Έκλεψαν τους... κουμπαράδες Eurobank - Πειραιώς

"Έκλεψαν" τους κουμπαράδες το α΄ εξάμηνο του 2008 οι EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς καθώς στις 30/6/08 επέδειξαν αθροιστικά 13,3 δισ. ευρώ περισσότερες καταθέσεις σε σχέση με αυτές που εμφάνισαν στις 31/12/07.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Έκλεψαν τους... κουμπαράδες Eurobank - Πειραιώς
"Έκλεψαν" τους κουμπαράδες το α΄ εξάμηνο του 2008 η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς καθώς στις 30/6/08 επέδειξαν αθροιστικά 13,3 δισ. ευρώ περισσότερες καταθέσεις σε σχέση με αυτές που εμφάνισαν στις 31/12/07.

Οι δύο τράπεζες ξεκίνησαν τη χρονιά, με τις ανησυχίες των αναλυτών να τις περιβάλλουν, όσον αφορά στην εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης της επέκτασης των χορηγήσεών τους, και το επιπλέον κόστος για την εξασφάλισή της σε περιβάλλον πιστωτικής κρίσης. Αποτελώντας τις δύο ελληνικές τράπεζες, με τους επιθετικότερους ρυθμούς αύξησης των χορηγήσεων κατά τα προηγούμενα χρόνια, η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς έδιναν μικρή σημασία στις καταθέσεις.

Η αλλαγή του σκηνικού, που επέφερε η πιστωτική κρίση και η αύξηση του κόστους χρήματος, επέβαλε στροφή στις καταθέσεις. Οι δύο τράπεζες ανέλαβαν το στοίχημα και το κέρδισαν με τέτοιο τρόπο, ώστε στις τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου να μη διατυπωθεί ούτε καν μία ερώτηση από τους αναλυτές για το funding και το κόστος του.

Μέσα σε ένα εξάμηνο οι δύο τράπεζες πέτυχαν να βάλουν αθροιστικά στις καταθέσεις τους πάνω από ένα… Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια. Η μεν EFG Eurobank συγκέντρωσε 7,7 δισ. ευρώ επιπλέον καταθετικά κεφάλαια. Η δε Πειραιώς 5,6 δισ. ευρώ. Στις 31/3 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η πλέον παραδοσιακή τράπεζα καταθέσεων στην Ελλάδα, είχε καταθέσεις 11,28 δισ. ευρώ.

Η σύγκριση με τις επιδόσεις της Alpha είναι ίσως χαρακτηριστικότερη. Η Alpha Bank προσέλκυσε νέες καταθέσεις στην Ελλάδα 2,9 δισ. ευρώ στο εξάμηνο και εκδίδοντας και το cover bond των 2 δισ. ευρώ δεν είχε θέμα χρηματοδότησης.

Η EFG Eurobank πέτυχε να αυξήσει τις καταθέσεις της στη διάρκεια του β΄ τριμήνου κατά 4,7 δισ. ευρώ (!). Από αυτά, τα 3,4 δισ. ευρώ τα άντλησε από την Ελλάδα και αφορούν κυρίως σε προθεσμιακές καταθέσεις. Το μίγμα μεταξύ προθεσμιακών καταθέσεων και αυτών του Ταμιευτηρίου παρέμεινε σχετικά ικανοποιητικό, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τόκους της τράπεζας να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα.

Και όλα αυτά χωρίς να μειώσει τις νέες χορηγήσεις, οι οποίες σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκαν στο β΄ τρίμηνο κατά 3,6 δισ. ευρώ. Στο σύνολο του εξαμήνου η EFG Eurobank εμφάνισε νέες καταθέσεις 7,7 δισ. ευρώ και νέες χορηγήσεις 7,1 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Πειραιώς αύξησε τις καταθέσεις της κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου της φετινής χρονιάς κατά 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Στο σύνολο του α΄ εξαμήνου, ο όμιλος Πειραιώς αύξησε τις καταθέσεις του κατά 5,6 δισ. ευρώ, με τις χορηγήσεις να βελτιώνονται το ίδιο διάστημα επίσης κατά 5,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των καταθέσεων προέρχεται, σύμφωνα με αναλυτές αλλά και με στελέχη των δύο τραπεζών, κατά κύριο λόγο από την άνοδο της συνολικής πίτας. Μόνο από τα Αμοιβαία Κεφάλαια στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης υπήρξαν εκροές 3 δισ. ευρώ. Στην πλειονότητά τους τα παραπάνω κεφάλαια κατευθύνθηκαν στις τράπεζες και έγιναν καταθέσεις.

Αντίστοιχα, απευθείας από το χρηματιστήριο οι ιδιώτες επενδυτές τράβηξαν πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ η ρευστότητα επιχειρηματιών - επιχειρήσεων και κυρίως των εφοπλιστών έχει κατευθυνθεί επίσης σε καταθέσεις κατά ένα μέρος της, λόγω και των ιδιαίτερα υψηλών επιτοκίων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτικά της στροφής του ενδιαφέροντος των αποταμιευτών προς τις προθεσμιακές καταθέσεις είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2008 τα ποσά των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 16,5 δισ. ευρώ, με το σύνολο της κατηγορίας να ξεπερνάει στο τέλος Μαΐου του 2008 τα 115 δισ. ευρώ, από 71,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2006. Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου κατά το εξεταζόμενο διάστημα υποχώρησαν κατά 7,5%, στα 68,3 δισ. ευρώ, από 73,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2007. Το σύνολο των καταθέσεων τον Μάιο ξεπερνούσε τα 204 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 15,4%.

Τέλος, με τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου οι ελληνικές τράπεζες έβαλαν τέρμα στην αμφισβήτηση για την πορεία των εργασιών τους στη Νέα Ευρώπη και στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις από χορήγηση δανείων στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης σε ξένο νόμισμα. Οι χορηγήσεις έτρεξαν με υψηλούς ρυθμούς, ενώ τα κέρδη από δραστηριότητες του εξωτερικού ήταν εντός των στόχων για την EFG Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v