Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επόμενη δοκιμασία στο τριχίλιαρο για το Χ.Α.

Το Χ.Α. πιέζεται από το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, τις παρενέργειες της κρίσης αλλά και την κοινή εκτίμηση πως η εκ νέου είσοδος της χώρας σε μακρά προεκλογική περίοδο εντείνει την πολιτική αβεβαιότητα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Το μαρτύριο του Σισύφου βιώνουν οι αγορές. Η δική μας, ούτως ή άλλως, δεν έχει απολύτως κανένα… πρόβλημα. Μετρά ήδη 40% απώλειες από την αρχή του έτους, με μία από τις τρεις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, σε ένα πλήρως απαξιωτικό περιβάλλον όπου πλέον ανθίστανται ελάχιστοι.

Η καταγραφή νέων χαμηλών την προηγούμενη εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE 20, πολλές μετοχές του 20άρη και ακόμη περισσότερες της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τη συνέχεια. Πόσο μάλλον που νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX ξεκινούσε από 3,22% χαμηλότερα για να φτάσει στο -2,9% με -2,8%.

Στο Χ.Α. έχει διαμορφωθεί μια τελείως εικονική πραγματικότητα στο ταμπλό, τάση που αφορά ακόμη και στον FTSE 20. Αυτό γιατί όπως αναφέρουμε επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες η υπεραπόδοση της Εθνικής είναι αυτή που εξωραΐζει την εικόνα του συγκεκριμένου δείκτη.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς τους οποίους κυρίως παρακολουθούμε από την αρχή του έτους εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί, απογοητευμένοι θα λέγαμε, από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο και βεβαίως αφορά στην κοινή αίσθηση περί γενικότερης καθίζησης των οικονομικών.

Όπως σημειώνουν πλέον ανοιχτά πολλοί παράγοντες της αγοράς, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις επιτείνουν την αβεβαιότητα σε κάθε επίπεδο, ενώ η αίσθηση ότι η χώρα εισέρχεται εκ νέου σε μακρά προεκλογική περίοδο δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς.

Από τεχνικής πλευράς, «όλα τα λεφτά» για τον 20άρη παραμένουν στην Εθνική. Το ακραίο 10,5% στις 8/9 θεωρήθηκε δικαιολογημένα από συγκεκριμένους διορατικούς αναλυτές (πρωτίστως από τα παιδιά της eZMarket) ένδειξη αποχώρησης από τον FTSE 20.

Ο συγκεκριμένος δείκτης «κλίνει» καταρχήν προς τις 1.680 μονάδες και ακόμη χαμηλότερα προς τις 1.665 μονάδες (χαμηλή τιμή 16/7).

Το αποθαρρυντικό είναι ότι μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης είτε καταγράφουν νέα χαμηλά είτε οδηγούνται αναπόφευκτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά πως για 88 μετοχές οι απώλειες ξεπερνούν το 10% σε διάστημα μίας εβδομάδας. Μεταξύ αυτών αναφέρονται από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση οι Τράπεζα Κύπρου, Τέρνα, Μηχανική, Τέρνα Ενεργειακή.

Εκεί όμως όπου η εικόνα παρουσιάζεται τελείως απογοητευτική είναι στα μικρομεσαία, δηλαδή σε εκείνο το κομμάτι της αγοράς που αφέθηκε από αρμοδίους και υπευθύνους στην τύχη του και από αρκετούς επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους, στη μοίρα του.

Βέβαια, οι τελευταίοι δικαιολογούνται περισσότερο καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν δυσβάστακτα κόστη λειτουργίας και υψηλών υποχρεώσεων που γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα μετά τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση των επιτοκίων του κόστους δανεισμού.

Κατά 51,6% υποχωρεί η μετοχή της Microland στο 0,88 ευρώ, της Altec κατά 45% στο 0,22 ευρώ, της Intrakat κατά 28,9% στο 0,54 ευρώ, της ΙΜΑΚΟ 26,7% στο 1,26 ευρώ, του Σφακιανάκη 23,8% στα 3,96 ευρώ.

Εξίσου ανησυχητική είναι όμως η εικόνα και σε κραταιότερους παλαιότερα βιομηχανικούς ομίλους, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Βιοχάλκο.

Στα 2,23 ευρώ τα Ελληνικά Καλώδια (-16,2%), ΕΤΕΜ στο 0,91 ευρώ (-15,7%), ΣΙΔΜΑ στα 4 ευρώ (-11,1%), Χαλκόρ στο 1,38 ευρώ (-11), Βιοχάλκο στα 5,30 ευρώ (-9,9%).

Σημεία των καιρών, που κατά την εκτίμησή μας προοιωνίζονται δυσκολότερη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v