Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Oι Αμερικανοί δείχνουν τον δρόμο!

H 158χρονη Lehman Brothers υποβάλλει αίτηση για χρεοκοπία, ενώ η Bank of America και η Merrill Lynch συνομιλούν για συγχώνευση. Μήπως πλησιάζει η ώρα να επαληθευτούν Αράπογλου και Κωστόπουλος;

Τράπεζες: Oι Αμερικανοί δείχνουν τον δρόμο!
Από τα γκάτζετ μέχρι τη showbiz και τα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειχναν πάντοτε τον δρόμο στον υπόλοιπο κόσμο, τουλάχιστον από τα μέσα του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα.

Η διάχυση της κρίσης από την αμερικανική αγορά των στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας (subprime) και την αμερικανική αγορά ακινήτων στον υπόλοιπο κόσμο, έστω και σταδιακά, απέδειξε ακόμη μία φορά ότι αυτό αφορά τόσο στις καλές όσο και στις άσχημες εξελίξεις.

Σε χρηματιστηριακούς όρους δικαιώνονται εκείνοι που ανέκαθεν ισχυρίζονταν πως όταν φταρνίζεται η Wall Street κρυολογούν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ιστορία των τελευταίων 50 και πλέον χρόνων δείχνει ότι συνήθως πολλά από εκείνα που συμβαίνουν στις ΗΠΑ μεταλαμπαδεύονται με κάποια χρονική υστέρηση στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Το κλείσιμο μιας μεγάλης επενδυτικής τράπεζας με 158 χρόνια ιστορίας όπως η Lehman Brothers και μια πιθανή συγχώνευση της Bank of America με τη Merrill Lynch σήμερα σε συνδυασμό με την εξαγορά της Bear Stearns από την JP Morgan δείχνουν ξεκάθαρα την τάση.

Ξεσκαρτάρισμα του χρηματοοικονομικού τομέα μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων αλλά και χρεοκοπιών κάποιων τραπεζών και άλλων εξειδικευμένων εταιριών που παρέχουν πιστώσεις.

Ήδη, η τάση έχει κάνει την εμφάνισή της στη Γηραιά Ήπειρο και ειδικότερα στη Γερμανία όπου η Commerzbank εξαγόρασε την Dresdner Bank, ενώ η Deutsche Bank συμφώνησε να πάρει το 30% περίπου της Deutsche Postbank (γερμανικό Τ.Τ.).

Φυσικά, η κατάσταση στην αμερικανική τραπεζική αγορά διαφέρει σε πολλά σημεία σε σχέση με άλλες αγορές στην Ευρώπη, ενώ σημαντικές διαφορές εντοπίζονται επίσης σε θέματα κουλτούρας, συστήματος αξιών της κοινωνίας και νομοθεσίας.

Όμως, αυτό δεν αλλάζει τα δεδομένα καθότι μπορεί οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν συνολικά μικρότερες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης λόγω απομειώσεων στοιχείων του ενεργητικού, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι καθόλου αμελητέες.

Οι ελληνικές τράπεζες διαφέρουν σ’ αυτό το σημείο καθώς δεν έχουν «τοξικά στοιχεία ενεργητικού», όμως έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης που μετεξελίσσεται σε οικονομική.

Αυτές συμπυκνώνονται στο υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης που μεταφράζεται σε συμπίεση του spread στις καταθέσεις και ενίοτε του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, στην επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης και στην πιθανή αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση τους επόμενους μήνες.

Μερικές απ' αυτές τις συνθήκες φέρνουν στον νου κάποιου παρατηρητή παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκη Αράπογλου για το τάιμινγκ των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ελληνική τραπεζική αγορά.

Σύμφωνα με εκείνες τις δηλώσεις που έγιναν την περίοδο 2004 - 2005, ο κ. Αράπογλου θεωρούσε ότι δεν επρόκειτο να δούμε εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ των μεγάλων τραπεζών στη χώρα μας αν δεν φτάναμε στο σημείο τα spreads να συμπιέζονται και οι ρυθμοί αύξησης των δανείων να παρουσιάζουν σοβαρή κάμψη.

Ήταν η ίδια εποχή που ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος ανέφερε ότι στην ελληνική αγορά χωρούσαν δυόμισι τράπεζες.

Αναμφισβήτητα, χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς ταγκό. Αν μάλιστα πρόκειται για τράπεζες με πολλούς μετόχους, ίσως χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και χρόνος για να υλοποιηθεί κάποιο μεγαλεπήβολο σχέδιο.

Πάντως, το σήμα που στέλνει σήμερα η πρωτοπόρος αμερικανική αγορά είναι σαφές και ταιριάζει με τις παλαιότερες δηλώσεις των κ. Αράπογλου και Κωστόπουλου, έστω κι αν ληφθεί εδώ με κάποια καθυστέρηση.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v