Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικό τσουνάμι made in USA πλήττει το ΧΑ

Αποτίμηση 110 δισ. ευρώ για το Χ.Α., η οποία φτάνει μόλις στο 40% του ΑΕΠ. Και όμως, οι πωλητές εμφανίζονται επίμονοι και βιαστικοί να αποχωρήσουν ακόμη και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, κάτω και από τις 3.000 μονάδες.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πανευρωπαϊκή βουτιά για δείκτες, μετοχές. Στο Χ.Α. σχεδόν με την αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε χαμηλότερα από 2,4% και πάνω, φτάνοντας 0,15 της μονάδας στο χείλος των 3.000 μονάδων.

Το εύρος, η έκταση της διόρθωσης, προεξοφλημένη από τους πωλητές των Παραγώγων, οι οποίοι σημειωτέον την Παρασκευή είχαν ενισχύσει τις θέσεις τους.

Η έκταση της διόρθωσης συνοδεύεται από αυξημένες συναλλαγές στις μετοχές των Εθνικής (στα 7,7 εκατ. ευρώ), Alpha Bank (στα 2,8 εκατ. ευρώ), Κύπρου (στα 2 εκατ. ευρώ), αλλά και σε Πειραιώς, Eurobank, Marfin Popular Bank, Τ.Τ.

Το στοιχείο που κατά την εκτίμησή μας αλλάζει βραχυμεσοπρόθεσμα τα δεδομένα στο Χ.Α. αφορά στη θέση που λαμβάνει η UBS απέναντι στον τραπεζικό κλάδο. Προσεκτικότερη ανάγνωση παραπέμπει άμεσα στη διάχυτη επιφυλακτικότητα ξένων για τις αντοχές του κλάδου. Αυτό γιατί, πέραν της διεθνούς κρίσης και των εύλογων παρενεργειών της, γίνεται αναφορά σε πιθανή επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης.

Η θέση της UBS μας καθιστά περισσότερο επιφυλακτικούς, γιατί γνωρίζουμε πως ξένοι διαχειριστές δεν έχουν πειστεί απόλυτα για την πραγματική κατάσταση των εταιριών του κλάδου, παρά την πρόσφατη ανακοίνωση μεγεθών εξαμήνου.

Επιφυλάξεις μεταφέρονται και για το γ΄ τρίμηνο, που πρακτικά σημαίνει πως η πίεση στον κλάδο θα έχει συνέχεια. Το μέχρι πού εξαρτάται και από την πραγματική οικονομική θέση των ίδιων των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ούτως ή άλλως, χαμηλή ή περιορισμένη είναι η εκτίμηση αρκετών ξένων γενικότερα για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η μετοχή της Εθνικής έχασε εύκολα τα 30 ευρώ, υποχωρώντας ακόμη και προς τα 28,92 ευρώ. Για Eurobank και Πειραιώς, που έπιασαν χαμηλό στα 12,10 και 15,52 ευρώ αντίστοιχα, οι εκτιμήσεις μας για την άσχημη τεχνική απεικόνισή τους είναι γνωστές και ξεκάθαρα διατυπωμένες εδώ και μέρες.

Μένει να δούμε τις αντοχές της Alpha Bank, με ελάχιστο τα 15,02 ευρώ, και κατά πόσον οι σεΐχηδες και… σεΐχηδες θα προχωρήσουν σε νέες αγορές τώρα που υποχωρεί άτακτα η αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών.

Αποθαρρυντική έως αποκαρδιωτική η εικόνα για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς (με μόλις 16 μετοχές στο «πράσινο» και περίπου 165 στο «κόκκινο»). Το χειρότερο όμως είναι πως για περισσότερες από 50 μετοχές οι απώλειες ξεπερνούν το 4%, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η υποχώρηση έρχεται ως συνέχεια σημαντικής απαξίωσης που είχε προηγηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Εξαϋλώνεται» μεγάλο μέρος της αγοράς, με τη συνολική αποτίμηση των εισηγμένων να περιορίζεται προς τα 110 δισ. ευρώ, κοντά στο χαμηλό του 40% ως προς το ΑΕΠ.

Και είναι επίσης απογοητευτικό πως παρά τις χαμηλότατες τιμές, τους μονοψήφιους συντελεστές κερδών, τις διάφορες χρηματοοικονομικές παραμέτρους που κάτω από άλλες συνθήκες θα καθιστούσαν ελκυστικές τις εισηγμένες, οι πωλήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με τη χειρότερη φάση της κρίσης και της ταλαιπωρίας που γνωρίζει η αγορά από την άνοιξη του 2003 μέχρι σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v