Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Θετική υποδοχή του σχεδίου για "σπάσιμο"

Υπέρ των σχεδίων της ΔΕΗ για "σπάσιμο" της Επιχείρησης μέσω της ίδρυσης πλήρως ελεγχόμενων θυγατρικών που θα αποτελούν διακριτές νομικές οντότητες τάσσονται αναλυτές.

ΔΕΗ: Θετική υποδοχή του σχεδίου για σπάσιμο
Υπέρ των γνωστοποιηθέντων σχεδίων της ΔΕΗ για "σπάσιμο" της  Eπιχείρησης μέσω της ίδρυσης πλήρως ελεγχόμενων θυγατρικών που θα αποτελούν διακριτές νομικές οντότητες τάσσονται οι αναλυτές.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το σχέδιο προβλέπει το "σπάσιμο" της ΔΕΗ στις εξής εταιρίες:

- ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Παραγωγής και Oρυχείων υπό ενιαίο νομικό πρόσωπο, 
- Εμπορίας,
- Μεταφοράς, που θα αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος, 
- Διανομής, που θα αναλάβει τη διαχείριση του δικτύου.

Κατά την Εθνική - P&K κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης μεσο-μακροπρόθεσμα, καθώς θα συντελέσει στην ενίσχυση της διαφάνειας στο εσωτερικό της Επιχείρησης, στη βελτίωση της διαχείρισης κόστους και στη συμμόρφωση με τις οδηγίες της Ε.Ε.

Η Alpha Finance επισημαίνει την πρόθεση της ΔΕΗ, όπως αυτή καταγράφεται σε δημοσιεύματα, να απαλλαγεί από το καθεστώς του "τελευταίου καταφυγίου" διαμέσου της νομικής οδού.

Μέσω της φράσης αυτής περιγράφεται η βούληση του νομοθέτη για την υποχρέωση της ΔΕΗ να παρέχει ρεύμα σε όποιον της το ζητήσει ή αυτό που έχει κληθεί "επί ζημία μονοπώλιο".

Οι νομικές υπηρεσίες της Επιχείρησης εξετάζουν τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αλλαγή της ρύθμισης.

Παράλληλα, οι αναλυτές εμφανίζονται θετικοί για το ενδεχόμενο της εφαρμογής Κοινωνικού Τιμολογίου, καθώς οι χαμηλές καταναλώσεις δεν θα είναι πλέον μηδενικές όπως τώρα, αλλά θα υπόκεινται και αυτές σε κριτήρια που σχετίζονται με το εισόδημα και με τον χαρακτηρισμό της κατοικίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το βασικό κριτήριο για την ένταξη στο τιμολόγιο δύο ταχυτήτων θα είναι το αφορολόγητο εισόδημα για πελάτες που καταναλώνουν έως 800 κιλοβατώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v