Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλογοσκούφης: Πάγωμα πράξεων με Μ. Βατοπεδίου

Το πάγωμα εκτέλεσης διοικητικών πράξεων για ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου, έως ότου ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, ανακοίνωσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης σε ομιλία του στη Βουλή.

Αλογοσκούφης: Πάγωμα πράξεων με Μ. Βατοπεδίου
Το πάγωμα εκτέλεσης διοικητικών πράξεων για ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, έως ότου ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφης, σε ομιλία του στη Βουλή.  

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αφού ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα και ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν, θα ενεργήσουμε ανάλογα.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, υποστήριξε ότι η αναστολή των διοικητικών πράξεων δεν σημαίνει τίποτα στην παρούσα φάση, διότι έχουν υπογραφεί συμβολαιογραφικές πράξεις ανταλλαγής ακινήτων, επί των οποίων έχει πλέον κυριότητα η μονή και συνάπτονται περαιτέρω πράξεις αξιοποίησης κ.λπ.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε το θέμα να ρυθμιστεί τώρα, διά νόμου, "αλλιώς -όπως είπε- έχουμε μία παραδοχή του προβλήματος, χωρίς να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας της δημόσιας περιουσίας".

****

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Σανιδάς πραγματοποίησε παρέμβαση στο θέμα της ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, ζητώντας να ανασυρθεί από το αρχείο η σχετική δικογραφία και να διενεργηθεί έρευνα από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.

Η έρευνα ανατέθηκε στους εισαγγελείς εφετών κ. Ελένη Σωτηροπούλου και κ. Ηλία Κολιούση, οι οποίοι κατ' εντολήν του κ. Σανιδά καλούνται να εξακριβώσουν εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως για παράδειγμα απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου εξαιρεί πλαγίως τους υπουργούς που χειρίστηκαν το θέμα την περίοδο 1998 - 2008, λέγοντας ότι παραπλανήθηκαν από τα μέλη του γνωμοδοτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Σανιδά, "τα μέλη του γνωμοδοτικού συμβουλίου με τις γνωμοδοτήσεις με τις οποίες δέχτηκαν ότι η Μονή Βατοπεδίου έχει κυριότητα επί της λίμνης Βιστωνίδας, της εντός αυτής νησίδας Μπορού και επί παραλιμνίων εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων, έβλαψαν τα συμφέροντα του Δημοσίου, εν όψει της αποδοχής των γνωμοδοτήσεων αυτών από τους υπουργούς και εν τέλει εν όψει της, μετά τη γνωμοδότηση του Δ΄ τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την αποδοχή αυτής από τους αρμόδιους υπουργούς ανταλλαγής των εκτάσεων αυτών με άλλες εκτάσεις του Δημοσίου".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v