Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκατάσταση ισορροπιών σε αρνητικό φόντο

Αναμενόμενα πτωτική συνεδρίαση η πρώτη της νέας εβδομάδας και του μήνα, καθώς διεξήχθη εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος με βασικό θέμα την αποκατάσταση των ακροτήτων από τις δημοπρασίες της Παρασκευής.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Συνεδρίαση αποκατάστασης των ακραίων φαινομένων που δημιούργησαν οι δημοπρασίες της Παρασκευής και η οποία για τον Γενικό Δείκτη έδωσε κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο (αν και έκλεισε στο υψηλό ημέρας) και εξελίχθηκε εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Η επιχείρηση διάσωσης της βρετανικής τράπεζας στεγαστικών δανείων Bradford & Bingley που αναγκάστηκε να πουλήσει το 23% του μετοχικού της κεφαλαίου στο private equity TPG αναζωπύρωσε τις ανησυχίες της πιστωτικής κρίσης και έδωσε αρνητικό βηματισμό στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάτι το οποίο επηρέασε και τη Σοφοκλέους που όμως πρέπει να τονιστεί ότι σταδιακά επέδειξε ψυχραιμότερη εικόνα.

Ασφαλώς το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους θετικούς και αρνητικούς πρωταγωνιστές που προέκυψαν από τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω αλλαγών στους δείκτες MSCI.

Το αρνητικό κλείσιμο για Βιοχάλκο και Ελληνική Τεχνοδομική αποκατεστάθη εν μέρει σήμερα, με τον τίτλος της πρώτη να κλείνει με κέρδη 3,65% και της δεύτερης με κέρδη 2,47%.

Αξιοπρόσεκτη προσπάθεια και από την Motor Oil, που εκτός από τις υψηλές απώλειες της Παρασκευής είχε σήμερα να αντιμετωπίσει και την αποκοπή του υπολοίπου μερίσματος ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή. Έτσι, το κλείσιμο του εν λόγω τίτλου στο υψηλό ημέρας των 15,38 ευρώ με απώλειες 1,41% (ή αλλιώς 0,22 ευρώ) μόνο σαν θετικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Αντίθετα, από τους θετικούς πρωταγωνιστές της Παρασκευής MIG (-6,99%), Τράπεζα Αττικής (-4,26%), Sprider (-2,91%) και Υγεία (-5,09%) θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σημειώθηκε κίνηση αποκατάστασης μέρους των ακραίων διακυμάνσεων.

Περίπου στον ίδιο βαθμό θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κινήθηκε και το -3,01% της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αφού συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις επόμενο ήταν σήμερα να υποστεί ρευστοποιήσεις καταγραφής κερδών (θετικό για τον εν λόγω τίτλο το κλείσιμο υψηλότερα των 35 ευρώ, που τον διατηρεί σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι).

Από εκεί και πέρα και με αυτά τα δεδομένα, οι προβλέψεις για την βραχυπρόθεσμη τάση παραμένουν σχετικά επισφαλείς, ενώ επιστροφή της νευρικότητας δείχνει και η εικόνα των μεγάλων αγορών σε Ευρώπη και Αμερική.

Έτσι, όσον αφορά στον FTSE που συνεχίζει να κινείται στο τριγωνικό σχηματισμό 2.098-2.246, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.194-2.190, 2.167 και 2.115 μονάδες, ενώ η επόμενη αντίσταση στις 2.231 μονάδες.

Ευνόητο είναι ότι η διάσπαση ενός των δύο άκρων (2.246 ή 2.098) πιθανόν να σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE, μετά από δύο αρνητικές συνεδριάσεις ο ΟΠΑΠ γύρισε πάλι σε θετικό πρόσημο, το οποίο μάλιστα διακράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, θετικό κλείσιμο για ΟΤΕ, Τιτάνα, Eurobank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των MPB και Πειραιώς.

Ίσως χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία η κίνηση του τίτλου της Alpha Bank, που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, κινείται πλέον «ευλαβικά» σε ανοδικό κανάλι με πρώτο στόχο τα 23,80 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Coca Cola και Intralot, αξιοσημείωτες απώλειες για τα Ελληνικά Πετρέλαια και αρνητικό κλείσιμο για ΔΕΗ, Αγροτική, Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης όπως προαναφέρθηκε κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 4.113,41 μονάδες, όμως από εκεί και πέρα σε μία παρατεταμένη πλαγιοανοδική κίνηση ήρθε και έκλεισε στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.153,08 μονάδες, με απώλειες 0,56%, ενώ ο τζίρος αναμενόμενα και σαφέστατα συρρικνωμένος πλησίασε τα 262 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 20,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σε αντίθεση με τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, μάλλον νωθρότητα επικράτησε από την μέση και χαμηλότερα, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να έχουν τον πρώτο λόγο από αρχής μέχρι τέλους και έτσι η τελική εικόνα με 104 ανοδικές μετοχές έναντι 128 πτωτικών μάλλον ικανοποιητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ενώ 17 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 4% έως 10,81%.

Στους θετικούς πρωταγωνιστές, μεταξύ άλλων, Λύκος, Καράτζη, ΚΡΕΚΑ, Folli-Follie, ΕΛΒΕ, Βιοκαρπέτ, Γρηγόρης, Ελγέκα και Rilken.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v