Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Σοφοκλέους αναζητά αυτάρκεια

Παραμένει εγκλωβισμένο στον ρυθμό των ξένων αγορών το Χ.Α. Αντέχει η Εθνική στα 32 ευρώ, ενώ κάτι κινείται στον ασφαλιστικό κλάδο. Σε περιπτώσεις επιμέρους εισηγμένων το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με εύθραυστη ισορροπία εξακολουθούν να κινούνται οι αγορές σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Σ. Ζαφείρη. Από τον χορό αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει το Χρηματιστήριο Αθηνών ή εν παση περιπτώσει εκείνο το μικρό μέρος της αγοράς,όπου είναι επενδεδυμένοι ξένοι και…ξένοι με πραγματικό ενδιαφέρον.

Με τον Γενικό Δείκτη σε σχετικό εύρος ασφάλειας από τα χαμηλά έτους, η αγορά παραμένει σε καθεστώς… απαξίωσης, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Δεν αντέχεται τόση «ομορφιά»… χαριτολογεί ο Θ. Σταυρόπουλος, κάνοντας αναφορά στην απουσία ισχυρού εγχώριου καταλύτη που θα μπορούσε να ανατρέψει το αρνητικό σκηνικό στο Χ.Α.

Το αποθαρρυντικό κατά την εκτίμησή μας δεν είναι μόνο οι απώλειες 38% για τον Γενικό Δείκτη (από την αρχή του έτους) αλλά κυρίως η συνεχιζόμενη απαξίωση της πλειονότητας των εισηγμένων. Είναι ενδεικτικό πως στη χθεσινή συνεδρίαση περισσότερες από 20 μετοχές είχαν απώλειες μεγαλύτερες του 6%, ενώ οι τέσσερις στις πέντε εταιρείες μετρούν μέτριες έως ακραίες από την αρχή του έτους.

Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει «εγκλωβισμένη» στην μέγγενη των ξένων αγορών σε μία περίοδο που ούτε από τον τραπεζικό κλάδο φαίνονται…ακτίδες φωτός. Στην Εθνική μπορεί οι ξένοι αλλά και εγχώριοι επενδυτικοί κύκλοι να επιμένουν για τα 30-32 ευρώ, ωστόσο ο FTSE 20 παραμένει σε κρίσιμο, από τεχνικής πλευράς, σημείο.

Από τον 20άρη θα πρέπει να επισημανθεί το 3 στα 3 της Coca Cola Hellenic με τιμή στα 16,9 ευρώ, η ανθεκτικότητα του Μυτιληναίου σε τιμές λίγο υψηλότερα των 8 ευρώ, αλλά και η προσπάθεια που επιχειρείται από τον όμιλο Τιτάν για βελτίωση της χρηματιστηριακής εικόνας του.

Από το υπόλοιπο της αγοράς περιορισμένο ενδιαφέρον θα μπορούσαν να παρουσιάζουν οι εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο, με επίκεντρο την Εθνική Ασφαλιστική αλλά και την θυγατρική της Αγροτικής. Ενδιαφέρον κατά την εκτίμησή μας παρουσιάζει η σταθερότητα της Infoquest πέριξ των 2,10 ευρώ, η απορρόφηση της ελάχιστης προσφοράς που εκδηλώνεται πέριξ των 5,80 ευρώ στη μετοχή του Alter, η σχετική σταθερότητα του Μπήτρου γύρω από τα 2,5 ευρώ και περιορισμένες, μεμονωμένες περιπτώσεις εισηγμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v