβολή των ξένων στα της Σοφοκλέους, συναρτώντας την όποια αντιστροφή της τάσης με τις αγοραστικές τους διαθέσεις.

Μέχρι σήμερα το πρωί, δεν υπήρχαν σημαντικές εντολές αγοράς, για τραπεζικές μετοχές, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι φτάνουν σε όρια ”στήριξης” - αντίδρασης.

Πάντως, η μετοχή, που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες αντίδρασης είναι της Εθνικής, καθώς ολοκληρώνονται πωλήσεις ξένου διαχειριστή.

Εάν σταθεροποιηθεί η μετοχή της Εθνικής σήμερα - αύριο, ενδέχεται να αποφευχθεί η υποχώρηση του Γ.Δ. χαμηλότερα των 2.400 μονάδων.

Όμως, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δε συμβεί, τότε οι ρευστοποιήσεις των Ελλήνων διαχειριστών, θα γίνουν ακόμη πιο επιθετικές με ό,τι αυτό και αν συνεπάγεται.

Η ουσία είναι πως κυρίως στις μετοχές των Alpha, Eμπορικής, δευτερευόντως στις Eurobank και Πειραιώς, υπάρχουν ”παίχτες” και στα τρέχοντα επίπεδα τιμών καταγράφουν σημαντικότατα κέρδη.

Κατά συνέπεια δε θα είχαν πρόβλημα, εάν δουν πως υποχωρεί χαμηλότερα η αγορά, να ”ξεφορτώσουν” μέρος των θέσεών τους.

Αυτό που μας καθιστά κάπως πιο αισιόδοξους, σήμερα, είναι η ελάχιστη πλέον θετική απόκλιση που σημειώνεται στα Συμβόλαια του FTSE-20.

Εάν ”γυρίσουν” σήμερα σε μικρό έστω discount θα πρέπει να περιμένουμε ανάσχεση της πτωτικής τάσης και ενδεχομένως συσσώρευση ή και μικτή άνοδο των μετοχών του FTSE-20.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο αφορά στην ανθεκτικότητα συγκεκριμένων μετοχών, καθώς ο ΟΠΑΠ καταγράφει νέα υψηλή τιμή, η ΔΕΗ αντιδρά από την ”στήριξη” της, οι πωλητές στον ΟΤΕ δεν εμφανίζονται επιθετικοί για τιμή χαμηλότερη των 10,05 ευρώ.

Αντιθέτως, προκαλεί ερωτήματα η πίεση που ασκείται στη μετοχή της Hyatt, η οποία υποχωρεί σταθερά τις τελευταίες ημέρες και παρά την ένταξή της στο FTSE-20.

Στις μετοχές Τεχνική Ολυμπιακή, Μοχλός, είναι αλήθεια πως ο ειδικός διαπραγματευτής κατέβαλε χθες φιλότιμες πλην όμως, αναποτελεσματικές προσπάθειες.

Η αλήθεια είναι πως το θέμα δεν έχει κλείσει.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Χατζηιωάννου, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική στα 2,80 ευρώ, η πρώην Despec Πολυμέσα, προχωρά σε συνεργασία με ισχυρή ξένη εταιρία, ο Καρδασιλάρης συνεχίζει επιθετικά, ο Κορασίδης δείχνει να ξεπερνά αλώβητος της διόρθωση όπως και οι Γερμανός, Folli Follie και Πλαίσιο.

Μάλιστα η τελευταία, για πολλοστή φορά ανακοίνωσε πρώτη τα αποτελέσματα χρήσης, είναι ιδιαίτερα θετικά.

Σημαντικές πέσεις στη μετοχή της ΕΧΑΕ, καθώς από την ανταλλαγή μετοχών των τραπεζών – μετόχων με το αποθετήριο θα προκύψουν νέες ”ίδιες μετοχές”, οι οποίες άμεσα θα μπορούσε να ρευστοποιηθούν.

Άλλωστε, έγκαιρα η Alpha Finance είχε θέσει τιμή στόχο τα 7,76 ευρώ για τη μετοχή.

Κατά συνέπεια για σήμερα, εάν στα πρώτα 20-30 λεπτά δεν διασπαστούν οι 2.405-2.400 μονάδες, οπότε θα ενταθεί το κύμα των πωλήσεων, θα προσβλέπαμε σε μία καταρχήν σταθεροποίηση ή και μικρή αντίδραση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v