Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η άνοδος της Wall προπομπός ανάκαμψης στο ΧΑ

Το… βαθυσκάφος Wall αναδύεται και πάλι προς τον αφρό για να πάρει ανάσες. Από κοντά και τα… ψαράκια της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής μαρίδας. Μόνη εναντίον όλων του 20άρη η Εθνική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μάννα εξ Αμερικής για τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής. Για ακόμη μία φορά το… γιογιό της Wall έδωσε χθες βράδυ γενναία αντίδραση προς τις 11.433 μονάδες για τον DJIA και προς τις 1.250 για τον S&P 500. Ανάσα που νωρίτερα το πρωί έφτανε μέχρι τη Φρανκφούρτη επηρεάζοντας ανάλογα με αρχική αντίδραση 1,1% - 1,2% τον DAX.

Οι Αμερικανοί, αυτοί που σχεδόν αποκλειστικά προκάλεσαν τη διεθνή κρίση, «παίζουν» εξαιρετικά το παιχνίδι της τεχνικότητας των βασικών δεικτών της Wall. Ακόμη και αιρετικοί αναλυτές θεωρούν ως… εσχατιά στήριξης για τον DJIA τις 10.800 μονάδες, κάτι που καθιστά οποιαδήποτε αντίδραση από τα χαμηλά εργαλείο προς μόχλευση.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Θα λέγαμε τόσο που εστιάζονται σχεδόν αποκλειστικά σε μία και μόνο εισηγμένη, δηλαδή την Εθνική. Είναι περισσότερο από εμφανές πως από την αρχή του καλοκαιριού που εντάθηκε η κόντρα μεταξύ πολιτών (υποτιμητών) - αγοραστών (αισιόδοξων), τα πυρά και των δύο πλευρών εστιάζονται στην Εθνική.

Τις πρώτες δύο φορές η παρτίδα σώθηκε, είναι αλήθεια, και με τη συνδρομή της Eurobank, σε μία γενναία τραπεζική συστράτευση Αράπογλου - Νανόπουλου. Αυτή τη φορά η κατάσταση διαμορφώνεται διαφορετικά, με την αποτίμηση της Εθνικής προς τα 15 δισ. ευρώ. Αυτό γιατί καταγράφεται νέο χαμηλό για τον Γενικό Δείκτη, χαμηλές τιμές για τις περισσότερες μετοχές του 20άρη με μία και μόνη εστία αντίδρασης, την Εθνική.

Πράγματι, ενώ ο Γ.Δ. διαμορφώνεται σε χαμηλότατες τιμές, η μετοχή της Εθνικής απέχει ολόκληρα 5,62 ευρώ ανά μετοχή από τα χαμηλά. Περιθώριο ασφάλειας και «μαξιλάρι» για τον πρώτο τη τάξει και αποτίμηση όμιλο του Χ.Α., που φαίνεται να έχει πάρει μόνος του στις πλάτες του το παιχνίδι της αντίδρασης.

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε χθες κατά 4,7%, ενώ σημαντικές απώλειες σημειώθηκαν για την Πειραιώς κατά 4,6%, την Κύπρου κατά 6,2%, τη Eurobank κατά 4,3% αλλά και για τις Marfin Popular κατά 3,9%, Μυτιληναίος κατά 1,5%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κατά 1,4% χαμηλότερα.

Ο FTSE υποχωρεί κατά 3,2% (1.716,6 μονάδες), κλίνοντας επικίνδυνα προς κρισιμότατη περιοχή στήριξης και έχοντας ανάγκη επειγόντως… ανάσες. Να δούμε σήμερα σε ποιο βαθμό και με τι κεφάλαια μπορεί να αντιδράσει εκείνο το τμήμα του 20άρη που τις τελευταίες συνεδριάσεις οδηγήθηκε στην καταγραφή νέων χαμηλών τιμών.

Σε αυτήν την περίπτωση FTSE και αγορά παίρνουν ανάσες. Ειδάλλως, η δοκιμασία των 3.100 μονάδων είναι κοντά. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της Ευρώπης και σταδιακά μετά τις 14:00 - 14:30 από την εκτίμηση των αμερικανικών συμβολαίων. Κρίσιμη εκ των πραγμάτων η συνεδρίαση, με πλήθος μετοχές να έχει υπερπιεστεί χθες μέχρις εξαντλητικού ρυθμού.

Εύλογα τα ερωτήματα για το -16,7% της Forthnet στο 1,9 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές, αναμενόμενο το -13,8% της Altec στο 0,25 ευρώ όπως και η κάθετη πτώση για Δρομέα στο 0,63 ευρώ, Κυριακίδη στο 0,48 ευρώ και Aspis Bank στο 1,54 ευρώ.

Απαξιωτική, όμως, κατά 6,6% της Intracom στο 1,27 ευρώ, της SATO κατά 7,7% στο 0,8 ευρώ, της Intertech κατά 7,1% στο 1,18 ευρώ, του Χατζηιωάννου κατά 6,1% στο 0,61 ευρώ.

Αφήνουμε τελευταία την περίπτωση της Κύπρου που «εξαϋλώθηκε» χθες με υποχώρηση 6,24% της μετοχής στα 7,82 ευρώ και με συναλλαγές 3,3 εκατ. μετοχών αξίας 26,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v