Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κακός οιωνός η πτώση της Wall

Το «βαθύ κόκκινο» της Wall αλλά και τα futures της Ευρώπης προϊδεάζουν για σχετικά πτωτικό άνοιγμα και στη Σοφοκλέους. Πολλά θα κληθούν στις 14.30 όταν και ανακοινώνει εσπευσμένα αποτελέσματα γ’ τριμήνου η Lehman Brothers.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Το χθεσινό "βαθύ κόκκινο" της Wall Street αλλά και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών αν μη τι άλλο προϊδεάζουν για άνοιγμα υποχώρησης και στη Σοφοκλέους.

Συγκεκριμένα η είδηση, σύμφωνα με την οποία οι ρυθμιστικές αρχές της Κορέας ανακοίνωσαν τη λήξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Korea Development Bank και της Lehman Brothers «βύθισε» σε χαμηλότερα επίπεδο τους δείκτης της Wall Street, ενώ άκρως εντυπωσιακό χαρακτηρίστηκε και το -19,3% της AIG, καθώς οι επενδύτες εκτιμούν ότι δυσκολεύει το έργο όσον εταιρειών θα αναζητήσουν, πλέον, ρευστότητα.

Σήμερα ανακοινώνονται οι αναθεωρημένες προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη από την Κομισιόν, όμως, οι αγορές κυριολεκτικά θα κρατήσουν την αναπνοή τους στις 14.30 (ώρα Ελλάδας), όταν και εσπευσμένως θα ανακοινώσει αποτελέσματα γ’ τριμήνου η Lehman Brothers.

Έτσι η πλαγιοολισθιτική τάση που συνεχίζει να παρουσιάζει το πετρέλαιο φαίνεται να αντισταθμίζεται από την επιστροφή των ανησυχιών για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σημειώνεται ότι ο OPEC προχώρησε σε αιφνιδιαστική μείωση παραγωγής κατά 520.000 βαρέλια ημερησίως, μέσω «εντολής» για σεβασμό των ποσοστώσεων από τα κράτη-μέλη, ενώ οι επενδυτές – βάσει στοιχείων του Bloomberg – έχουν αποσύρει 39 δισ. δολάρια από τις αγορές πετρελαίου το τελευταίο 2μηνο.

Με δεδομένο την έλλειψη σημαντικών εγχώριων ειδήσεων και την υψηλή εξάρτηση του ΧΑ από τις διεθνείς αγορές οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, προβλέπουν πτωτικό άνοιγμα, σχετικά μικρής έντασης στη Σοφοκλέους, χωρίς να αποκλείεται το επιμέρους επιλεκτικό ενδιαφέρον αλλά και η συνέχιση των «εκκαθαρίσεων» σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σε αυτό το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, που κυριολεκτικά βουλιάζει στο τέλμα της απαξίωσης και του μηδενικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, η εικόνα δημιουργεί τουλάχιστον τεχνικό προβληματισμό τόσο για τον FTSEM όσο και για τον FSTES. Και οι δύο εξαιρετικά «κρεμασμένα» διαγράμματα, προϊδεάζουν για κίνηση σε «νοτιότερα» επίπεδα, αν δεν δοθεί άμεσα πειστική ανοδική αντίδραση.

Έτσι ο μεν 40αρής εάν δεν επιτύχει άμεσα κλείσιμο υψηλότερα των 3.900 μονάδων δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για να «μπει» σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη των 3.631 μονάδων, ενώ ο 80άρης αν δεν επιτύχει άμεσα κλείσιμο υψηλότερα των 755 μονάδων, οι στηρίξεις στις 725 και 690 μονάδες δείχνουν να βρίσκονται πολύ κοντά.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, που όπως και ο 20άρης παρουσιάζουν σαφώς καλύτερη τεχνική εικόνα, καλό θα είναι να μην τον βρει χαμηλότερα των 3.260 μονάδων.

Τέλος όσον αφορά τους επιμέρους τίτλους, παραμένουν κρίσιμο όριο τα 32,5 ευρώ για την Εθνική, τα 15 ευρώ για τον ΟΤΕ, τα 14 ευρώ για τη Eurobank και το ζητούμενο των 17,3 ευρώ για την Alpha Bank. Αντίθετα τουλάχιστον προβληματική η εικόνα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που χθες έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v