Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτο δείγμα θετικό

Μέσω των τραπεζικών μετοχών επιχειρείται η δεύτερη προσπάθεια αντίδρασης στην αγορά, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει να τελεσφορεί. Ενθαρρυντικό στοιχείο η διάχυση της ανόδου σε σημαντικότατο τμήμα της ούτως ή άλλως πιεσμένης αγοράς. Καθοριστικά τα επίπεδα των 2.415 μονάδων. Θετικά μηνύματα από τις επενδυτικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιτυχής η μέχρι στιγμής προσπάθεια αντίδρασης. Το σημαντικότερο είναι πως με συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ (στα πρώτα 40 λεπτά της συνεδρίασης) κινήθηκε ο Γ.Δ. υψηλότερα της κομβικής τιμής των 2.415 μονάδων και με πρωτοφανή διάχυση της ανόδου στο σύνολο των μετοχών.

Απαραίτητη, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η καθολική αντίδραση της αγοράς –σήμερα- ακόμη και αν ακολουθεί αγελαία συμπεριφορά, μετά την έντονη πίεση της εβδομάδας.

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας πως η διόρθωση από τα υψηλά των 2.522 μονάδων ήταν και απότομη και αδιάλειπτη.

Από τον τραπεζικό κλάδο προέρχεται και πάλι η αντίδραση, καθώς συνεχίζεται η αντίδραση της Alpha, ενώ ακολουθεί η μετοχή-σηματωρός της Εθνικής.

Ανάλογη είναι και η συμπεριφορά των άλλων τριών ισχυρών τραπεζικών μετοχών.

Η μετοχή της ΔΕΗ σταθερά στα 20,16 ευρώ, προσελκύει και πάλι αγοραστές ο ΟΠΑΠ, ενισχύεται η μετοχή του ΟΤΕ.

Το ενθαρρυντικό είναι, όμως, πως πλειάδα μετοχών κινείται και πάλι προς μεσοπρόθεσμες ”αντιστάσεις”.

Ο Φουρλής αγοράζεται και πάλι χαμηλότερα των 4 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ στα 6,70 ευρώ, η ΕΧΑΕ στα 7,90 ευρώ, η Intralot χαμηλότερα των 17 ευρώ, ο Κορασίδης στα 2,20 ευρώ, προσεγγίζει τα 3 ευρώ ο Χατζηιωάννου, οι Μινωικές Γραμμές οδεύουν προς την τιμή-στόχο της Εθνικής Χρηματιστηριακής, η Μέτκα στα 5,82 ευρώ, στην Cosmote απορροφώνται τα 1,05 εκατ. τεμάχια που πιστώθηκαν σήμερα, στα 6,90 ευρώ αγοράζεται ο φτηνός Νίκας, συνεχίζει ο Κυριακούλης κ.λπ.

Θα πρέπει στην αναμενόμενη διόρθωση της αγοράς να κρατηθεί οπωσδήποτε το επίπεδο των 2.405 μονάδων, προκειμένου να είναι εφικτή στη συνέχεια η εκ νέου αντίδραση του Γ.Δ. και πάλι προς τις 2.420 μονάδες.

Μία επιπλέον παράμετρος που θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της αγοράς είναι οι θετικές εκτιμήσεις, τα ικανοποιητικά αποτελέσματα, του συνόλου των Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.

Η βελτίωση της θέσης τους, της αποτίμησης των χαρτοφυλακίων τους, θα οδηγήσει αρκετές εξ αυτών στη διανομή μερίσματος.

Ο κλάδος θα μπορούσε να αποτελέσει επενδυτική επιλογή σχετικά χαμηλής επικινδυνότητας για το πρώτο εξάμηνο φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v