Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Πού θα σταματήσει η κατρακύλα!

Πολλοί περίμεναν ότι ο χώρος πέριξ των 3.200 μονάδων θα σηματοδοτούσε το χαμηλότερο σημείο στο Χρηματιστήριο Αθηνών σ’ αυτόν τον κύκλο. Τώρα πλέον γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει. Το ερώτημα είναι πού βρίσκεται ο πάτος.

Σοφοκλέους: Πού θα σταματήσει η κατρακύλα!
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίστευαν ότι τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν πολύ μικρά όταν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν κάπου μεταξύ 3.300 και 3.200 μονάδων.

Ο κυριότερος λόγος ήταν οι αποτιμήσεις.

Έριχναν μια ματιά στο Ρ/Ε του Γενικού Δείκτη ή του δείκτη FTSE-20 και διαπίστωναν ότι ήταν κοντά στο 10,5 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και μονοψήφιος με βάση τα κέρδη της επόμενης χρονιάς.

Μετά σύγκριναν το Ρ/Ε με το αντίστοιχο κάποιου πανευρωπαϊκού δείκτη όπως ο DJ Stoxx 600 και διαπίστωναν ότι ήταν περίπου ίσα βάρκα ίσα νερά για φέτος και υποτιμημένο με βάση τα κέρδη του 2009.

Έκαναν το ίδιο με τη μερισματική απόδοση και διαπίστωναν ακόμη μια φορά την υπεροχή της Σοφοκλέους.

Συνέκριναν την απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την αρχή της χρονιάς μέχρι πρόσφατα με την αντίστοιχη των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών και έβγαζαν το ίδιο συμπέρασμα.

Επαναλάμβαναν το πείραμα συγκρίνοντας τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο και τα συμπεράσματα ήταν ίδια.

Η σκέψη τους ήταν απολύτως ορθολογική.

Συνήθως, η δυναμική των αγορών έχει μεγαλύτερη αξία όταν κάνουν ράλι, ενώ οι αποτιμήσεις μπαίνουν στη θέση του οδηγού όταν υπάρχει κατηφόρα.

Όμως, δεν έλαβαν υπόψη κάποιους άλλους παράγοντες.

Πρώτον, την αλλαγή στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών που δίνουν τον τόνο στη Σοφοκλέους.

Οι τελευταίοι προτιμούν να επενδύουν σε μεγαλύτερες εταιρίες των οποίων οι μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες στα μεγάλα χρηματιστήρια σε περιόδους όπως η σημερινή.

Όμως, η Σοφοκλέους είναι μια μικρή περιφερειακή αγορά με μικρομεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις για τα πανευρωπαϊκά στάνταρντ.

Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον των ξένων είναι λογικό να είναι πιο περιορισμένο για αγορές όπως η ελληνική.

Η τελευταία έχει το επιπλέον ντεσαβαντάζ να έχει δεσμούς μέσω των ελληνικών επιχειρήσεων με τις αναδυόμενες αγορές της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που θεωρούνται υψηλότερου κινδύνου.

Δεύτερον, τον παράγοντα Hedge Funds.

Η δραστηριοποίηση των τελευταίων σε ορισμένες ελληνικές μετοχές είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και η έξοδός τους ή η μείωση των θέσεών τους από τη Σοφοκλέους είναι επόμενο να προκαλεί αναταράξεις, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα της αγοράς.

Όλοι αυτοί είναι σοβαροί λόγοι που κάνουν ακόμη και παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές να κρατάνε αποστάσεις, αγοράζοντας ενίοτε σταδιακά με βάση τον τζίρο της μετοχής που τους ενδιαφέρει και χωρίς καμία διάθεση να την «κυνηγήσουν» σε υψηλότερα επίπεδα.

Σ’ όλους αυτούς τους παράγοντες θα πρέπει να συνυπολογιστούν αφενός οι προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών εταιριών μείζονος ενδιαφέροντος τους επόμενους 12 με 24 μήνες και η επίτευξη των στόχων τους οποίους έχουν θέσει και αφετέρου η πορεία των διεθνών αγορών.

Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος, είναι εύλογο να υπάρχουν αμφιβολίες λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και των φιλόδοξων στόχων που είχαν τεθεί σε άλλες περιπτώσεις.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος, η κατάσταση είναι ρευστή αφού η κατρακύλα της αμερικανικής αγοράς κατοικίας συνεχίζεται, όπως και οι απομειώσεις από τράπεζες, με αποτέλεσμα να απειλούνται ονόματα όπως η Lehman Brothers και η Washington Mutual στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η πιστωτική κρίση έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην ευρωπαϊκή οικονομία που εξασθενεί παρά τα καλά νέα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και των μετάλλων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ίσως δεν έχουμε δει ακόμη τον πάτο και δεν πρόκειται να τον δούμε πριν η αμερικανική αγορά από την οποία ξεκίνησαν όλα να βρει τον δικό της.

Πού μπορεί να είναι αυτός;

Να υποχωρήσει ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 κάπου μεταξύ 1.150 και 1.200 μονάδων για πολλούς και διαφόρους λόγους. Χθες το βράδυ έκλεισε στις 1.249,05 μονάδες.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v