Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταιγίδα Lehman πλήττει (και) τη Σοφοκλέους

Τα αποτελέσματα της Lehman Brothers όχι μόνο δεν καθησύχασαν, αλλά αύξησαν τις ανησυχίες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και ταυτόχρονα τις στροφές της πτωτικής τάσης. Στο χαμηλό ημέρας η Σοφοκλέους με απώλειες 2,5%.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τα αποτελέσματα της Lehman Brothers όχι μόνο δεν καθησύχασαν, αλλά αύξησαν τις ανησυχίες της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και ταυτόχρονα τις στροφές της πτωτικής τάσης.

Είναι ενδεικτικό ότι οι αναλυτές για το γ΄ τρίμηνο περίμεναν ζημίες 3,45 δολ. ανά μετοχή και η επενδυτική τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες 5,92 δολ. ανά μετοχή.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανέλαβαν πρωτοβουλία οι πωλητές στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και βέβαια η Σοφοκλέους, που έτσι κι αλλιώς υπεραπέδιδε σε απώλειες, λίγο μετά τις 14:45 βρίσκεται στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 3.210,93 μονάδες, με πτώση 2%. 

Την ίδια ώρα ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 3,4%.

Οι τράπεζες έδωσαν στη Σοφοκλέους την πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση, οι τράπεζες τώρα την τραβάνε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, μόνο το Τ.Τ. διασώζεται με οριακά κέρδη, ενώ όλες οι άλλες τραπεζικές μετοχές κινούνται στο κόκκινο.

Οι μεγαλύτερες απώλειες που προσεγγίζουν το 5% για την Τράπεζα Κύπρου, 4% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς και με απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων Eurobank και Alpha Bank.

Στο 2,8% οι απώλειες της Εθνικής Τράπεζας, στο 2,38% οι απώλειες της MIG, κοντά στο 2% της ΜΡΒ και οριακά χαμηλότερα κινείται ο τίτλος της Αγροτικής.

Από τους υπόλοιπους δεικτοβαρείς τίτλους, οριακά θετικά διασώζονται Motor Oil, Coca Cola και Βιοχάλκο, παρά τα αρχικά κέρδη έχει γυρίσει σε απώλειες ο τίτλος της ΔΕΗ, με αξιοσημείωτες απώλειες Intralot, Ελλάκτωρ και αρνητικό πρόσημο για ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνα.

Ακόμη χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Τόσο από πλευράς συναλλαγών όσο και από πλευράς απωλειών.

Είναι ενδεικτικό ότι η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στο 1 προς 4,3,  29 τίτλοι καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 5%, ενώ λίγο μετά τις 14:00 και όταν ξαναμπήκε στο Σύστημα Συναλλαγών ολόκληρο το ταμπλό, 61 τίτλοι είχαν μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 107 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2.000 τεμάχια.

Θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι οι απώλειες είναι περίπου δυσβάσταχτες, αν αναλογιστεί κανείς ότι έπειτα από 4,5 ώρες συνεδρίασης η μικτή αξία συναλλαγών μόλις και ξεπερνά τα 130 εκατ., και μάλιστα από αυτά τα 14 αφορούν σε πακέτα, τρανή απόδειξη της απόλυτης έλλειψης αγοραστών.

Τελευταίο τεχνικό προπύργιο πριν επανέλθουν τα τρομολαγνικά σενάρια, οι 3.202 μονάδες για τον Γ.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v