Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Λιμάνια, νερά συντηρούν το ενδιαφέρον

Οι εξελίξεις στον ΟΛΠ, η επάνοδος αγοραστών σε Εθνική, MIG και οι νέες τοποθετήσεις ισχυρών εγχώριων ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων στο Τ.Τ. λειτουργούν εξισορροπητικά στην αγορά. Σταθερά πάνω από τις 2.200 ο 20άρης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Οι εξελίξεις στον ΟΛΠ, η υπεραντίδραση της ΕΥΔΑΠ και η είσοδος ισχυρών εγχώριων ιδιωτικών επενδυτικών κύκλων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κάνουν τη διαφορά.

Δίνουν, κατά την εκτίμησή μας, την αίσθηση πως κάτι κινείται επί της ουσίας σε επιχειρηματικό και επενδυτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να γυρίζει σε θετικό έδαφος.

Ενισχυτικές της τάσης είναι η άμβλυνση της πίεσης σε συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές, αφού από την αρχή της συνεδρίασης η υποχώρησή τους συντελούνταν με μέτριο τζίρο, η επαναφορά της Εθνικής προς τα 35,4 - 35,5 ευρώ και η εξισορρόπηση της MIG.

Παράλληλα, η αντίδραση για τη μετοχή της ΜΡΒ στα 5,64 ευρώ (2,5%) διευκολύνει όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα σε μετοχές του ομίλου.

Από τις τράπεζες, την διαφορά κάνει το Τ.Τ., καθώς είχε προεξοφληθεί από ισχυρούς επενδυτικούς κύκλους πως οι καλύτερες τιμές της περιόδου θα δίνονταν την ημέρα της ανακοίνωσης των ομολογουμένως κακών αποτελεσμάτων του τριμήνου.

Όμως, δεν είναι τυχαίο πως η Alpha Finance σημείωνε σε τελευταία της ανάλυση πως το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεων, επιδράσεων από τις χρηματοοικονομικές υποαξίες, έχει αφομοιωθεί και έχει προεξοφληθεί από την αγορά.

Η μετοχή του Τ.Τ. ενισχύεται μέχρι και 3,6% προς τα 11,64 ευρώ, ενώ προφανώς έχει τη σημασία του ότι το μεγαλύτερο μέρος της θέσης της Εθνικής έχει αποκτηθεί στα 13,25 ευρώ.

Στα λιμάνια όμως φαίνεται πως κινείται και πάλι κάτι επιχειρηματικά. Το προβάδισμα της κρατικών κινεζικών συμφερόντων Cosco, αδιαφιλονίκητου επικρατέστερου για τον Πειραιά, από πρόπερσι το καλοκαίρι, ωθεί τη μετοχή του ΟΛΠ κατά 8,5% προς τα 25,5 ευρώ.

Ανάλογη κίνηση, στη λογική της προεξόφλησης, επιχειρείται στον ΟΛΘ, που ενισχύεται κατά 7% προς τα 32,10 ευρώ.

Ισχυρά πλεονεκτήματα και των δύο εισηγμένων η υψηλή συμμετοχή του Δημοσίου και η περιορισμένη πραγματική διασπορά.

Κατά την εκτίμησή μας, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ΕΥΔΑΠ, όπου η τοποθέτηση του εκπροσώπου θυγατρικής της Eurobank στο Δ.Σ. προφανώς και έχει τη σημασία της.

Η θέση μας για την ΕΥΔΑΠ, τη συμμετοχή της Αγροτικής (κατέχει το 10,04%) και των πιθανών εξελίξεων είναι λίγο έως πολύ γνωστή.

Ανάλογη "μόχλευση" επιχειρείται και στην ομόλογο της Θεσσαλονίκης, με την τιμή να ενισχύεται κατά 2,66% προς τα 6,94 ευρώ.

Λίγο πριν από τις 13:30 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά και κυμαίνεται στις 4.155 μονάδες, με τον FTSE 20 να βρίσκεται και πάλι σε τροχιά υψηλότερα των 2.200 μονάδων, παρά τις οριακές απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v