Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόγειες αγορές από ΗΠΑ σε blue chips στο ΧΑ

Συστηματικοί αγοραστές μετοχών ελληνικών τραπεζών και δευτερευόντως τηλεπικοινωνιών εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες αμερικανικά funds, ενώ συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις σε mid και small caps. Αναλυτικό ρεπορτάζ.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Υπόγειες αγορές από ΗΠΑ σε blue chips στο ΧΑ
Συστηματικοί αγοραστές μετοχών ελληνικών τραπεζών και δευτερευόντως τηλεπικοινωνιακών τίτλων εμφανίζονται κατά τους τελευταίους μήνες τα αμερικανικά funds, ενώ από την άλλη συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Οι Goldman Sachs, Citigroup, Merrill Lynch και Morgan Stanley εμφανίζονται εδώ και μερικούς μήνες ως οι μεγαλύτεροι αγοραστές ελληνικών τραπεζών και τηλεπικοινωνιών. Και όπως προκύπτει από τα μετοχολόγια ή από το ρεπορτάζ, το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω αγορών διενεργείται για λογαριασμό Αμερικανών πελατών τους.

Η περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου είναι χαρακτηριστική. Η Morgan Stanley ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ενεργώντας ως θεματοφύλακας κατέχει, για λογαριασμό πελατών της, το 5,02% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου.

Είχε προηγηθεί η απόκτηση στο τρίμηνο Φεβρουαρίου - Απριλίου του 5,9% του μετοχικού κεφαλαίου της από τα funds του αμερικανικού οίκου, Lone Pine Capital. Μέσα σε επτά μήνες το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου άλλαξε χέρια, με τους Αμερικανούς να βρίσκονται στην πλευρά των αγοραστών σε αυτήν την αλλαγή σκυτάλης.

Αξιοσημείωτες θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου διατηρούν και τα funds των Julius Baer (περί το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της) και Fidelity (περί το 1,1%). Θέσεις της τάξης του 1% κατέχουν αντίστοιχα για λογαριασμό πελατών τους και οι αμερικανικές τράπεζες Merrill Lynch και Goldman Sachs.

Και η Κύπρου δεν είναι, σύμφωνα με χρηματιστές, μεμονωμένη περίπτωση. Οι μεγαλύτερες αγορές στην Εθνική, κατά τους τελευταίους μήνες, βγαίνουν συστηματικά από τις Goldman Sachs και Citigroup.

Αγορές οι οποίες εντείνονται κάθε φορά που το Χ.Α. σε επίπεδο Γενικού Δείκτη επιστρέφει στην περιοχή των 3.100 - 3.150 μονάδων και συνέβαλαν ώστε ο τίτλος της Εθνικής να υπεραποδίδει σε σχέση με την αγορά από τις αρχές του έτους.

Μικρότερες εντολές αγοράς βγήκαν από την Goldman Sachs στον τίτλο της Alpha Bank, ο οποίος δέχτηκε και ισχυρές πωλήσεις από αμερικανικά χαρτοφυλάκια που αποεπενδύθηκαν. Μεθοδικές υπερατλαντικές τοποθετήσεις βγαίνουν και στην Πειραιώς, η οποία, μαζί με την Κύπρου, αποτελεί τον πλέον πιθανό στόχο σε ενδεχόμενο νέο γύρο συγκέντρωσης.

Ο δεύτερος κλάδος στον οποίο τα αμερικανικά funds δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών. Εδώ η χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Forthnet. Οι πελάτες της Merrill Lynch, οι οποίοι σημειωτέον κατέχουν σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, στήριξαν την επιλογή της διοίκησής της να προχωρήσει στην εξαγορά της Nova, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος της θέσης τους κατά την αύξηση ή αυξάνοντάς την μέσω απόκτησης αδιάθετων μετοχών.

Η Merrill Lynch για λογαριασμό πελατών της εμφανίζεται και ως ο πλέον μεθοδικός αγοραστής μετοχών ΟΤΕ κατά τον τελευταίο μήνα, συμβάλλοντας στην καλύτερη απόδοση της μετοχής του Οργανισμού σε σχέση με την αγορά.

Στον αντίποδα, τα αμερικανικά funds μειώνουν αισθητά κατά τους τελευταίους μήνες τις θέσεις τους σε ελληνικούς τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης (Μηχανική, Ιατρικό Αθηνών, Νηρεύς, Φουρλής, Jumbo, Euromedica κ.ά.).

Ποντάρουν σε νέο γύρο συγκέντρωσης εφόσον ηρεμήσει η πιστωτική κρίση

Γιατί οι Αμερικανοί αγοράζουν ελληνικές τράπεζες; Αφενός γιατί είναι φθηνές με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 και αφετέρου γιατί η τρέχουσα πιστωτική κρίση μόλις διέλθει -αν δεν έχει συμβεί ήδη- το σημείο καμπής της θα σηματοδοτήσει την έναρξη νέου γύρου συγκέντρωσης για τον τραπεζικό κλάδο, παγκοσμίως, απαντούν εγχώριοι τραπεζίτες και χρηματιστές. Οι ελληνικές τράπεζες είτε θα πρωταγωνιστήσουν σε περιφερειακό επίπεδο σε αυτήν τη συγκέντρωση είτε θα μεταβληθούν σε θελκτικούς στόχους.

Οι αποτιμήσεις των τραπεζών έχουν ήδη υποχωρήσει αισθητά διεθνώς, μετατρέποντας τράπεζες σε ευάλωτους στόχους ή αναγκάζοντας τις διοικήσεις τους να αναζητούν επενδυτές που επιδιώκουν να λάβουν μακροπρόθεσμες μετοχικές θέσεις, προκειμένου εν συνεχεία να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να ενδυναμωθούν κεφαλαιακά. Η περίοδος προετοιμασίας έχει ξεκινήσει διεθνώς και αυτό δεν διαφεύγει της προσοχής των Ελλήνων τραπεζιτών.

Το γεγονός ότι επανήλθε η λογική της δημιουργίας (υπερ)εθνικού πρωταθλητή ως προετοιμασία μεσούσης της κρίσης προκειμένου, όταν αυτή περάσει, οι ελληνικές τράπεζες να διαθέτουν ορατό ευρωπαϊκά μέγεθος και ισχυρότερη θέση στη Νέα Ευρώπη δείχνει ότι και στην Ελλάδα "ξεσκονίζονται" πια τα σενάρια της επόμενης ημέρας και οι υπόγειες διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Χαρακτηριστικό της στροφής προς τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς είναι ότι τον τελευταίο καιρό οι επενδυτικοί οργανισμοί που διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα (SWF, Ευρωπαϊκές Εταιρίες Συμμετοχών κ.ά.) αποφασίζουν να εντείνουν τις τοποθετήσεις τους. Η στροφή αυτή θα διευκολύνει τις αυξήσεις κεφαλαίου, κατά τους επόμενους μήνες, και την έναρξη του νέου γύρου συγχώνευσης.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το Χ.Α. είναι ότι η περιοχή της Νέας Ευρώπης, στην οποία δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες, επιστρέφει θεαματικά, αποτελώντας τον νούμερο ένα προορισμό προς επένδυση κεφαλαίων. Και μεταξύ άλλων, βέβαια, εξετάζονται και περιπτώσεις ελληνικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v