Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Υπό συνεχή πίεση οι τράπεζες

Σε χαμηλά έτους επιστρέφουν βασικοί δείκτες και μετοχές. Κλειδί για τον Γ.Δ. η Εθνική που στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα για την αγορά. Απώλειες 2,81% για τις τράπεζες. Οι υποψήφιες της ημέρας για Ειδικά Χαρακτηριστικά.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εικονική μπορεί να θεωρηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην αγορά.

Αυτό γιατί οι απώλειες μπορεί να περιορίζονται στο 1,8% με 1,9% όσον αφορά στον Γ.Δ., είναι όμως πολλαπλάσιες για το ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Στη μετοχή της Εθνικής είναι εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλεται για να σωθεί η… παρτίδα και μέσω αυτής μεγάλο μέρος της διακύμανσης του FTSE.

Όμως, μία σύντομη αναδρομή και η παρακολούθηση των ακραίων διακυμάνσεων της Εθνικής μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο… πλοηγό, σε μία ιδιαίτερα τρικυμιώδη περίοδο των αγορών.

Λόγω αυξημένου βάρους στάθμισης της μετοχής της Εθνικής στη διαμόρφωση του Γ.Δ. και του FTSE, είναι η πρώτη και κύρια που «δοκιμάζεται» από τους επιθετικούς παίκτες.

Είτε σε ανοδικές είτε σε καθοδικές φάσεις της αγοράς.

Ακραία διακύμανση σημειώθηκε για τη μετοχή της Εθνικής στη συνεδρίαση στις 8/9, καθώς έπιασε το 10,48% για να διαμορφωθεί από το χαμηλό των 31,32 στο υψηλό των 33,10 ευρώ.

Τι μπορεί να κρύβει αυτό το ακραίο «τράβηγμα» στη μετοχή της Εθνικής, την προηγούμενη Δευτέρα;

Η παρατήρηση ανάλογων περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί φέτος παραπέμπει σε άμεση δράση επιθετικών παικτών, που κινούνται παράλληλα σε αγορά παραγώγων και αγορά μετοχών.

Ακραία μεταβολή της τάξης του 10,5% σημειώθηκε για τη μετοχή της Εθνικής στις 24 Ιανουαρίου, με την τιμή να αντιδρά στα 40,18 ευρώ.

Ακραία διακύμανση είχε σημειωθεί για τη μετοχή της Εθνικής στις 30/4 και στις 2/5, όταν η τιμή διαμορφωνόταν στα 34,2 ευρώ.

Μια πιο πρόσφατη ακραία διακύμανση καταγράφεται στις 17 Ιουλίου, όταν με 12,4% η Εθνική από τα 25,3 αντέδρασε στα 28,44 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που αναφέρονται, θα πρέπει να προσεχθεί πως ακραία διακύμανση με επιθετική διαμόρφωση της τιμής επιχειρείται κατά κανόνα σε πτωτικούς κύκλους της αγοράς και σε συνεδριάσεις καμπής, όπου επιχειρείται η ανοδική διάσπαση πτωτικού καναλιού.

Θα θέλαμε η ακραία αντίδραση της Δευτέρας να αποτελούσε την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Και να σταθεροποιούνταν η Εθνική και μέσω αυτής ο FTSE-20 και ο Γ.Δ. στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Εάν, όμως, και αυτήν τη φορά έχουμε ακόμη μία στατιστική παρατήρηση του κανόνα, τότε το 10,5% της 8ης/9 θα μπορούσε να αποτελεί προειδοποίηση για υποχώρηση της Εθνικής και κατ’ επέκταση του FTSE και του Γ.Δ. χαμηλότερα.

Αναφερόμαστε εκτενώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς μερίδα παρατηρητικών αναλυτών (μεταξύ αυτών και τα παιδιά του eZMarket) θεωρεί ανάλογες κινήσεις προοίμιο νέων πτωτικών κύκλων.

Αυτό στα υπόψη, καθώς τεχνικά η εικόνα της αγοράς επιβαρύνεται όσο περνάει η συνεδρίαση, αν και ακόμη δεν έχει σημειωθεί χαμηλότερη τιμή έτους για τον Γ.Δ., σε κλείσιμο.

Από τις άλλες μετοχές του 20άρη, 1,8% υποχωρεί η Eurobank στα 13,20 ευρώ, περίπου 2% χαμηλότερα η Κύπρου, που χάνει και τα 8 ευρώ, η Πειραιώς 0,8% στα 16,44 ευρώ.

Από τον ίδιο δείκτη κρατούν σχετικά η Alpha Bank στα 15,98 ευρώ, η ΔΕΗ στα 16,28 ευρώ.

Περιορισμένος ο αριθμός των μετοχών που αντιδρούν ανοδικά με συναλλαγές περισσότερες των 10.000 τεμαχίων (ΔΙΕΚΑΤ, Πετζετάκις, PC Systems, ΔΟΛ, Κρι Κρι, Σωληνουργεία Κορίνθου, Πλαίσιο, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΒΚΑ και μετρημένες ακόμη περιπτώσεις).


Οι υποψήφιες για Ειδικά Χαρακτηριστικά

Οι μετοχές που κινδυνεύουν άμεσα για υπαγωγή στην κατηγορία ειδικών χαρακτηριστικών λόγω καθοδικής διάσπασης του ορίου του 0,30 ευρώ είναι οι Spider (0,27 ευρώ), Επίλεκτος (0,33 ευρώ), Μπουτάρης (Κ 0,34 ευρώ), CPI (0,35 ευρώ) και Εικόνα Ήχος (0,37 ευρώ).    

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v