Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Κατ’ ευφημισμόν ανεπτυγμένη αγορά

Με συμπεριφορά… περιφερειακού χρηματιστηρίου και όχι ώριμου, ανεπτυγμένου, όπως θέλουν να λογίζεται, το Χ.Α. ξεπερνά κάθε αρνητική προσδοκία και κινείται χαμηλότερα των 3.700 μονάδων. Τα εύσημα σε όσους κινούνται αξιοπρεπώς.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Ένας από τους πλέον εύστοχους τίτλους που έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες σχετίζεται δυστυχώς με την αρνητική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Θανάσης Σταυρόπουλος με τον εύγλωττο τίτλο «Στο… 7 κόκκινο πόνταραν οι πωλητές» αποδίδει την εικόνα μιας αγοράς που τύποις εντάσσεται στην κατηγορία των ώριμων και ανεπτυγμένων.

Γιατί επί της ουσίας η πορεία του Χ.Α. παραπέμπει περισσότερο σε περιφερειακό και αναδυόμενο χρηματιστήριο, όπου η αποχώρηση αρκετών ξένων δημιουργεί το χάλι που βιώνεται εδώ και εβδομάδες.

Βέβαια, η εικόνα στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου δεν είναι η καλύτερη δυνατή, καθώς η Wall παραμένει σε «πτωτικό κανάλι». Ωστόσο, και συγκριτικά και από πολλές άλλες απόψεις, το Χ.Α. είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής μεταξύ των ανεπτυγμένων και ώριμων αγορών.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη τα συμβόλαια του DAX υποχωρούσαν μέχρι και 0,35% χαμηλότερα, ενώ στην Αθήνα συνεχιζόταν η εσπευσμένη αποχώρηση σχεδόν αποκλειστικά ξένων διαχειριστών από τη μετοχή της Coca Cola 3E (στα 19,44 ευρώ με -8,7% και συναλλαγές 92 εκατ. ευρώ), της κοινών συμφερόντων Frigoglass στα 18,80 ευρώ με -6% και αξία συναλλαγών κοντά στο 1,4 εκατ. ευρώ.

Όμως, στη βεβαρημένη εικόνα του FTSE 20 ήρθαν να προστεθούν χθες οι μαζικές πωλήσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ (-7,4%), της ΔΕΗ (-5,7%), των Ελληνικών Πετρελαίων (-4,4%).

Την «παρτίδα» έσωσαν για ακόμη μία φορά η Marfin Popular Bank (+4,4%), η Motor Oil (3%), η Πειραιώς, η Intralot, ο Μυτιληναίος, η MIG, η Βιοχάλκο, η Ελληνική Τεχνδομική.

Για την Ελληνική Τεχνοδομική ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη «Επιστρέφουν οι… μπουλντόζες», σε έναν κλάδο όπου τα επόμενα χρόνια πρωτεύουσα θα είναι η σημασία των συμβάσεων παραχώρησης.

Όσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση, η Alpha Finance αναφέρεται σε συσσώρευση, η Proton Bank «βλέπει» υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών μετά τη μαζική εκποίηση των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, με την Κύπρου ΑΧΕΠΕΥ να δίνει μικρές πιθανότητες στο ενδεχόμενο θετικής αντίδρασης, μετά το χθεσινό αρνητικό κλείσιμο στη Wall.

Ωστόσο, θα πρέπει να κρατήσουμε στα υπ’ όψιν και μια ομάδα εισηγμένων από τη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση, που «κρατά τα προσχήματα», για διαφορετικούς βέβαια λόγους σε κάθε μία περίπτωση.

Μεταξύ αυτών ΔΟΛ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Γενική Τράπεζα, Lavipharm, Κρέκα, Betanet, Ηλεκτρονική Αθηνών, Revoil, Μηχανική, Inform Λύκος, SingularLogic, Alapis, Χαλκόρ και ακόμη ορισμένες από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v