Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες... αναδυόμενης αγοράς στη Σοφοκλέους

Με απώλειες αναδυόμενης αγοράς, η Σοφοκλέους «παλεύει» πέριξ των 3.000 μονάδων. Απώλειες 6% για την Εθνική, 5% για την Alpha Bank, 4% για την Πειραιώς και κατά 7,2% χαμηλότερα η Intralot, που χάνει και τα 7 ευρώ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι απώλειες του ελληνικού χρηματιστηρίου παραπέμπουν περισσότερο σε αναδυόμενη αγορά παρά σε ανεπτυγμένη. Σε σχετικό θέμα «Η Lehman… βυθίζει τις αναδυόμενες αγορές» γίνεται καταγραφή των απωλειών αναδυόμενων χρηματιστηρίων, ειδικότερα της «βουτιάς» του ISEN της Κωνσταντινούπολης και του RTS της Μόσχας.

Όσον αφορά στον δεύτερο, θα πρέπει να σημειωθεί πως καταγράφονται απώλειες που ξεπερνούν το 35% από την αρχή του Αυγούστου (το Χρηματιστήριο της Μόσχας «τραυματίζεται» από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις), με εμφανείς τις παρενέργειες αυτής της κατάστασης στη συμπεριφορά της Τράπεζας Κύπρου (της αμεσότερα συνδεδεμένης με τα ρωσικά συμφέροντα τράπεζας, εισηγμένης στο Χ.Α.).

Απογοητευτική η εικόνα των ξένων αγορών, με τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α. σταθερά 3,4% - 3,6% χαμηλότερα να παλεύει την περιοχή των 3.000 μονάδων.

Από τις 3/6/2005 είχε να δει ανάλογες τιμές ο Γ.Δ. (σε άνοδο όμως της αγοράς εκείνη την περίοδο). Η αναδρομή αυτή αφορά στον Γενικό Δείκτη και όχι βεβαίως στην πλειονότητα των εισηγμένων, η αποτίμηση των οποίων… επανέρχεται σε επίπεδα 2004 - 2003.

Οι επιθετικές πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές συνεχίζονται, με Εθνική στα 28,44 ευρώ (-6,2%), Alpha Bank στα 15 ευρώ (-5,1%), Eurobank στα 12,3 ευρώ (-3,6%), ενώ 5% χάνει το Τ.Τ., 4,7% η Κύπρου, 2,3% η Αγροτική.

Ανάλογη και χειρότερη η εικόνα των υπόλοιπων μετοχών του 20άρη, με τη ΔΕΗ στα 15,30 ευρώ, τον ΟΤΕ στα 14 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 21,78 ευρώ, ενώ συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση της Intralot (στα 6,94 ευρώ με -7,3%).

Μόλις 15 μετοχών η τιμή διαμορφώνεται οριακά υψηλότερα, ενώ ξεπερνούν τις 210 οι μετοχές με σταθερά απαξιούμενη τιμή.

Στο 0,16 ευρώ η Betanet (-20%), η Microland στο 0,71 ευρώ (-19,3%), η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία στο 0,10 ευρώ (-16,7%), ενώ ακολουθούν Κυριακίδης, ΑΕΓΕΚ, ΔΙΕΚΑΤ, Spider, Alsinco, Ελληνικά Καλώδια και άλλες μετοχές ων ουκ έστιν αριθμός χαμηλότερα.

Σε ελεύθερη πτώση και η μετοχή του ΟΛΘ στα 23,28 ευρώ (-8,6%), με τον ξένο επενδυτικό οίκο να συνεχίζει τη ρευστοποίηση θέσης του. Η περίπτωση του ΟΛΘ είναι ενδεικτική καθώς η απουσία ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με την περιορισμένη εμπορευσιμότητα της μετοχής «βυθίζει» όλο και χαμηλότερα την εισηγμένη.

Παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης διεθνώς, εκτιμούν πως η αποτίμηση των περισσότερων εισηγμένων του 20άρη μπορεί να μειωθεί περισσότερο.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ούτε μία έστω τεχνικής μορφής αντίδραση στις ξένες αγορές, ο επόμενος χαμηλότερος στόχος για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται, από τους αναλυτές, προς την περιοχή των 2.800 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v