Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με συμπεριφορά αναδυόμενης αγοράς το Χ.Α.

Ο σχηματισμός διπλού χαμηλού για το ΓΔ, το ξεπούλημα των ξένων στην 3Ε, η πίεση στη ΔΕΗ, διαμορφώνουν την βραχυπρόθεσμη τάση. Στο 8,8% οι εβδομαδιαίες απώλειες. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μία από τις χειρότερες εβδομάδες της χρονιάς για το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν αυτή που έφερε τον Γενικό Δείκτη εκ νέου στα χαμηλά έτους των 3.735-3.740 μονάδων.

Με εβδομαδιαίες απώλειες 8,8% δείχνει να… συναγωνίζεται το κινεζικό χρηματιστήριο.

Από την αρχή της χρονιάς το ελληνική χρηματιστήριο μετρά διόρθωση της τάξεως του 27,8%, δηλαδή σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των ανεπτυγμένων αγορών.

Επί της ουσίας το Χ.Α. με την εικόνα που παρουσιάζει από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα συμπεριφέρεται περισσότερο ως αναδυόμενη αγορά και σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να υπολογίζεται.

Ενδεχομένως αυτό να μετρά σε κάποιο βαθμό στην επενδυτική τακτική ορισμένων ξένων διαχειριστών.

Ο σχηματισμός διπλού χαμηλού για τον Γενικό Δείκτη μπορεί να αφήνει κρυφές ελπίδες για μία τεχνικής μορφής αντίδραση, ωστόσο είναι εμφανές πως υπάρχει πρόβλημα σε ένα σημαντικό κομμάτι των εισηγμένων, αλλά και της εθνικής οικονομίας.

Γενικός Δείκτης και FTSE βρίσκονται ο μεν πρώτος σε χαμηλό 52 εβδομάδων, ο δεύτερος από τις 1.995 μονάδες σε απόσταση αναπνοής από τις 1.924,8 μονάδες.

Ουσιαστικά όμως ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης επιστρέφει σε τιμές καλοκαιριού του 2006, ενώ για ορισμένες τραπεζικές μετοχές η επιστροφή αυτή φτάνει μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2005.

Αναμφίβολα η δυσάρεστη έκπληξη της εβδομάδας, μία από τις μεγαλύτερες μέχρι τώρα της χρονιάς, θεωρείται το ξεπούλημα στην μετοχή της Coca Cola Hellenic. Πόσο μάλλον όταν η εκποίηση αυτή πραγματοποιήθηκε με ακραίο τζίρο και συναλλαγές σε τεμάχια.

Εάν εξαιρεθεί η συνεδρίαση στις 17/1/08 όπου είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές περίπου 1,2 εκατ. τεμαχίων, θα πρέπει να γυρίσουμε χρόνια πίσω το ημερολόγιο για να βρούμε περισσότερες συναλλαγές στην μετοχή της ελληνικής πολυεθνικής.

Ήταν 18/11/2003 όταν στα 6,60 ευρώ πραγματοποιήθηκε μία αλλαγή ισχυρής μειοψηφικής θέσης μεταξύ των βασικών μετόχων και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς.

Η περίπτωση της Coca Cola Hellenic παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς «ξεκίνησε στη συνεδρίαση της Παρασκευής και 13 από 10% χαμηλότερα, με συναλλαγές 200.000 τεμαχίων στη ζώνη των 24 ευρώ. Ακολούθησε δύο ή τρεις φορές «κλείδωμα» στο -20%, με ευτύχημα το ότι η διόρθωση δεν επεκτάθηκε πέραν αυτού του ορίου. Είναι επίσης ενδεικτικό πως σε αυτές τις χαμηλότατες τιμές άλλαξαν χέρια πολλές μετοχές.

Αρνητικά ήταν και τα όσα επιφύλασσε η ΔΕΗ, καθώς η διοίκηση της Επιχείρησης μπορεί να θέλει και να εισηγείται αυξήσεις πολλαπλάσιες του πληθωρισμού και μετακύλιση του κόστους της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων στον πελάτη, ωστόσο η κυβερνητική θέση είναι αρνητική.

Θα έλεγε κάποιος πως το «άδειασμα» του Τάκη Αθανασόπουλου και των… επαναστατικών προτάσεών του ξεπερνούσε το όριο του διακριτικού από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και κυβερνητικών επιτελών.

Μία άλλη περίπτωση που συνεχίζει να προβληματίζει είναι αυτή του ΟΤΕ. Στην περίπτωση του Οργανισμού διαμορφώνεται ένα ξεκάθαρα πτωτικό διάγραμμα λίγο μετά την συμφωνία με τους Γερμανούς και καταγραφή χαμηλής τιμής προς τα 15,9 ευρώ.

