Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νυχτερινές πιρουέτες στη Σοφοκλέους

"H πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά η επιλογή μεταξύ του δυσάρεστου και του καταστροφικού"... Το είπε ο Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ. Το έκανε πράξη ο Γιώργος Αλογοσκούφης...

Νυχτερινές πιρουέτες στη Σοφοκλέους
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οπαδός του Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ ή του Ρούντολφ Νουρέγεφ;

Σε οιαδήποτε των περιπτώσεων, η χθεσινοβραδυνή "πιρουέτα" του κ. Γ. Αλογοσκούφη σημειώθηκε ως επιβεβαίωση των λεγομένων του κορυφαίου Αμερικανού οικονομολόγου, ότι "η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού, αλλά η επιλογή μεταξύ του δυσάρεστου και του καταστροφικού".

Η υπαναχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα του φόρου υπεραξίας, κάνοντας δεκτό το αίτημα του προέδρου του Χ.Α. κ. Σπ. Καπράλου, και άλλων φορέων της αγοράς για τον συμψηφισμό των ζημιών με τα τυχόν κέρδη, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί θετική εξέλιξη.

Σημειώνεται, όμως, την ύστατη ώρα και αφού έχει επιφέρει σημαντική αναταραχή στη χρηματιστηριακή ζωή του τόπου το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης του μέτρου, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί.

Αντίστοιχα, η τροποποίηση που ανακοίνωσε χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται πλήρης ασαφειών, καθώς θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει ο συμψηφισμός κερδών - ζημιών, ο επενδυτής να υποβάλει δήλωση των ζημιών εντός διαστήματος τριών μηνών από τη λήξη του ημερολογιακού έτους κάθε χρήσης, δηλαδή μέχρι τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους.

Εξέτασε, άραγε, το ενδεχόμενο το υπουργείο η σχετική δήλωση να υποβάλλεται από κοινού με τη δήλωση εισοδήματος προς την εφορία; Είναι μία απορία.

Αντίστοιχα, εξέτασε το υπουργείο το ενδεχόμενο η σχετική παρακράτηση φόρου να γίνεται απευθείας από τη χρηματιστηριακή, μέθοδος που ακούγεται και πιο λογική, δεδομένου ότι και τώρα τον σχετικό φόρο επί των συναλλαγών τον παρακρατά η χρηματιστηριακή;

Σε οιαδήποτε των περιπτώσεων, διευκρινίσεις επ' αυτού δεν ήταν διαθέσιμες χθες το βράδυ, εντείνοντας έτσι το κλίμα ασάφειας επί των "τροποποιήσεων της ύστατης ώρας"…

Με άλλη διορθωτική διάταξη ορίζεται ότι και οι ξένες εταιρίες θα πληρώνουν φόρο υπεραξίας. Κατά πόσον τούτο βέβαια θα υλοποιηθεί είναι μία διαφορετική υπόθεση… Το γιατί το έχει εξηγήσει από πολλού χρόνου, με σχετική επιστολή του, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Α. Μωραϊτάκης.

"Άντε βρέστους!", είχε πει με λίγα λόγια και είχε μάλλον δίκιο.

Ακόμη, τι θα συμβεί με τη διάταξη περί φορολόγησης μερισμάτων σε περίπτωση διανομής αφορολόγητων αποθεματικών;

Τα έχει λύσει όλα τα θέματα το υπουργείο; Και εάν όχι, γιατί γίνονται τροποποιήσεις στο φορονομοσχέδιο "νύκτωρ"; Χάθηκε το φως της ημέρας και η οδός της διαβούλευσης, με ανθρώπους που γνωρίζουν κανα-δυό πράγματα για την αγορά, όπως για παράδειγμα… οι χρηματιστές;

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v