ΧΑ: Αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχής;

Φόβοι για συστημικό κίνδυνο στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο δημιουργούν εικόνα γενικής εκποίησης στις διεθνείς αγορές. Σε χαμηλό 39 μηνών η Σοφοκλέους. 32 τίτλοι με απώλειες άνω του 9%.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τιμές και ψυχολογία στις διεθνείς αγορές βρίσκονταν στο χείλος του γκρεμού και η Lehman Brothers τις πήγε ένα βήμα μπροστά. Οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές αναφέρονται σε σεισμικές δονήσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε πρωτοφανείς συνθήκες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Όλα ξεκίνησαν από την πέραν του Ατλαντικού πλευρά μετά το ναυάγιο των συνομιλιών της Lehman Brothers και την αίτησή της για υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, ενώ σημαντικό απόηχο έφερε τόσο η είδηση σύμφωνα με την οποία η AIG στρέφεται στη Fed για λήψη δανείου 40 δισ. δολαρίων όσο και η είδηση για εξαγορά της Merrill Lynch από την Bank of America.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η μετάδοση της κρίσης από τις επενδυτικές τράπεζες στον ασφαλιστικό κλάδο και οι φόβοι συστημικής κρίσης στον γενικότερο χρηματοπιστωτικό τομέα οδηγούν σε εικόνα γενικής εκποίησης τα διεθνή χρηματιστήρια και κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει μετά σχετικής βεβαιότητας αν η εικόνα μαζικών ρευστοποιήσεων θα εκτονώσει τη διάθεση απομάκρυνσης από τα χρηματιστήρια μετοχικών αξιών ή αν είναι το ξεκίνημα ενός νέου πτωτικού κύκλου.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι το τραπεζικό σύστημα αλλάζει παγκοσμίως, εκφράζουν φόβους για παγκόσμιο τραπεζικό "ντόμινο" από τα ομόλογα που είχε εκδώσει η Lehman Brothers, ενώ σημαντικά ερωτήματα δημιουργεί η μη παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτήν την υπόθεση.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι οι σημερινές μαζικές ρευστοποιήσεις φέρνουν τις αγορές σε πολύ καλό σημείο εισόδου, όμως η κατάσταση που επικρατεί τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στην ψυχολογία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας δεν αφήνει περιθώρια να μιλήσει κάποιος για αγοραστικές ευκαιρίες.

Μάλιστα, αν συνεχίσει το μακροοικονομικό περιβάλλον να είναι αρνητικό, δεν αποκλείεται να μειωθεί ο δανεισμός, να υπάρξει αναστροφή της πιστωτικής επέκτασης και να πληγούν τα κέρδη των εταιριών και εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου.

Τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αύριο κιόλας η Fed δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μη προγραμματισμένη μείωση επιτοκίων, προκειμένου να αμβλύνει κάπως τις διεθνείς ανησυχίες και να μειώσει το κόστος χρήματος.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ευάλωτη Σοφοκλέους δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Έτσι, όχι μόνο χάθηκε η στήριξη των 3.100 μονάδων αλλά και το ψυχολογικό όριο των 3.000 και ο Δείκτης επέστρεψε σε χαμηλά 39 μηνών, κλείνοντας στις 2.993,05 μονάδες, με απώλειες 3,78%, ενώ ο τζίρος έφτασε τα 371 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 125 αφορούσαν σε πακέτα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων διενεργήθηκε μετά τις 16:45.

Ούτε λόγος για τη γενικότερη εικόνα του ταμπλό, αφού 23 ανοδικές μετοχές αντικρίζουν 237 πτωτικές. Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί ότι για 32 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 9% έως 18,52%.

Και σήμερα πρώτος στόχος των πωλητών ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό -4,93% του κλαδικού δείκτη. Πρώτη σε απώλειες η μετοχή της Alpha Bank (-7,47%) που έκλεισε σε χαμηλό 45 μηνών, χάνοντας τη στήριξη των 14,9 ευρώ. Σε χαμηλό 45 μηνών και ο τίτλος της Eurobank, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σε χαμηλό 25 μηνών και με απώλειες 6,98% ο τίτλος της Τράπεζας Κύπρου, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% και πάνω στη στήριξη των 29 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της Εθνικής, που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 28,14 ευρώ.

Απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων και για την MPB, ενώ με αξιοσημείωτες απώλειες έκλεισαν η Αγροτική και η MIG.

Από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, ασφαλώς και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το -6,35% για τον τίτλο της ΔΕΗ, που όχι μόνο έκλεισε κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό αλλά και σε χαμηλό 63 μηνών.

Ασφαλώς εξίσου εντυπωσιακό, αν όχι εντυπωσιακότερο, το -8,82% για τη μετοχή της Intralot, ενώ με απώλειες 6,43% έκλεισε η μετοχή του ΟΤΕ, που αν συνεχίσει πτωτικά θα βάλει σε δοκιμασία τη στήριξη στα 13 ευρώ.

Απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων για Τιτάνα και Μυτιληναίο και των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Επίσης, απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Βιοχάλκο και Motor Oil, ενώ με θετικό πρόσημο διασώθηκαν Coca Cola και ΟΠΑΠ.

Εικόνα γενικευμένης καταστροφής σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αφού οι όποιες πωλήσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις συνδυάστηκαν με σχετικά αυξημένες συναλλαγές και με ενδείξεις αποχώρησης δυνάμεων, βρήκαν απέναντί τους περίπου μηδενικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Απόλυτα κρεμασμένα όλα τα τεχνικά διαγράμματα, με τον FTSE να χάνει εντυπωσιακά εύκολα τις στηρίξεις στις 1.690 και στις 1.665 μονάδες και με την επόμενη στήριξη να οριοθετείται στις 1.580 μονάδες.

Τουλάχιστον κρίσιμο το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, καθώς αν ο Dow Jones διασπάσει καθοδικά τη ζώνη στήριξης των  11.098 - 11.038, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η πτωτική τάση να ανεβάσει στροφές, στέλνοντας τον εν λόγω δείκτη προς την περιοχή των 10.700 μονάδων.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v