Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χθες πτώση, σήμερα rebound

Κίνηση αντίδρασης στη Σοφοκλέους μετά την ισχυρή χθεσινή πτώση. Δεν ξεπέρασε τις 3.210 η κίνηση του Γ.Δ. που χρειάζεται περισσότερες δυνάμεις. Χωρίς τζίρο η κίνηση στα μικρομεσαία. Κέρδη άνω του 2% για Εθνική, EFG, OΠΑΠ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αναμενόμενη μεν η αντίδραση, σχετικά επιφυλακτική δε με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει μέχρι την περιοχή των 3.185 μονάδων.

Βέβαια, μετά το τελευταίο... ξύλο έστω και έτσι η τεχνικής μορφής κίνηση σημαντικού αριθμού μετοχών μόνο καλοδεχούμενη μπορεί να θεωρηθεί.

Όμως θα ήταν -πάντα από τεχνικής πλευράς- ιδανική η υπέρβαση των 3.210 μονάδων, κάτι που θα έδινε πόντους στο ενδεχόμενο βραχυχρόνιας αντίδρασης. Εν πάση περιπτώσει, μένουμε σε αυτά που έχουμε και στο ότι η Εθνική έπιασε τα 31,5 ευρώ για να ισορροπήσει στη συνέχεια στα 31,2 ευρώ (2,3%).

Ούτως ή άλλως, από την Εθνική δεν μπορεί να έχει κάποιος παράπονο, ενώ η αρχική αντίδραση επιτεύχθηκε με συναλλαγές 3,5 - 4 εκατ. ευρώ. Την κίνηση ακολούθησαν η Eurobank μέχρι τα 13,3 ευρώ, η Alpha Bank μέχρι τα 16,06 ευρώ, η Πειραιώς μέχρι τα 16,6 ευρώ, η Marfin Popular μέχρι τα 4,06 ευρώ και η Κύπρου προς τα 8,2 ευρώ.

Για τον FTSE "κορυφή" σημειώθηκε στις 1.751 μονάδες -που δεν αποτελεί και την ιδανικότερη αντίδραση- με αυξημένο τζίρο σε μετοχές των Alpha Bank, Marfin Popular, Coca Cola αλλά και ΟΤΕ που έκλινε χαμηλότερα προς τα 14,8 ευρώ. Έπειτα από περίπου 45 λεπτά συνεδρίασης οι 18 μετοχές του 20άρη διαμορφώνονταν με θετικό πρόσημο, ενώ "ταλαιπωρούνταν" οριακά Ελλάκτωρ και Τιτάνας.

Ο τζίρος μάλλον μέτριος στα 17 - 18 εκατ. ευρώ ενδεικτικός -κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς- της δικαιολογημένης επιφυλακτικότητας που κυριαρχεί στο Χ.Α. Αλλά και της αναμονής για τη συνέχεια της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη και βεβαίως σταδιακά από τα μέσα και μετά της ημέρας για την εκτίμηση κίνησης των βασικών αμερικανικών δεικτών.

Παιχνίδι τακτικής, που αποτυπώθηκε και στη διακύμανση του Γ.Δ. καθώς μετά την αρχική έκταση της αντίδρασης περιορίστηκε προς τις 3.165 μονάδες. Ωστόσο, η εικόνα της αγοράς είναι μάλλον καλή, αν και στα μικρομεσαία τα περισσότερα μεταβάλλονται με το πρώτο… φύσημα των ξένων αγορών και την κλίση του FTSE.

Στο 4 - 5 προς 1 η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές μετοχές. Κατά 5,2% αντιδρά η μετοχή της Forthnet στα 2 ευρώ (αν και προέρχεται από… διορθωσάρα), της Lavipharm κατά 3,5% στο 1,76 ευρώ, της Ασπίδας κατά 3,9% στο 1,9 ευρώ, ενώ με λιγότερες συναλλαγές ακολουθούν Μαΐλλης στο 0,63 ευρώ, Παρνασσός στο 1,75 ευρώ, ΕΤΕΜ στο 0,95 ευρώ.

Πρόκειται δηλαδή για… περιθωριακές κινήσεις με πολύ χαμηλό τζίρο και έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος και διάθεσης. Λογικό το τελευταίο, κατά την εκτίμησή μας, μετά τα όσα έχουν δει τα μάτια μας όλο αυτό το διάστημα.

Ζητούμενη, κατά συνέπεια, η σταθεροποίηση του Γ.Δ. (τουλάχιστον) σε τιμές υψηλότερα των 3.160 μονάδων με πειστική την παρουσία των αγοραστών καταρχήν στην Εθνική και δευτερευόντως σε Eurobank, Alpha Bank, MPB, Πειραιώς και Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v