Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: "Προσευχές" για το γερμανικό ΤΤ

Όταν ένας εν δυνάμει ανταγωνιστής πάει να φύγει από τη μέση, οι υπόλοιποι χαίρονται. Το ίδιο ισχύει για κάποιες ελληνικές τράπεζες που ενδιαφέρονται σφόδρα να ελέγξουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τράπεζες: Προσευχές για το γερμανικό ΤΤ
Όταν ένα μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο όπως το Bloomberg γνωστοποιεί, επικαλούμενο δύο άτομα, ότι η ισπανική τράπεζα Santander επανήλθε εκδηλώνοντας εκ νέου ενδιαφέρον για το γερμανικό T.T. (Deutsche Postbank), η είδηση δεν επιδέχεται αμφιβολία.

Όταν μάλιστα στους ενδιαφερομένους προστίθεται η Deutsche Bank, το συμπέρασμα είναι απλό.

Οι πιθανότητες να πετύχει ο βασικός μέτοχος, τα γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post), ένα καλό τίμημα και να πουλήσει τη συμμετοχή του στο γερμανικό Τ.Τ. είναι αυξημένες.

Από την άλλη πλευρά, η συγκυρία δεν ευνοεί τους πωλητές, αφού οι κεφαλαιοποιήσεις των εταιριών έχουν μειωθεί σημαντικά.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε την Commerzbank να εξαγοράσει την Dresdner Bank με τις ευλογίες του βασικού μετόχου της δεύτερης, της Allianz.

Eίναι λοιπόν πιθανό το γερμανικό Τ.Τ. να πουληθεί είτε στους Ισπανούς, είτε στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, είτε σε κάποιον τρίτο τις επόμενες εβδομάδες.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο κυριότερος ευρωπαϊκός τραπεζικός οργανισμός, από εκείνους που μοιράζονται ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του ελληνικού Τ.Τ., θα αλλάξει ιδιοκτησία.

Με δεδομένο ότι ο κ. Αλογοσκούφης προέκρινε τη λύση της στρατηγικής σύμπραξης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με κάποιον μεγάλο ανάλογο ευρωπαϊκό τραπεζικό οργανισμό του είδους, θα είναι δυσκολότερο να πείσει πλέον ότι η νέα Deutsche Postbank πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

Έτσι κι αλλιώς, θα ήταν δύσκολο να προχωρήσει πολιτικά ένα τέτοιο εγχείρημα, αφού οι Γερμανοί έχουν ήδη βάλει πόδι στον ΟΤΕ, ενώ η πορεία της Εμπορικής Τράπεζας υπό την Credit Agricole δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί εύνοια προς την πιθανώς ενδιαφερόμενη γαλλική Caisse d' Epargne.

Αλλά και από πρακτικής πλευράς θα ήταν δύσκολο να πουλήσει το Δημόσιο ένα σημαντικό ποσοστό της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ. χωρίς να δεχτεί προσφορές από άλλους ενδιαφερομένους για να επιλέξει τις καλύτερες.

Γι' αυτούς τους λόγους η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank και πιθανόν η Marfin Popular Bank θα πρέπει να προσεύχονται να περάσει η Deutsche Postbank στα χέρια νέων ιδιοκτητών, Ισπανών ή μη.

Η φθηνή καταθετική βάση του Τ.Τ. είναι πολύτιμη για να περάσει σε χέρια ξένων.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v