Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μικροί-Μεγάλοι στο "πάγκο του χασάπη"

Το ΧΑ “τρώει γκολ από τα αποδυτήρια” και υπεραποδίδει σε απώλειες έναντι των ευρωαγορών. Επιδεινώνεται η τεχνική εικόνα του ΓΔ. Στους 31 οι τίτλοι που έκλεισαν με πτώση από 6 - 23,02%.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
“Όποιος βλέπει φως στο τούνελ είναι το τραίνο που έρχεται να τον πατήσει”. Αυτή είναι η απάντηση έμπειρου επαγγελματία του χώρου σε ερώτηση για την βραχυπρόθεσμη τάση των Αγορών.

Δυστυχώς αβεβαιότητα, αναταράξεις και υψηλό επενδυτικό ρίσκο δείχνουν να έχουν εγκατασταθεί όχι μόνο στις Αγορές, αλλά και στην ψυχολογία της επενδυτικής κοινότητας.

Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση από το διεθνές κλίμα, η Σοφοκλέους δεν έχει να αντιπαρατάξει κάτι και συνεχίζει να “τρώει γκολ από τα αποδυτήρια” και να υπεραποδίδει σε απώλειες των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η Αγορά θα ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα, και βέβαια η σημαντική άνοδος της συνεδρίασης της Δευτέρας αποδείχθηκε “bull trap”.

Σε μία Σοφοκλέους που επικρατεί κατά κράτος το ρητό ότι “το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού” η σημερινή συνεδρίαση έδωσε εικόνα γενικής εκποίησης.

Στο -3,23% οι απώλειες για τον FTSE, στο -1,83% αυτές για τον FTSEM και στο -2,26% οι απώλειες για τον FTSES, ενώ το -4,23% του Τραπεζικού δείκτη δίνει τον αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας.

Αξίζει μάλιστα αναφοράς ότι οι αρνητικές συνεδριάσεις Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης, όχι μόνο απόσβεσαν για τον Τραπεζικό δείκτη τα εντυπωσιακά κέρδη της Δευτέρας, αλλά τον έστειλαν και σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, επιδεινώνοντας εντυπωσιακά την τεχνική εικόνα.

Έτσι αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση υψηλότερα από την στήριξη των 4482 μονάδων (που χάθηκε σήμερα) και ακόμα καλύτερα υψηλότερα από την προηγούμενη στήριξη των 4650 μονάδων, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη των 4214 μονάδων.

“Κρεμασμένη” και η εικόνα του 20αρη που αν και κινείται σε υπερπουλημένη περιοχή επιμένει να μην δίνει σήμα αγορών. Έτσι και αφού έστω και οριακά χάθηκαν οι 1717 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις στις 1690 και 1665-56 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1726-30 και 1741 μονάδες.

Με όλα αυτά το νέο χαμηλό σε κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη ήλθε απόλυτα φυσιολογικά, ενώ η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές έναντι 198 πτωτικών και το γεγονός ότι 31 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6 έως 23,02%, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς οι “εκκαθαρίσεις” σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση (!).

Με το ενδιαφέρον να παραμένει στις μετοχές του 20αρη αξίζει να αναφερθεί ότι μόνο η ΔΕΗ (+0,63%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο.

Αντίθετα ακόμα μία συνεδρίαση ασφυκτικών πιέσεων για την Κύπρου (-6,24%), καθώς απ΄ ότι φαίνεται οι εν δυνάμει πωλητές κινούνται στην λογική των συγκριτικών απωλειών από την ρχή του έτους, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 4% έκλεισαν Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Αγροτική και MPB και των δύο για Βιοχάλκο, ΟΤΕ (“πλήρωσε” το χθεσινό θετικό κλείσιμο), Alpha Bank MIG.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Intralot, Ταχ. Ταμιευτήριο και ΟΠΑΠ (πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση) και αρνητική μεταβολή για Τιτάνα, Coca-Cola, Motor Oil,

Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος σε ολισθηρό δρόμο και μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 3127,35 μονάδες και έκλεισε στις 3131,6 με απώλειες 2,55%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 253 εκατ. από τα οποία τα 14,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η ισχυρή πτώση οδήγησε πλήθος τίτλων σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Δυστυχώς όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου αναφέρονται στον Γενικό Δείκτη βάζοντας το “2” μπροστά και απομένει να φανεί αν η Αγορά θα επαληθεύσει τους πολλούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v