Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Μείωση των επιτοκίων εν όψει…

Σας τα παίρνει ο "George"; Μην ανησυχείτε, θα σας τα δώσει πίσω η ΕΚΤ…
Έρευνα του Bloomberg καταδεικνύει ότι εντός του α΄ τριμήνου του 2009 οδεύει προς μείωση επιτοκίων, εξαιτίας της ύφεσης…

ΕΚΤ: Μείωση των επιτοκίων εν όψει…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σας τα παίρνει ο "George"; Μην ανησυχείτε, θα σας τα δώσει πίσω η ΕΚΤ…

Μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης, στο επίπεδο του 4%, προβλέπει εντός του πρώτου τριμήνου του 2009 έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg.

Ο κορυφαίος αμερικανικός ειδησεογραφικός και οικονομικός οργανισμός εκτιμά ότι η επιτοκιακή αναπροσαρμογή θα κριθεί απαραίτητη εκ μέρους του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος, ως μέτρο για την αναχαίτιση των υφεσιακών τάσεων που ήδη ταλανίζουν την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα -για δεύτερη κατά σειρά φορά- στοιχεία που ανακοίνωσε μόλις προ διημέρου η Κομισιόν, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα κινηθεί φέτος στο 1,3%, έναντι 1,7% που είχε αρχικά προβλεφτεί τον Απρίλιο.

Αντίστοιχα, για το σύνολο της Ε.Ε., η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί φέτος στο 1,4%, έναντι στόχου για 2% που είχε ανακοινώσει επίσης τον Απρίλιο…

Βέβαια, υπάρχει και η παράμετρος του πληθωρισμού, ο οποίος σύμφωνα με την ίδια την Κομισιόν θα επιδεινωθεί, ανερχόμενος στο 3,6% για την ευρωζώνη (σε σημαντική απόσταση από τον στόχο του 2%… που έχει τεθεί για τις 15 χώρες οι οποίες την απαρτίζουν) και στο 3,8% για την Ε.Ε. των 27.

Αυτό το γεγονός, προφανώς, προβληματίζει έντονα τόσο την Κομισιόν και τον αρμόδιο επίτροπο κ. Χ. Αλμούνια όσο και τον άνθρωπο που κρατά τα ηνία της ΕΚΤ, κ. Ζ.Κ. Τρισέ…

Εξ ου και η πρόσφατη απόφαση της κεντρικής τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων της στα ίδια επίπεδα.

Ωστόσο, το μέγεθος της ύφεσης και το ενδεχόμενο έντασής της υπό τις παρούσες δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα αναγκάσουν -σύμφωνα με όσους ρωτήθηκαν από το Bloomberg- τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη να το ξαναελέγξουν το θέμα στις αρχές του επομένου έτους, όταν για μία ακόμη φορά θα έχουν διαψευστεί οι προσδοκίες τους περί ανάπτυξης στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε.

Εξάλλου, οι φετινές "επιδόσεις" της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι οι χειρότερες από την υιοθέτηση του ευρώ το 1999 (λίγο αργότερα για εμάς… στο Ελλάντα) και ήδη έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται και στη σχέση ευρώ - δολαρίου, καθώς το αμερικανικό νόμισμα ανακάμπτει ταχύτατα έναντι του ευρωπαϊκού, διαμορφούμενο στα… υψηλά έτους.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v