Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμη καμπή το Χρηματιστήριο Αθηνών

«Κόκκινου συναγερμού» θεωρείται η επόμενη εβδομάδα και δικαιολογημένα. Η αδυναμία υπέρβασης των 3.210 μονάδων φέρνει ακόμη πιο κοντά την προοπτική διολίσθησης προς τις 3.000 μονάδες. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πρωταθλητής στην διόρθωση αναδεικνύεται το Χ.Α., καθώς ο Γενικός Δείκτης μετρά απώλειες 39,5% από την αρχή του έτους.

Εβδομάδα «κόκκινου συναγερμού» θεωρεί την επόμενη ο Θανάσης Σταυρόπουλος και εμείς απλά συνυπογράφουμε την προσέγγισή του.

Στην αγορά λίγο έως πολύ έχει «ζυμωθεί» η εκτίμηση πως δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και ότι… νομοτελειακά βαδίζουμε χαμηλότερα και των 3.000 μονάδων.

Αρκετοί αναλυτές, πολλοί συνάδελφοι, παράγοντες της αγοράς μιλούν όλο και συχνότερα, όλο και πιο ανοικτά για το ενδεχόμενο προσέγγισης των 2.800 μονάδων.

Από τεχνικής πλευράς η εικόνα των πραγμάτων έτσι δείχνει. Άλλωστε θα υπενθυμίσουμε τελευταίες μας αναφορές για το τι μπορεί να σήμαινε η ακραία διακύμανση του 10,4% της Εθνικής στη συνεδρίαση της Δευτέρας (σχετικά στην αναφορά μας «υπό συνεχή πίεση οι τράπεζες»).

Όπως επίσης και από την εκτίμησή μας στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, οπόταν και ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερνε να ξεπεράσει τις 3.210 μονάδες (σχετική αναφορά «χθες πτώση, σήμερα rebound”).

Όμως για ποια αγορά θέλουμε να αναφερόμαστε, αυτήν του Γενικού Δείκτη ή μάλλον του FTSE 20 και εν προκειμένω της Εθνικής; Ή μήπως για την αγορά των υγιών εταιριών της εύρυθμης χρηματιστηριακής κοινότητας, των επενδυτών;

Γιατί όσον αφορά στην πρώτη, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ακόμη μία χαμηλή τιμή, με την Εθνική να βάζει «πλάτες», καθώς η τρέχουσα τιμή των 30,30 ευρώ απέχει σημαντικά από τα χαμηλά των 24,9 ευρώ.

Άλλωστε από τον ίδιο τον 20άρη για αρκετές μετοχές καταγράφεται νέα χαμηλή τιμή, ενώ για άλλες απειλούνται ανάλογα επίπεδα.

Αυτήν την αγορά, δηλαδή του Γενικού Δείκτη, εν προκειμένω του FTSE, την διαμορφώνουν οι γνωστοί μας ξένοι επενδυτικοί οίκοι, οι Έλληνες συνεργάτες τους, όλοι όσοι εν πάση περιπτώσει έχουν συμφέροντα και τρώνε από αυτό το καλάθι.

Εμάς όμως μας ενδιαφέρει κυρίως η άλλη αγορά, αυτή που καθημερινά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Όπου την δικαιολογημένη εγκατάλειψη προβληματικών εταιριών ακολουθεί η απαξίωση υγιών επιχειρήσεων.

Αυτήν την άλλη αγορά έχουν πετύχει να την φέρουν «στα μέτρα τους», να απαξιώσουν τις εταιρίες, να σκορπίσουν τους… επενδυτάκους και να διαμορφώσουν εκείνο το κομμάτι της αγοράς που θα ενταχθεί σε μία νέα πανευρωπαϊκή υπερπλατφόρμα. Εκεί για εμάς δεν κρατούν θέση.

«Κόκκινου συναγερμού» θεωρείται η επόμενη εβδομάδα και δικαιολογημένα. Η αδυναμία υπέρβασης των 3.210 μονάδων φέρνει ακόμη πιο κοντά την προοπτική διολίσθησης προς το τριχίλιαρο.

Σε αυτήν την περίπτωση ο Γ.Δ. μπορεί να χάσει άλλες 110 ή 150 μονάδες, οι απώλειες όμως και οι επιπτώσεις για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς θα είναι πολλαπλασιαστικές.

Επιπρόσθετα, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επιτείνουν την αβεβαιότητα σε κάθε επίπεδο, καθιστώντας ακόμη πιο επιφυλακτική για την συνέχεια την πλειονότητα των ξένων επενδυτών.


---------

Όπως επισημαίνει ο κ. Σπύρος Κώτσιος, αναλυτής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ,
"Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αν και αύξησε τη μεταβλητότητά του, δεν άλλαξε επίπεδα. Ωστόσο, διέσπασε την περιοχή των 3.100 μονάδων, σημείο που μέχρι πρότινος αποτελούσε το κάτω εύρος της συσσώρευσης.

Η διάσπαση της εν λόγω ζώνης πραγματοποιήθηκε με σχετική ευκολία στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αποτέλεσμα που δικαιολογείται, πάντως, μερικώς και από την προηγούμενη «δοκιμασία» του ανωτέρω επιπέδου σε δύο περιπτώσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Επιπρόσθετα, η συμφωνία της πορείας των ταλαντωτών με αυτή του Γενικού Δείκτη δεν αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη τεχνική εικόνα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς. Αφού οι αγορές δεν έδειξαν ακόμα ικανές να εκμεταλλευθούν τη σημαντική υποχώρηση του πετρελαίου στην περιοχή των 100 δολ / βαρέλι, φαντάζει δύσκολη η μεταστροφή της ψυχολογίας και η σταθεροποίηση του κλίματος.

Η συσσώρευση θα συνεχίσει για ακόμη μία εβδομάδα να έχει τον πρώτο λόγο, ενώ η διάρκειά της και η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η εκτόνωσή της, θα καθορισθούν από την πορεία των διεθνών αγορών".

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.110,57 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,06%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 39,94%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,05%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 3,27%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 4,97% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι κλάδοι των Τροφίμων και Ποτών (4,06%), των Ασφαλειών (2,85%) και των Κατασκευών και Υλικών (0,94%), ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι έκλεισαν πτωτικά.

Εξ αυτών τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι της Τεχνολογίας (-7,17%), του Εμπορίου (-6,20%), των Μέσων Ενημέρωσης (-5,55%), της Υγείας (-4,97%), του Πετρελαίου και Αερίου (-4,13%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-4%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (20%), Πετζετάκις (7,69%), Δάιος Πλαστικά (6,53%), Info-Quest (6,44%), Αγροτική Ασφαλιστική (6,22%), Kleemann (5,62%), Κλωνατέξ (ΠΟ 5,56%), Coca Cola (5,53%), Τιτάν (5,19%) και Μυτιληναίος (4,85%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Microland (-50,56%), Altec (-43,59%), Ιμάκο (-26,74%), Γιουρομπρόκερς (-21,54%), Σφακιανάκης (-20,80%), Rilken (-18,62%), Αττικές Εκδόσεις (-18,58%), Κυριακίδης (-17,86%), Intracom (-17,81%) και Κτήμα Λαζαρίδη (-16,85%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v