Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Άνοδος με… αμερικανικές ενισχύσεις

Η χθεσινοβραδινή αντίδραση στη Wall δείχνει να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός βραχυπρόθεσμα πτωτικού κύκλου. Εάν ακολουθεί ένας επίσης βραχυπρόθεσμα ανοδικός, τότε το Χρηματιστήριο Αθηνών θα ανταποκριθεί.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε καλύτερες μέρες μπορεί να προσβλέπει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην περίπτωση που η χθεσινοβραδινή αντίδραση στη Wall σηματοδότησε την ολοκλήρωση του πρώτου βραχυπρόθεσμου κύκλου διόρθωσης για τον μήνα Ιούνιο.

Βασικοί δείκτες και μετοχές-σηματωροί της αμερικανικής αγοράς «κράτησαν» τα σημεία στήριξης, με μεγάλο μέρος των παικτών να ενισχύει τις θέσεις του προσβλέποντας σε υψηλότερες τιμές.

Το κλίμα διαμορφώνεται ανάλογα από νωρίτερα το πρωί στις αγορές της Άπω Ανατολής και πριν από λίγο στην Ευρώπη, με τα συμβόλαια του DAX να «δείχνουν» 0,4% υψηλότερα.

Πάντως, χρηματιστηριακοί παράγοντες ανέφεραν στο Euro2day.gr πως τις τελευταίες συνεδριάσεις ήταν μεν ορατή η έλλειψη κατεύθυνσης, ήταν όμως εμφανής και η διάθεση συσσώρευσης, αναδιάταξης - αναδιάρθρωσης θέσεων με πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της ανοδικής αντίδρασης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρονται βεβαίως πάντα βραχυπρόθεσμα στην τάση βασικών δεικτών και μετοχών.

Από τη στιγμή που για τον FTSE 20 δεν «χάθηκε» η περιοχή στήριξης πέριξ των 2.180 - 2.200 μονάδων, το ανοδικό ενδεχόμενο συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Από τη χθεσινή αναφορά του Θανάση Σταυρόπουλου «κλέβουμε» την τεχνική προσέγγιση, για να καταγράψουμε τις πρώτες αντιστάσεις του 20άρη στις 2.214 και 2.230 μονάδες.

Στο «καυτό θέμα» των ημερών, δηλαδή το λιμενικό, συνεκτιμούμε τον τερματισμό των κινητοποιήσεων στον ΟΛΘ και το μεθοδικό «μάζεμα» που έγινε χθες στον ΟΛΠ και στον φορέα της Θεσσαλονίκης.

Και γινόμαστε συγκεκριμένοι, καθώς στο διήμερο 3-4/6 έγιναν συναλλαγές 374.000 τεμαχίων στο εύρος των 24,20 - 30,74 ευρώ στη μετοχή του ΟΛΠ.

Χθες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 109.160 τεμαχίων, με την κατοχύρωση θέσεων να ξεκινά από τα 28,5 ευρώ, να φτάνει μέχρι τα χαμηλά των 27,30 ευρώ και με τη μετοχή του Πειραιά να κλείνει τελικά στα 27,70 ευρώ.

Η αναλογία πωλήσεων - αγορών σε αυτές τις τρεις συνεδριάσεις περιορίζεται στο 1 προς 4.

Και ερχόμαστε στον ΟΛΘ, όπου συνέβη κάτι ανάλογο. Συναλλαγές περίπου 175.000 τεμαχίων (στις 3-4/6) από τα 30 έως τα 37,38 ευρώ. Συναλλαγές χθες 58.497 τεμαχίων από τα 36,20 μέχρι τα 34,60 ευρώ, με τελική τιμή στα 35,12 ευρώ (-1,8%).

Ορατή η διαφορά και γνωστός αυτός που απορροφά την προσφορά στη Θεσσαλονίκη.

Υποστηρίζοντας το ενδεχόμενο της ανοδικής αντίδρασης, μερίδα αναλυτών εκτιμά πως η Εθνική έχοντας χάσει τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις 1,48 ευρώ, δικαιούται μια αντίδραση από τα 34,12 ευρώ προς τα 35,06 ευρώ (ενδοσυνεδριακά υψηλό χθες).

Στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που θέλουν δεν θέλουν μερικοί θα μας απασχολήσει σε εύθετο χρόνο, η προσφορά των τελευταίων δύο συνεδριάσεων (0,48 ευρώ) απορροφήθηκε επίσης από γνωστό ισχυρό επενδυτικό κύκλο.

Στο σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση επιχειρείται ακόμη μια προσέγγιση της προστιθέμενης υπεραξίας που έχουν τα «ύδατα».

Και ερχόμαστε στη μετοχή που κατά την εκτίμησή μας μόνο και μόνο από την τεχνητή διαμόρφωσή της όλο και χαμηλότερα μας καθιστά… πιο προσεκτικούς.

Είναι ομολογουμένως απίστευτο το αρνητικό σερί της ΕΧΑΕ, που μετρά απώλειες 51,05% από την αρχή του έτους, καθώς διορθώνει από τα 23,74 ευρώ μέχρι τα 11,62 ευρώ χθες.

Αναμφίβολα οι χαμηλοί τζίροι, οι εκτός συστήματος συναλλαγές των ξένων επενδυτικών οίκων και ένας σωρός αρνητικοί λόγοι και αιτίες δικαιολογούν την απαξίωση της ΕΧΑΕ. Όμως, τουλάχιστον τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εντοπίζουμε ως σταθερούς αγοραστές συγκεκριμένους κύκλους, που δεν συνηθίζεται να ξοδεύουν τη ρευστότητά τους.

Αναφέρουμε καταρχήν την ένδειξη, παρακολουθούμε στενότερα τα όσα γίνονται στην ΕΧΑΕ, πιστεύοντας πως κάτι πιο σύνθετο «κρύβεται» πίσω από την πτώση της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v