Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Lehman έπληξε (προς το παρόν) μόνο το ΧΑ

Παρά το γεγονός ότι η δεύτερη ανάγνωση των μέτρων εξυγίανσης της Lehman δημιούργησε θετικό κλίμα στη Wall, το ΧΑ παρέμεινε στη δίνη τραπεζικών ρευστοποιήσεων, που το επανέφεραν στις 3.200 μονάδες.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Δεν αντέχεται τόση “ομορφιά” (!)

Δυστυχώς δεν διαφαίνεται κάποιος ισχυρός εγχώριος καταλύτης που θα μπορούσε να αναστρέψει το αρνητικό σκηνικό για την Σοφοκλέους, αντίθετα το βαρύ πολιτικό κλίμα που περιορίζει τις δυνατότητες χειρισμών στην προώθηση των όποιων μεταρρυθμίσεων, η συνεχιζόμενη άνοδος του κόστους του χρήματος και η ρηχότητα της Αγοράς, διατηρούν το Χ.Α. στις πρώτες επιλογές των “εισαγόμενων” πωλήσεων.

Η Σοφοκλέους έδειξε και σήμερα, με την υπεραπόδοση των απωλειών σε σχέση με τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ότι όχι μόνο διατηρεί υψηλή εξάρτηση με το διεθνές κλίμα, αλλά στερείται εξ ολοκλήρου αμυντικών μηχανισμών που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν κόντρα στις “εισαγόμενες” εντολές και στις κερδοσκοπικές κινήσεις.

Κατά τα άλλα σήμερα οι πωλητές πήραν πρωτοβουλίες από την αρχή της συνεδρίασης και απλά έδειξαν επιθετικότερες διαθέσεις όταν λίγο μετά τις 14.30 ανακοινώθηκαν εσπευσμένως τα αποτελέσματα της Lehman Brothers.

Εμφανής η ολοκληρωτική έλλειψη ψυχραιμίας στο ταμπλό (παρά την σαφώς καλύτερη εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών), με τις Τράπεζες να συνεχίζουν να επιδεικνύουν συμπεριφορά άκρως Περιφερειακών τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι “εκκαθαρίσεις” σε μεσαία και πολύ περισσότερο σε μικρή κεφαλαιοποίηση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί περίπου στο 1 προς 4,6 (!)

Το -3,52% του Τραπεζικού δείκτη (που ενδοσυνεδριακά έφθασε μέχρι το -4,43%), ασφαλώς και τα λέει όλα, ενώ αν αύριο κιόλας ο εν λόγω δείκτης δεν δώσει πειστική ανοδική αντίδραση, τεχνικά δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για υποχώρηση προς τις 4482 μονάδες.

Χειροτέρεψε η τεχνική εικόνα (που πρόσκαιρα πήγαινε να φτιάξει) και για τον FTSE, με τις επόμενες στηρίξεις στις 1759, 1742 και 1717 μονάδες και τις πρώτες αντιστάσεις στις 1790, 1808 και 1834 μονάδες.

Ψυχραιμότερο το άνοιγμα της Wall Street που ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, καθώς διάφοροι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Lehman Brothers είναι σε καλύτερη θέση από τη Bear Sterns, αφού είναι σε θέση να αξιοποιήσει το “παραθυράκι” δανειοδότησης της Federal Reserve.

Όμως και στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, τόσο η σημερινή όσο και οι επόμενες συνεδριάσεις κρίνονται μείζονος σημασίας, καθώς την επόμενη εβδομάδα αποφασίζονται τα επιτόκια, ανακοινώνουν αποτελέσματα Goldman Sachs (16/9) και Morgan Stanley (17/9), ενώ έρχεται και το triple witch Σεπτεμβρίου.

Με δεδομένη την εικόνα “βομβαρδισμένου τοπίου” για το μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, αφού η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε σε 42 προς 194 και 37 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 20%, φυσιολογικό είναι για πολλοστή φορά το όποιο ενδιαφέρον να εστιαστεί (κακώς) στους τίτλους του 20αρη, απλά γιατί παραμένουν “ζωντανοί” συναλλακτικά.

Ασφαλώς η μεγάλη ανατροπή (αγοραστές – πωλητές 1 ημίχρονο – 2 τελικό αποτέλεσμα) έγινε στον τίτλο της ΔΕΗ που στην αρχή της συνεδρίασης βρέθηκε να κερδίζει έως και 3,39% και τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 3,26%.

Από εκεί και πέρα, απώλειες μεγαλύτερες του 5% για την Κύπρου, του 4% για Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank και του 3% για MPB.

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική και ΟΠΑΠ για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κλείνει στο χαμηλό ημέρας ή πολύ κοντά σε αυτό, αξιοσημείωτες απώλειες για MIG, Intralot, Ελλάκτωρα, αρνητικό πρόσημο για Αγροτική και Μυτιληναίο και αμετάβλητη η μετοχή της Βιοχάλκο.

Αντίθετα αξιοπρόσεκτά κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο και Τιτάνα και θετική μεταβολή για Coca-Cola, Motor Oil, Ελ. Πετρέλαια και ΟΤΕ (τεχνικά θετικό που έκλεισε υψηλότερα των 15 ευρώ και διατηρεί ελπίδες για κίνηση προς τα 16,00).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σχεδόν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, διπλή πρόσκρουση στα χαμηλά ημέρας (3191,4), στις 16.30 βρέθηκε στις 3202,65 μονάδες και έκλεισε στις 3213,54 με απώλειες 1,92%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 240 εκατ. από τα οποία τα 24,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Νέο ιστορικό χαμηλό για την Ιντρακόμ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v