Σε τεντωμένο σχοινί το Χρηματιστήριο

Mε τον Dow Jones να χάνει την Παρασκευή 400 μονάδες και το πετρέλαιο να εκτινάσσεται στα 138,5 δολάρια, οι επόμενες συνεδριάσεις στη Σοφοκλέους δείχνουν δύσκολες. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τι ψυχρολουσία ήταν κι αυτή, που μας επιφύλασσε η αγορά στο τέλος της εβδομάδας.

Με ένα ξεγέλασμα αρκετών (μεταξύ αυτών και ημών) από την ανοδική αντίδραση της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη, τη θετική συνέχεια σε ασιατικές, ευρωπαϊκές αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών στην αρχή.

Με φήμες για εκ νέου συζητήσεις μεταξύ Εθνικής και Πειραιώς, με καλό κλίμα για Alpha Bank, Κύπρου και ακόμη ορισμένες μετοχές – κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Η αγορά μας κορόιδεψε, αν και σχετικά έγκαιρα δόθηκαν ενδείξεις ανησυχίας. Η εκ νέου υποχώρηση της Eurobank με όλο και αυξανόμενες πωλήσεις από την πλευρά τουλάχιστον ενός ξένου παίκτη αποδόθηκαν σε ένα σύνηθες πρόγραμμα κατοχύρωσης θέσεων.

Στη διάρκεια όμως φάνηκε πως το νέο προϊόν με επιτόκιο 5,8%, που ανακοίνωνε ο όμιλος ενίσχυε τις επιφυλάξεις παραγόντων της αγοράς για τον κλάδο συνολικότερα.

Προέκυψε και η ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων στις πιστωτικές κάρτες, για να «δέσει το γλυκό».

Με δύο ενδείξεις που παρέπεμπαν καταφανώς στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει και ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, αρκετοί παίκτες προτίμησαν να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση θέσεών τους, ακόμη και με ζημία προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Ήταν στραβό το κλίμα ήρθαν και τα αρνητικά macro από τις ΗΠΑ και η κατάσταση χειροτέρευσε άρδην σε Ευρώπη, συμπεριλαμβανόμενης της Αθήνας.

Είναι εύγλωττη η εικόνα που με μία… ματιά παρουσίαζε για παράδειγμα το διάγραμμα του DAX, που μέσα σε 4-5 λεπτά υποχωρούσε ραγδαία, χάνοντας 60, 80, 100 μονάδες. Στη συνέχεια χάθηκαν περισσότερες.

Η Ευρώπη έχει λόγο να φοβάται, καθώς η ΕΚΤ προεξοφλεί την κίνησή της να αυξήσει ακόμη πιο πολύ τα επιτόκιά της τον επόμενο μήνα.

Διαβάζοντας και το άκρως κατατοπιστικό θέμα των FT για το πώς μετακυλύει, μεταθέτει το αμερικανικό σύστημα το πρόβλημα των τραπεζών που το ίδιο δημιούργησε στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, δεν μπορείς να μην πεις… βαστάτε αδέρφια.

Οι αγορές από τεχνικής πλευράς «κοιτάζουν» και πάλι χαμηλότερα. Οι πωλητές αναθαρρούν, και στην Αθήνα οι θέσεις υποτίμησης σε συμβόλαια επί του FTSE αλλά και συγκεκριμένων μετοχών ενισχύονται και όλοι μιλούν πάλι για πισωγύρισμα των αγορών.

Στο Χ.Α. η αλήθεια είναι πως «χάλασε» τεχνικά η εικόνα βασικών δεικτών και αρκετών μετοχών. Η ουσία είναι πως ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό παραμένει απαξιωμένο και ανενεργό, παρ’ ότι αξίζει καλύτερης τύχης.

Όμως το πρόβλημα του Χ.Α. είναι το μέχρι πέρυσι συγκριτικό πλεονέκτημά του. Η έκθεσή του στο ξένο κεφάλαιο και ο υπέρβαρος τραπεζικός κλάδος.

Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να ακολουθούν μία… μιθριδάτια λογική παρουσίασης των υπαρκτών προβλημάτων τους.

Από την πλευράς τους αρκετοί ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς αρκετές παράμετροι που μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των τραπεζών δεν αποσαφηνίζονται επαρκώς.

Εξηγήσεις, δικαιολογίες και ερμηνείες πτυχών του προβλήματος μπορεί να δίνονται από την πλευρά των διοικήσεων. Φαίνεται όμως πως αρκετοί είναι οι ξένοι που δεν πείθονται και κατά την εκτίμησή τους δικαιολογημένα κρατούν την στάση που τηρούν μέχρι τώρα.

Στην περίπτωση που βασικοί δείκτες, μετοχές ακολουθήσουν τον δρόμο του… απευκταίου οδηγώντας σε άμεση δοκιμασία των πρώτων και των επόμενων στηρίξεων, τότε ζητούμενη είναι και πάλι η επιβεβαίωση ή όχι της χαμηλής τιμής των τελευταίων 10 ημερών.

Παρ’ όλα αυτά, μέσα στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, νευρικότητας, έντονων μεταβολών και διακυμάνσεων και πάλι, ορισμένες εταιρίες και μετοχές αποδεικνύονται ανθεκτικότερες.

Σε αυτές κατά την εκτίμησή μας, στρέφεται εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον των παικτών, εφ’ όσον η αγορά μας οδηγηθεί σε νέα διόρθωση.


------------

Όπως σημειώνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, «Το εύρος τιμών στο οποία αναλώνεται αυτή την περίοδο η αγορά βασίζεται στο μεγαλύτερο της βαθμό στην ανάλογη πορεία που ακολουθούν οι ξένες αγορές οι οποίες φαίνεται να έχουν τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της τάσης και της ψυχολογίας.

Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης δεν φαίνεται διατεθειμένος να ξεφύγει από τα συνήθη όρια διακύμανσης (4.000 – 4.300) και εκτιμούμε ότι η έξοδος από τα προαναφερθέντα όρια θα συνοδευτεί από επιτάχυνση της τάσης συνεπικουρούμενη από χαρτοφυλάκια που ακολουθούν κατά βάση το momentum των δεικτών.

Μέχρι την στιγμή της εκτόνωσης (ανοδική ή πτωτική) η… μπάλα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας χωρίς να απουσιάζουν επιμέρους διαφοροποιήσεις.


-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.096,50 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,92%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από την αρχή του χρόνου να ανέλθουν στο 20,90%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 1,91%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,61%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,77% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, με αξιόλογα κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (6,28%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (4,80%), των Ασφαλειών (3,46%), ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι κλάδοι των Χημικών (1,54%), των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (1,11%) και των Κατασκευών και Υλικών (0,76%).

Αντίθετα, οι υπόλοιποι κλάδοι κινήθηκαν πτωτικά, με τις υψηλότερες απώλειες να εμφανίζουν αυτοί των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-8,08%), της Υγείας (-4,77%), του Εμπορίου (-3,60%), των Τροφίμων και Ποτών (-2,89%), των Τραπεζών (-2,19%) και των Πρώτων Υλών (-2,07%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ιπποτούρ (54,05%), Προοδευτική (43,48%), Έντερσοφτ (28,57%), Vivere (27,12%), ΑΕΓΕΚ (22,73%), Κεραμεία Αλλατίνη (22,58%), ΟΛΠ (20,70%), Κλωνατέξ (ΠΟ 20%), ΟΛΘ (18,76%) και Χατζηκρανιώτη (18,46%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Αττικές Εκδόσεις (-14,98%), Τρία Άλφα (-14,26%), Μοτοδυναμική (-13,98%), Ελφίκο (-11,36%), Υγεία (-9,72%), Vell Group (-9,52%), Sprider (-9,30%), Επίλεκτος (-9,26%), Marfin Investment Group (-9,12%) και Autohellas (-8,99%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v