Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κενή εστία παίζουν οι πωλητές στο ΧΑ

Η Σοφοκλέους καλείται να πληρώσει την υψηλή της εξάρτηση από το διεθνές κλίμα και πολύ περισσότερο από τα ξένα κεφάλαια που συνεχίζουν να παίζουν χωρίς τον φόβο του “αντίπαλου δέους”.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη που αποχαιρέτησε το ψυχολογικό όριο των 4000 μονάδων, ενώ λίγο μετά τις 16.00 φάνηκε να θέτει σε άμεσο κίνδυνο και τις 3900 μονάδες, για να κλείσει τελικά σχετικά ψηλότερα, ενώ ο τζίρος παρέμεινε στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Καθίσταται πασιφανές ότι η Σοφοκλέους ακολουθεί τον βηματισμό των μεγάλων διεθνών αγορών που φαίνεται να βάλλονται από συνεχόμενους προβληματισμούς, όπως οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, οι προειδοποιήσεις των μεγάλων επενδυτικών ομίλων για νέες διαγραφές, οι εκτιμήσεις για αντιστροφή της επιτοκιακής πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες, ενώ και η σημερινή ανακοίνωση για το εμπορικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στις ΗΠΑ που διευρύνθηκε κατά τον μήνα Απρίλιο κατά 7,9% και διαμορφώθηκε στα 60,9 δισ δολάρια (έναντι εκτιμήσεων για 60 δισ δολάρια), δεν αύξησε τις τάξεις των αισιόδοξων.

Δυστυχώς η Σοφοκλέους καλείται να πληρώσει την υψηλή της εξάρτηση από το διεθνές κλίμα και πολύ περισσότερο από τα ξένα κεφάλαια που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται χωρίς τον φόβο του “αντίπαλου δέους”, δηλαδή των “εγχώριων αναχωμάτων” και αυτό μόνο θετικό δεν μπορεί να είναι για την Αγορά.

Αξιοσημείωτη αύξηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, με όσους δραστηριοποιούνται στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης να δείχνουν περισσότερο απαισιόδοξοι και να αυξάνουν σχετικά τις υποτιμήσεις.

Τεχνικά η εικόνα μόνο την αισιοδοξία δεν επιτρέπει. Έτσι ο FTSE έχασε μάλλον εύκολα την περιοχή των 2100 μονάδων, ενώ με την μικρή αντίδραση του τέλους κατόρθωσε να επιπλεύσει οριακά από την ζώνη 2085-2082. Επόμενες στηρίξεις στις 2073-70, 2048 και 2015 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 2097, 2105 και 2115 μονάδες.

Στους τίτλους του FTSE, “πράσινη παραφωνία” ΟΠΑΠ (+0,89%) και Ελ. Τεχνοδομική (+0,48%).

Από εκεί και πέρα και στο “στρατόπεδο των κόκκινων” με απώλειες μεγαλύτερες του 4% ο Μυτιληναίος, του 3% οι MPB, Intralot, MIG, Πειραιώς, ΟΤΕ (σε χαμηλά 23 μηνών) και του 2% οι Βιοχάλκο, Αγροτική, Alpha Bank και Eurobank.

Επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Τιτάνα, Εθνική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Κύπρου, Coca-Cola, Motor oil και αρνητικό τελικό πρόσημο με λιγότερες απώλειες για τα Ελ. Πετρέλαια.

Ο Γενικός Δείκτης και πάλι κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 3902,52 μονάδες (16.06), έδωσε μία μικρή αντίδραση μέχρι τις 3920,5 μονάδες που βρέθηκε στις 16.30, για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν στις 3925,77 μονάδες με απώλειες 1,88%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 263 εκατ. από τα οποία τα 15,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Δεν αξίζει σχολίων η τελική εικόνα με 35 ανοδικές μετοχές έναντι 208 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες από 5 έως 9,95%.

ΥΓ. Αν οι πωλητές θέλουν να συνεχίσουν να ρευστοποιούν, είναι πιθανόν να κατεβάσουν κάπως τις στροφές της “νότιας” κίνησης, καθώς σε τέτοιο τέμπο σε λίγο οι αγοραστές θα αποτελούν “σπάνιο είδος”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v