Πρόκειται ουσιαστικά για χαμηλή τιμή της μετοχής που φτάνει στο καλοκαίρι του 2006.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτό το ιδιότυπο δεύτερο χαμηλό τριετίας υπήρξε άγριο «μάζεμα» της μετοχής από ισχυρά επενδυτικά χέρια.

Με βάση τις τιμές που διαμορφώθηκαν στις 13/6 θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα χαμηλά 52 εβδομάδων για την Εθνική (29,83 ευρώ), ΔΕΗ (19,02 ευρώ), ΟΤΕ (16,34 ευρώ), Eurobank (16,06 ευρώ), Alpha Bank (18,40 ευρώ), Πειραιώς (16,30 ευρώ), για να έχουμε μία πρόγευση της επόμενης εβδομάδας.

Με ανοιχτό πάντα το ενδεχόμενο μίας καθαρά και μόνο μορφής τεχνικής αντίδραση τουλάχιστον ορισμένων μετοχών. Σε αντίθετη περίπτωση ενισχύεται η εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως η αγορά αφήνεται από ορισμένους ξένους, οι οποίες ξεπουλούν τις θέσεις τους με ορατές τις συνέπειες για ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Την επόμενη εβδομάδα όμως (20/6) λήγει η «τριπλή σειρά» παράγωγων – σύνθετων προϊόντων σε όλες τις αγορές, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για την βραχυπρόθεσμη τάση.

------------------------

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, «Τεχνικά με ένα σερί 6 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την δίμηνη συσσώρευση τιμών και όπως αναμένονταν η τάση απέκτησε επιταχυνόμενη ορμή έως την περιοχή των προηγούμενων χαμηλών. Η ένταση της πτώσης οδήγησε τους ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη σε υπερπουλημένες περιοχές ενώ τα σήματα πωλήσεων ενίσχυσαν την σημασία τους.

Δομικές ασυνέχειες εντοπίζονται λίγο πριν την περιοχή των 4.000 μονάδων, επίπεδο το οποίο αποτελεί και την κυριότερη αντίσταση σε μια ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση – διόρθωση. Οι χαμηλοί τζίροι είναι ένα θετικό στοιχείο για την αλλαγή της τάσης (τουλάχιστον βραχυπροθεσμα) ενώ στα περισσότερα διαγράμματα των δεικτοβαρών μετοχών υπάρχει πλέον η εικόνα ισχυρών υποτιμήσεων.

Η ψυχολογία της αγοράς είναι συντριπτικά αρνητική και σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται μεγάλη διαχειριστική ψυχραιμία αφού οι εν δυνάμει πωλητές έχουν τιμολογήσει επιθετικά τα νέα δεδομένα έχοντας εξαντλήσει τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτά συνεπάγονται. Συνήθως η ένταση της πτώσης ολοκληρώνεται με επαναλαμβανόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ισχυρό φινάλε το οποίο θα μπορούσε να είναι μια συνεδρίαση σαν της Παρασκευής».

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3.739,27 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 8,72%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 27,80%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 8,72%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 5,70%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 4,50% χαμηλότερα.

Πτωτικά κινήθηκαν στην τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι, καταγράφοντας απώλειες από 0,10% έως και 22,91%.

Ειδικότερα, με εντυπωσιακές απώλειες ολοκλήρωσαν οι κλάδοι των Τροφίμων και Ποτών (-22,91%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-10,19%), ενώ με απώλειες πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες έκλεισαν επίσης οι κλάδοι των Τραπεζών (-8,99%), των Τηλεπικοινωνιών (-7,78%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-7,46%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-6,12%), των Χημικών (-6,02%), της Υγείας (-5,74%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-5,65%)

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πραξιτέλειο (155,14%), Πραξιτέλειο (Π 150,57%), Everest (10,06%), Yalco (7,34%), Informer (6,93%), Elbisco (6,17%), Μπουτάρης (ΠΑ 6,17%), Επίλεκτος (6,12%), ΒΙΣ (5,86%) και Mermeren FHL (ΕΛΠ 5,58%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Coca Cola 3E (-24,63%), Interfish (-18,18%), Δίας ΑΕΕΧ (-16,52%), Ρόκας (ΠΟ -16,12%), Cyclon (-15,38%), Προοδευτική (-15,15%), ΒΕΤΑΝΕΤ (-15%), Βιοσώλ (ΠΟ -14,55%), Τράπεζα Πειραιώς (-14,35%) και Plias (-13,33%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v