Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάτω από τις 3.200 με τραπεζικό ..."βαρίδι"

Συνεχίζονται οι πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη. Χαμηλότερα των 3.200 μονάδων η αγορά, με την πλήρη απαξίωση να διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, και ιδίως στα χαμηλότερα στρώματα αποτίμησης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίζεται η απαξίωση τραπεζικών μετοχών, χαρτιών εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά και η… εξαΰλωση του μικρομεσαίου χώρου.

Μετρημένες μόλις 50-55 οι μετοχές με θετική διαμόρφωση της τιμής τους και περισσότερες από 150 που συνεχίζουν να χάνουν σταθερά έδαφος.

Ο Γ.Δ. χαμηλότερα των 3.200 μονάδων, καθώς χάνουν έδαφος η Εθνική κατά 2% στα 31,36 ευρώ, ο ΟΤΕ κατά 1,7% στα 14,88 ευρώ, η Κύπρου κατά 2,4% στα 8,14 ευρώ.

Μικρότερες οι απώλειες για τη Motor Oil στα 12,38 ευρώ, την Coca Cola στα 16,88 ευρώ, τον Μυτιληναίο στα 7,98 ευρώ.

Συνέχεια λοιπόν, στις ρευστοποιήσεις τραπεζικών θέσεων, με χαμηλότερες τιμές για Πειραιώς, ΜΡΒ, Eurobank και μάλιστα με επιτεινόμενο ρυθμό.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως χαρακτηριστικά συνέβη στην Εθνική, αλλά και τη Eurobank, δόθηκαν με τη μία ανοιχτές εντολές πώλησης σε χαμηλότερες τιμές, οι αγοραστές «τράβηξαν» τις εντολές τους, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ακραία χαμηλές διακυμάνσεις, γύρω στις 11:20 έως τις 11:30.

Είναι ενδεικτικό πως σε αυτό το 10λεπτο, οι ανοιχτές εντολές αφορούσαν τράπεζες (κυρίως στην Εθνική), χωρίς να υπολείπονται άλλα χαρτιά του 20άρη (ΟΠΑΠ, ΔΕΗ).

Πρόκειται, κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, για ετεροχρονισμένες συναλλαγές, για λογαριασμό ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Δεν αποκλείουν μάλιστα, οι ίδιες πηγές, μέρος αυτών των θέσεων να έχει συναλλαχθεί τις προηγούμενες ημέρες, εκτός συστήματος συναλλαγών του ΧΑ.

Ιδιάζουσα περίπτωση, αναφερόμαστε πάντα για τα όσα συνέβησαν στο 10λεπτο 11:20-11:30, που χρήζει μιας προσεχτικότερης εξέτασης.

Την ίδια περίοδο, μετοχές εταιριών χαμηλότερης αποτίμησης φτάνουν να υποχωρούν μέχρι και 12%, ενώ μεγαλύτερη γίνεται η πίεση στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, τη ΔΙΕΚΑΤ, τον Μπουτάρη, τον Νηρέα, την Ξυλεμπορία, Compucon και αρκετές ακόμη από αυτήν την κατηγορία.

Λίγο μετά τις 11:30 ο Γ.Δ. υποχωρεί περίπου 1% χαμηλότερα, προς τις 3.180 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v