Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βίαιη ανοδική αντίδραση;

Οι επιθετικές αγορές αντικατέστησαν σήμερα τις επιθετικές πωλήσεις στη Σοφοκλέους, δημιουργώντας κλίμα σημαντικής ανόδου, με περιορισμένο, όμως, τζίρο. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γ.Δ. κατέγραψε απώλειες 2,7%. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν ενδοσυνεδριακά οι μετοχές των ΗΥΑΤΤ και ΕΛΤΕΧ μετά την παρέμβαση Ασπρογέρακα.

Συνεδρίαση που δίχασε τους επαγγελματίες της Αγοράς και παραπέμπει στις αμέσως επόμενες για εξαγωγή σαφέστερων συμπερασμάτων, ενώ δικαίωσε όσους υποστήριζαν ότι η ανοδική αντίδραση, αν και όποτε έλθει πρωταρχικό ρόλο θα παίξουν και πάλι οι Δεικτοβαρείς μετοχές.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη αρκετών blue chips είναι δυσανάλογα του όγκου συναλλαγών τους, κάτι που δημιουργεί υπόνοιες περισσότερο για ανακωχή των πωλήσεων και λιγότερο για σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Εστω και αν σε ορισμένες περιπτώσεις οι αγοραστές ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί, ενώ το σημαντικό ”άδειασμα” των ημερήσιων κερδών σε όλους σχεδόν τους τίτλους, στο διάστημα 15:27-15:35 αύξησε τις συναλλαγές, αλλά δημιούργησε και ανησυχίες.

Βέβαια υπάρχει και η άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι η κίνηση του Δείκτη μέχρι τις 2.375 μονάδες (συνεδρίαση Πέμπτης) ολοκλήρωσε την βραχυπρόθεσμη διόρθωση και η επόμενη αντίδραση ενδιαφέροντος και ψυχολογίας θα φέρει τον Δείκτη ψηλότερα από το προηγούμενο υψηλό, όλα αυτά όμως απομένει να αποδειχτούν.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σε μία άψογη τεχνικά κίνηση, όμως λίγο πριν το τελευταίο ημίωρο και ενώ βρισκόταν στο υψηλό ημέρας των 2.442,8 μονάδων κινήθηκε κάθετα πτωτικά χάνοντας μέσα σε οκτώ λεπτά 18 μονάδες και εντείνοντας τις ανησυχίες, για να έλθουν οι αγορές των τελευταίων 20 λεπτών και να εξασφαλίσουν κλείσιμο στις 2.432,58 μονάδες με κέρδη 1,17%, αφήνοντας όμως κάποιες απορίες αναπάντητες και σημαντικούς προβληματισμούς για την παρατεταμένη σκανδαλολογία που εμπλέκει όλο και περισσότερους από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Ασφαλώς από τις μετοχές του FTSE τα βλέμματα τράβηξε η έντονη μεταβλητότητα που παρουσίασαν οι τίτλοι των ΗΥΑΤΤ και Ελ. Τεχνοδομικής (μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση του καζίνο της Πάρνηθας), καθώς έφθασαν, ενδοσυνεδριακά, να καταγράφουν απώλειες 6,29% και 5,13% αντίστοιχα, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Γερμανός, ΚΑΕ, και Motor oil.

Όλες οι άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο (πλην της Βιοχάλκο που έκλεισε αμετάβλητη) και σημαντικά κέρδη για Alpha Bank (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να κερδίζει περισσότερο του 5%), Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ και Cosmote.

Ικανοποιεί αν επιδείξει διάρκεια η τελική εικόνα με 241 ανοδικές μετοχές έναντι 65 πτωτικών και ο τζίρος σημαντικά ενισχυμένος κατά την τελευταία ώρα, όπου και παρατηρήθηκαν οι αυξομειώσεις, έφθασε τα 190 εκ. ευρώ από τα οποία τα 4,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, αξιοσημείωτα κέρδη αλλά και πολλοί πωλητές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών για την Alco, όλο και ψηλότερα σκαρφαλώνουν Νίκας και Έλτον, σημαντικά κέρδη με λίγες σχετικά συναλλαγές για τον Δούρο, κινητικότητα σε Veterin και Έμφασις, ενώ Μηχανική, Imako και Κυλ. Σαραντόπουλου ανέβασαν όγκο συναλλαγών και κέρδη.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 30.444 τεμάχια του Τιτάνα στα 34,90 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμάχια της Eurobank στα 16,30 ευρώ και δύο πακέτα των 4.000 και 1.485 τεμάχια της Panafon στα 6,06 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 820.000 τεμάχια της Ατέρμων στα 1,64 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 12,84 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 210.000 τεμάχια της Centric Πολυμέσα στα 3,80 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v