Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αθανασόπουλος:Ζητά νέα επιβάρυνση των καταναλωτών

Να μετακυλίεται στην κατανάλωση όλη η αύξηση των εξωγενών συντελεστών κόστους της ΔΕΗ πρότεινε ξεκάθαρα σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλος, μιλώντας στην ετήσια Γ.Σ. Μέρισμα 0,10 €.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Αθανασόπουλος:Ζητά νέα επιβάρυνση των καταναλωτών
Να μετακυλίεται στην κατανάλωση όλη η αύξηση των εξωγενών συντελεστών κόστους της ΔΕΗ, από τα καύσιμα, έως τις εκπομπές ρύπων και τις υποχρεώσεις κοινής ωφέλειας, πρότεινε ξεκάθαρα σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Π. Αθανασόπουλος, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο κ. Αθανασόπουλος στην ομιλία του χαρακτήρισε επιζήμια για την Επιχείρηση τη δεσπόζουσα θέση της, λόγω των υποχρεώσεων, όπως υποστήριξε, που απορρέουν από αυτήν (τελευταίο καταφύγιο κ.λπ.).

Σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να κινηθεί νομικά, αμφισβητώντας τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Ο κ. Αθανασόπουλος χαρακτήρισε στρεβλό το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, εστιάζοντας ωστόσο όσον αφορά στις προτεινόμενες αλλαγές στην πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει η αύξηση των εξωγενών συντελεστών κόστους να περνάει στα τελικά τιμολόγια, όπως γίνεται σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου η αναπροσαρμογή τους συντελείται με αποφάσεις των εταιριών.

Σήμερα, κατά τον κ. Αθανασόπουλο, δεν υπάρχει συσχέτιση της χονδρεμπορικής και της λιανικής αγοράς, οπότε η ΔΕΗ αγοράζει ακριβά ηλεκτρική ενέργεια και την πουλά φθηνά στους καταναλωτές.

Κατά την άποψή του, τα ρυθμιζόμενα σήμερα τιμολόγια δεν καλύπτουν το κόστος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι τα έσοδα από τις αυξήσεις τιμολογίων που έχουν εγκριθεί προσθέτουν περίπου 8% στα φετινά έσοδα της ΔΕΗ, όταν το κόστος από την αύξηση των καυσίμων είναι μεγαλύτερο κατά 13% σε σχέση με πέρυσι.

"Η ΔΕΗ απορροφά σήμερα το κόστος των εξωγενών συντελεστών, χωρίς να έχει τη δυνατότητα μετακύλισής του στον καταναλωτή", τόνισε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε μάλιστα πως, αν συνεχιστεί αυτό το στρεβλό μοντέλο της απελευθέρωσης της αγοράς, η ΔΕΗ κινδυνεύει με απαξίωση και συρρίκνωση, με συνέπειες, όπως ισχυρίστηκε, η χώρα να απολέσει έναν στυλοβάτη για την ενεργειακή της ανάπτυξη αλλά και να επιβληθούν αυξήσεις στα τιμολόγια. Ήδη η κερδοφορία της ΔΕΗ κινδυνεύει από το 2008, ανέφερε ο ίδιος.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Ιούλιο τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος θα αυξηθούν μεσοσταθμικά κατά 7% σε εφαρμογή απόφασης του ΥΠΑΝ, ενώ απελευθερώνονται και τα τιμολόγια υψηλής τάσης, με δυνατότητα διαπραγμάτευσης των συμβάσεων και αυξήσεις με πλαφόν έως 10%.

Επιπλέον, από τις αρχές του 2009 εξαιτίας της ενεργοποίησης της ρήτρας καυσίμου τα τιμολόγια της ΔΕΗ εκτιμάται πως θα σημειώσουν νέα αύξηση πάνω από 5%, αν στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους οι τιμές του πετρελαίου διατηρηθούν στα 130 δολάρια το βαρέλι και η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου στο 1,55.

Εάν δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΔΕΗ για ανάκτηση των υποχρεώσεων από τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας (ηλεκτροδότηση των νησιών, όπου υπάρχουν πετρελαϊκές μονάδες), τότε θα υπάρξει μία επιπλέον αύξηση 1,5% σε ετήσια βάση.

Ο κ. Αθανασόπουλος υπεραμύνθηκε για μία ακόμα φορά της δημιουργίας λιθανθρακικών μονάδων, υποστηρίζοντας ότι "η κοινωνία δεν χρειάζεται μόνο καθαρό περιβάλλον αλλά και επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας".

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη μελλοντική ανάπτυξη της ΔΕΗ, αναφέρθηκε ότι το νέο business plan της Επιχείρησης θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο του 2008 και θα αφορά σε δράσεις για την 6ετία 2009 - 2014.

Στη γενική συνέλευση μίλησε εκ μέρους του ΥΠΑΝ κ. Χρ. Φώλια ο γενικός γραμματέας του κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ο οποίος υποστήριξε ότι η ΔΕΗ δεν ωφελείται από την ύπαρξη μονοπωλίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς της επιβάλλονται υποχρεώσεις που της δημιουργούν προβλήματα. Η κυβερνητική πολιτική, όπως είπε, ευνοεί την πολυσυλλεκτικότητα στην ηλεκτροπαραγωγή. "Χωρίς ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά δεν μπορούμε να ελπίζουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη", τόνισε ο ίδιος.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κ. Ν. Φωτόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι υφίσταται στρέβλωση του ανταγωνισμού υπέρ των ιδιωτών και σε βάρος της ΔΕΗ και υπό τις συνθήκες αυτές όσες αυξήσεις τιμολογίων και αν επιβληθούν δεν θα ευνοήσουν την Επιχείρηση. Ο ίδιος κάλεσε τη διοίκηση της ΔΕΗ να κινηθεί νομικά κατά της αδειοδότησης της μονάδος της ΑτΕ, καθώς και για τη διόρθωση του τρόπου υπολογισμού της οριακής τιμής του συστήματος.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διάθεση μερίσματος 0,10 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2007, έναντι 0,16 ευρώ του 2006.

Η αποκοπή του δικαιώματος ορίστηκε για τις 25 Ιουνίου και η έναρξη καταβολής του από τις 2 Ιουλίου.

Τόσο ο κ. Αθανασόπουλος όσο και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ κ. Ν. Χατζηαργυρίου αποποιήθηκαν τα μπόνους που είχαν εγκριθεί για τη χρήση του 2007, λόγω της υφιστάμενης συγκυρίας της πετρελαϊκής κρίσης, παρά το γεγονός, όπως αναφέρθηκε, ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχαν τεθεί για την κλειόμενη χρήση.

Για το 2008 η γενική συνέλευση ενέκρινε αποζημίωση για τον πρόεδρο 300.000 ευρώ, συν μπόνους τεσσάρων μισθών, και για τον αντιπρόεδρο 200.000 ευρώ, συν μπόνους, που θα αντιστοιχεί στο 25% των ετήσιων αποδοχών του. Τα μπόνους θα δοθούν, όπως διευκρινίστηκε, εφόσον καλυφθούν οι στόχοι που θα τεθούν για την τρέχουσα χρήση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v