Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία αγορά που ασφυκτιά…

Τα "κλειστά" περιβάλλοντα, εκείνα τα οποία τροφοδοτούνται ελλιπώς από οξυγόνο, αποτελούν κατά κανόνα πρόσφορο έδαφος για την ύπαρξη σήψης ή, τουλάχιστον, φαινομένων αλλοίωσης και στρέβλωσης…

Μία αγορά που ασφυκτιά…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τα κλειστά περιβάλλοντα, εκείνα τα οποία τροφοδοτούνται ελλιπώς από οξυγόνο, αποτελούν κατά κανόνα πρόσφορο έδαφος για την ύπαρξη σήψης ή, τουλάχιστον, φαινομένων αλλοίωσης και στρέβλωσης.

Εάν η ελληνική οικονομία διακρίνεται για δύο στοιχεία, αυτά είναι ο εκτεταμένος ρόλος του κράτους στη λειτουργία της και η απουσία ανταγωνιστικότητας.

Αμφότερα τα στοιχεία αυτά άπτονται και της ύπαρξης κλειστών επαγγελμάτων, τα οποία αποτελούν ένα από τα τελευταία προπύργια "προστατευτισμού" και αιτίας για ανάσχεση της λειτουργίας της "ελεύθερης αγοράς"

Με άλλα λόγια, της ύπαρξης υγιούς ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Μελετών και Προγραμματισμού, η απελευθέρωση μόνον δεκατριών εκ των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, στον τομέα των υπηρεσιών, θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα ή κατά 4 δισ. ευρώ και θα αύξανε άμεσα τους πραγματικούς μισθούς σε ποσοστό 0,4%, ενισχύοντας το συνολικό επίπεδο ευημερίας κατά 0,3%.

Παράλληλα, θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών στην Ελλάδα κατά 10,5%, με αντίστοιχα οφέλη για την ανάσχεση του πληθωρισμού και την αύξηση της αγοραστικής δύναμης του ελληνικού νοικοκυριού.

Η έκδοση αδειών επαγγέλματος βάσει συγκεκριμένων "προδιαγραφών" και οι εναρμονισμένες μέθοδοι τιμολόγησης βρίσκονται στην καρδιά του κακού, διαφοροποιώντας ορισμένους επαγγελματικούς χώρους έναντι των υπολοίπων, βάσει μη θεμιτών όρων.

Παρ' όλα αυτά, οι εκπρόσωποι των κλάδων που καλούνται να μεταβάλουν τους κανόνες λειτουργίας τους κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, λέγοντας ότι θίγονται τα κεκτημένα τους…

Αντίστοιχα, πέραν των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, η ύπαρξη καρτέλ, όπως το διαβόητο της αγοράς γάλακτος ή ακόμη και μονοπωλίων, με χαρακτηριστικότερο αυτό που αφορά στην αγορά της μπίρας, καθώς μία και μόνο εταιρία ελέγχει σήμερα περί το 95% της συνολικής αγοράς ζύθου στην Ελλάδα, καθιστούν αστεία οποιαδήποτε τυχόν αναφορά σε όρους ελεύθερης αγοράς…

Με λίγα λόγια, όπως οι καλοί μας φίλοι οι Εγγλέζοι συνηθίζουν να λένε "για να κάνεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αβγά".

Εάν η παρούσα κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει την όποια αξιοπιστία, θα πρέπει όντως να αναλάβει το διαβόητο πολιτικό κόστος και να υλοποιήσει την πλατφόρμα επί της οποίας εξελέγη.

Και αυτή η πλατφόρμα αφορούσε στην εξυγίανση και στην επί της ουσίας απελευθέρωση της αγοράς…

Ακόμη και εάν αυτό σήμαινε μείωση της κρατικής παρέμβασης στη λειτουργία της… (για να μην ξεχνιόμαστε).

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v