Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: Με...8x8 στην κατηφόρα!

Πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί το "8 στα 8" της πτώσης στο Χ.Α., καθώς συνεχίζεται η πίεση σε Alpha, ΔΕΗ και δευτερευόντως ΟΠΑΠ, Intralot και Motor Oil. Απώλειες 27% "μετρά" το τελευταίο εξάμηνο ο Γενικός Δείκτης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πέριξ των 3.660 μονάδων αναζητείται η ισορροπία για την αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης, που μετρά ήδη απώλειες 27% το τελευταίο εξάμηνο, εμφανίζεται από τεχνικής πλευράς αδύναμος, αν και σε υπερ-πουλημένη ζώνη.

Αυτό, καθώς μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης από τράπεζες μέχρι ενέργεια, τρόφιμα – είδη διατροφής σημειώνεται πίεση εκ περιτροπής και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή της Εθνικής που πιέζεται και σήμερα προς τα χαμηλά των 20 ευρώ, χάνει περίπου 42% τους τελευταίους 6 μήνες.

Σημαντικές οι απώλειες για τη μετοχή της Eurobank, που «παλεύει» τα 16 ευρώ, αν και την ίδια περίοδο (6 μηνών) μετρά απώλειες 10,3%.

Η μέχρι πρότινος ανθεκτική Coca Cola 3E διαμορφώνεται 31,9% χαμηλότερα από την υψηλή τιμή εξαμήνου, δίνοντας σήμερα μία μικρή αντίδραση κοντά στο 1,8% προς τα 19,78 ευρώ.

Από τον 20άρη, συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά σημειώνεται για τη μετοχή του MIG (μετρά κέρδη), ενώ μετά την αντίδραση από τα τελευταία χαμηλά προς τα 27,24 ευρώ, βελτιώνεται η θέση του Τιτάνα.

Από τη συγκριτική παρακολούθηση των βασικών δεικτών FTSE, οι μικρότερες απώλειες (13,1%) σημειώνονται στο εξάμηνο για τον 80άρη, έναντι περίπου 24% για τον MID-40 και τον… πρωταθλητή σε απώλειες FTSE.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αρνητική απόκλιση (26-27%) είναι σχεδόν η ίδια για 20άρη και Γ.Δ.

Από το υπόλοιπο της αγοράς, η SingularLogic «χτυπά» και πάλι τα 3 ευρώ, έχοντας μία καλή σε γενικές γραμμές πορεία τους τελευταίους μήνες.

Μπορεί μεν η τιμή να υπολείπεται 10,5% από τα υψηλά εξαμήνου, ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο αντιδρά ανοδικά μέχρι και 36,9%.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ερώτημα παραμένει η μετοχή των ΕΧΑΕ, με αρνητική απόκλιση μεγαλύτερη του 55% και εντολές αγοράς να βγαίνουν σήμερα από τα χαμηλά των 10,5 ευρώ.

Αντίδραση από τα χαμηλά, καθώς μετρά απώλειες 32,9% (στο εξάμηνο), σημειώνεται στη μετοχή της Χαλκόρ, που κυμαίνεται σήμερα ελαφρά υψηλότερα των 2 ευρώ.

Αγοραστές εμφανίζονται και στη μετοχή του Φουρλή, πέριξ των 20,40 ευρώ, καθώς πρόκειται για έναν συγκριτικά ανθεκτικό τίτλο, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα και τη συγκυρία.

Ενδιαφέρουσα είναι για ακόμη μία συνεδρίαση η συμπεριφορά του Υγεία, με την τιμή να κινείται μέσα σε προβλέψιμο εύρος, μεταξύ των 3 και κάτι και 4 παρά κάτι ευρώ.

Για τη μετοχή του Υγεία σημειώνονται απώλειες 5,2% μέσα στο εξάμηνο.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, τον DAX στο -0,6 με -0,7% και τα Συμβόλαια του S&P 500 να παραπέμπουν σε πτωτικό άνοιγμα μέχρι και 0,4%, η πίεση που παρατηρείται σε συγκεκριμένες μετοχές του ΧΑ, θα πρέπει να θεωρηθεί πως έχει… ουρά.

Ακόμη και στην περίπτωση της Coca Cola 3E, φαίνεται πως η προσπάθεια ανάσχεσης της βίαιης διόρθωσης, επιτυγχάνεται μερικώς.

Αυτό, γιατί η προσφορά στη μετοχή της εισηγμένης, από την πλευρά ξένων διαχειριστών, παρέμενε σταθερή και πριν από λίγη ώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v