ΧΑ: Τα λιμάνια παραμένουν στο επίκεντρο

Στα… αβαθή του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κινδυνεύει να προσαράξει το λιμενικό εγχείρημα. Πίσω από την θριαμβολογία των υπευθύνων, κρύβεται η χθεσινή προσγειωμένη θέση των κινέζων. Στο επίκεντρο ΟΛΠ-ΟΛΘ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αυτά συμβαίνουν κυρίως στην Ελλάδα. Στον τόπο όπου οι κυβερνώντες επιδιώκοντας να παρουσιάσουν μια επιχειρηματικού χαρακτήρα επιτυχία, να θριαμβολογήσουν, φέρεται να ενοικιάζουν για 35 χρόνια το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έως και 4,3 δισ. ευρώ.

Αλλιώς τα αντιλαμβάνεται όμως η κινεζική πλευρά, καθώς χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα η Cosco καθησυχάζει τους μετόχους της πως το τίμημα σε τρέχουσες τιμές είναι μισό δισ. και σύμφωνα με κύκλους του ΟΛΠ έως 831 εκατ. ευρώ.

Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακές οι σχέσεις Ελλάδας-Κίνας φέτος, σε σημείο που οι δυο αρχαιότεροι πολιτισμοί του κόσμου να έχουν τόσο διαφορετική προσέγγιση, αντίληψη των πραγμάτων. Ακόμη και σε οικονομικά θέματα.

Στις μετοχές των ΟΛΠ και ΟΛΘ στήθηκε τις τελευταίες ημέρες ένα χοντρό παιχνίδι προεξόφλησης μελλοντικών κερδών. Είτε σε τρέχουσες τιμές είτε με βάση το ετήσιο ενοίκιο για 35 χρόνια, αυτό που στήθηκε στην αγορά τις τελευταίες συνεδριάσεις δεν περιποιεί τιμή σε αρμόδιους, υπεύθυνους, φορείς, ακόμη και χρηματιστηριακές υπηρεσίες.

Όλα αυτά με την ανοχή, έμμεση θα πείτε βέβαια, του Δημοσίου που έχοντας «κλειδωμένο» το 75% των δυο φορέων και με το υπόλοιπο 12-17% στα χέρια ισχυρότατων εφοπλιστικών, επιχειρηματικών και επενδυτικών κύκλων, δίνει τροφή στη «μόχλευση» και στον τζόγο, όπως αυτός καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα.

Προφανώς και η αξία του Πειραιά είναι και μια και δυο φορές μεγαλύτερη από του λιμανιού της Σμύρνης (που με τον ίδιο τρόπο και μεθοδολογία αποτιμήθηκε στο 1 δισ. ευρώ).

Ωστόσο, είτε σε τρέχουσες τιμές είτε στη λογική του ετήσιου ενοικίου για 35 χρόνια (το επαναλαμβάνουμε για να μην παρεξηγηθούμε) επιχειρήθηκε προεξόφληση επιχειρηματικών εσόδων και ωφελειών τουλάχιστον της γενιάς των παιδιών μας.

Αν όλο αυτό το πανηγύρι δεν έχει και κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά, τότε σφάλουμε και ζητούμε συγνώμη.

Βέβαια, το Euro2day.gr και η Αθηνά Καλαϊτζόγλου (στις 3/6) ήταν ξεκάθαροι, καθώς έκαναν λόγο για «συνολική προσφορά για τα 35 έτη εκμετάλλευσης ποσού 4,9 δισ. ευρώ», αλλά σημειώνοντας πως «με βάση τις παρούσες αξίες η Cosco Pacific προσφέρει τίμημα 490 εκατ. ευρώ».

Και ερχόμαστε τώρα στο δια ταύτα. Με την Φρανκφούρτη να ξεκινά λίγο πιο νωρίς με μικρές απώλειες και στο ΧΑ να αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον η αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών.

Κατ’ αρχήν η μετοχή του ΟΛΠ αντιδρά από τα 21,5 ευρώ, φθάνοντας χθες μέχρι τα υψηλά των 30,74 ευρώ, για να διαμορφωθεί σε κλείσιμο στα 29,5 ευρώ, με αξία συναλλαγών 7,1 δισ. ευρώ.

Συνολικά τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις, με τη μετοχή να κερδίζει περίπου 23%, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 370.000 τεμαχίων.

Στον ΟΛΘ συνέβη κάτι ανάλογο, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 6 εκατ. ευρώ και τη μετοχή μέχρι τα υψηλά των 37,38 ευρώ, για να διαμορφωθεί τελικά στα 36,92 ευρώ.

Ένα μεγάλο μέρος της σημερινής συνεδρίασης θα επικεντρωθεί σε ΟΛΠ-ΟΛΘ, για λόγους ευνόητους.

Από τη σύνθεση των αγοραστών, ειδικότερα των δυο τελευταίων συνεδριάσεων, θα εξαρτηθεί η τάση και για ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε δοκιμασία άμεσα των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για τον 20άρη και πιθανώς των FTSEM 40 και FTSES 80.

Λόγω ακριβώς αυτής της ιδιαιτερότητας της σημερινής συνεδρίασης, θα παραμείνουμε στα… αβαθή, περιμένοντας την αντίδραση συγκεκριμένων επενδυτικών κύκλων στα πρώτα 10-20 λεπτά της συνεδρίασης.

Αναμφίβολα η βραχυπρόθεσμη τάση επηρεάζεται από τις ξένες αγορές, αλλά ειδικά σήμερα το «παιχνίδι» έχει έντονο λιμενικό χρώμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v