Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεραποδίδει των... αναδυόμενων η Σοφοκλέους

Παρατεταμένο “cash out” επιχειρούν οι πωλητές στον FTSE με αποτέλεσμα 5η συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Πιθανή αναστροφή λόγω triple witching Ιουνίου. Σύγκριση αποδόσεων ΧΑ έναντι ώριμων & αναδυόμενων αγορών.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεδρίαση που ξεκίνησε με αδύναμη εικόνα και εμφανή δυσκολία να ακολουθήσει την αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών και τελείωσε με την εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος των πωλητών.

Οι τελευταίοι ξεκίνησαν την επίθεσή τους λίγο μετά τις 16.05 και έστειλαν στο χαμηλό ημέρας αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους όπως Intralot, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς ΔΕΗ, Alpha Bank και μαζί με αυτούς και τον Γενικό Δείκτη.

Καθίσταται πλέον εμφανές ότι οι εν δυνάμει πωλητές στις μετοχές του FTSE επιχειρούν παρατεταμένο “cash out” και έτσι η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση ήλθε απόλυτα φυσιολογικά.

Απλά το γεγονός ότι απομένουν μόλις πέντε συνεδριάσεις για το triple witch Ιουνίου αφήνει περιθώρια σκέψης για τουλάχιστον πρόσκαιρη αλλαγή του σκηνικού, κάτι για το οποίο συνηγορούν και οι συνεχιζόμενες θετικές αποκλίσεις.

Μάλιστα το γεγονός ότι οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι (πλην της Ελ. Τεχνοδομικής) έκλεισαν με αγοραστές, αλλά και το θετικό άνοιγμα της Wall Street μετά τις καλύτερες του αναμενομένου λιανικές πωλήσεις Μαϊου αλλά και την είδηση για προσφορά της InBev NV για την Anheuser-Busch Cos., που κατασκευάζει τη μπύρα Budweiser, να ανέρχεται σε 46,3 δισ. δολαρίων σε μετρητά. Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τυχόν υλοποίηση της εξαγοράς, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο deal σε μετρητά στην ιστορία.

Μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων Αγορών δείχνει να κινείται η Σοφοκλέους (σύμφωνα με στοιχεία της Artion ΑΧΕΠΕΥ) που με χθεσινό κλείσιμο οι απώλειες από την αρχή του χρόνου φθάνουν στο 25,13%.

Επίσης από τις 31/12/07 έως τις 11/6/08 ο CAC 40 κατέγραφε απώλειες 16,98%, ο DAX 17,57% και ο FTSE 100 11,36% (αν συνυπολογιστεί η υποτίμηση της λίρας έναντι του ευρώ οι απώλειες του Αγγλικού δείκτη φθάνουν στο 18,18%).

Επίσης, από την αρχή του χρόνου και μέχρι χθες ο Dow Jones υποχωρεί κατά 8,9%, ο S&P 500 κατά 9,05% και ο Nasdaq κατά 9,74%, ενώ συνυπολογιζόμενου του δολαριακού effect οι απώλειες για τους τρεις δείκτες φθάνουν σε 13,84%, 13,98% και 14,63% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ μέχρι χθες η Σαγκάη κατέγραφε απώλειες 44,2%, η Ινδία απώλειες 29,65%, το Χονγκ Κονγκ απώλειες 17,99% και η Ιαπωνία υποχωρούσε κατά 9,25%.

Σαφώς χειρότερη η εικόνα στις “αναδυόμενες” Αγορές με την Τουρκία να φθάνει σε απώλειες το 31,15%, την Ρουμανία το 24,46%, την Βουλγαρία το 32,45%, ενώ το Πολωνικό χρηματιστήριο από την αρχή του έτους κατέγραφε απώλειες 22,79%.

Στην αντίπερα όχθη Βραζιλία (+4,55%) και Ρωσία (+2,89%).

Γυρνώντας και πάλι στα δικά μας, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν αύξησε τις τάξεις των αισιόδοξων, τουλάχιστον για όσους ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση. Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι η παρατεταμένη συμπίεση των αποτιμήσεων δημιουργεί προϋποθέσεις ανοδικής αντίδρασης έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Ο FTSE έχασε και τις 2039 μονάδες (συνεχίζει να δίνει θετικές αποκλίσεις) και οι επόμενες στηρίξεις στις 2020, 2000 και 1960 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις στις 2040-50 και 2063 μονάδες.

Οπαδοί της αντίδρασης και οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων που αγνόησαν την υποχώρηση του 20αρη και έδωσαν κέρδη στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης (διατηρώντας τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα), ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν και με αξιοπρόσεκτο premium.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα του 2%, κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο και σαφώς την καλύτερη συμπεριφορά ο τίτλος της Ελ. Τεχνοδομικής.

Από εκεί και πέρα αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Τιτάνα και θετική μεταβολή για την Coca-Cola.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 4% η Intralot, του 3% η MIG, και του 2% οι ΔΕΗ και Πειραιώς, αξιοσημείωτες απώλειες για Motor Oil, Alpha Bank, ΟΤΕ, Εθνική Κύπρου και αρνητικό κλείσιμο για Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Eurobank, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά δίνοντας μία πρώτη υποχώρηση μέχρι τις 3840 μονάδες, αντίδραση μέχρι το υψηλό ημέρας των 3889,32 μονάδων, πλαγιολισθητική κίνηση και “μαρτυρικό” 25αλεπτο μετά τις 16.05 που στέλνει τον Δείκτη στο χαμηλό των 3833,77 μονάδων και τελικό κλείσιμο στις 3839,44 με απώλειες 0,98%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 318 εκατ. και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές τα 34,2 εκατ.

Τίποτα το καινούργιο, με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 136 πτωτικών και 15 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 16,67%.

Unibrain, Everest, Alco, Δρομέας και από το Τραπεζικό ταμπλό η Τρ. Ελλάδος, θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι ξεχώρισαν από τους τίτλους με θετικό πρόσημο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v