Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Θα έχει συνέχεια το photo-finish του Μαΐου;

Το θεαματικό φινάλε του Μαΐου δίνει ένα σχετικό προβάδισμα στον Ιούνιο, που ξεκινά από τις 4.176 μονάδες. Κλειδί για τον 20άρη Εθνική και MIG. Υπό προϋποθέσεις, είναι εφικτή η συντήρηση «μόχλευσης» σε ένα μέρος του ταμπλό.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με κεκτημένη ταχύτητα κάνει ποδαρικό ο Ιούνιος. Με βασικούς δείκτες και μετοχές σε καλό, από τεχνικής πλευράς, σημείο, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται ήπια ανοδικά και με τη διάθεση σαφώς καλύτερη.

Η θεαματική ανατροπή της Παρασκευής έβαλε, σύμφωνα με την εκτίμηση κορυφαίων χρηματιστηριακών παραγόντων, μερικά πράγματα στη θέση τους.

Λεπτομέρειες για τα όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος στη σχετική αναφορά του για «θεαματικό φινάλε στο Χ.Α. λόγω MSCI».

Το αν ο Ιούνιος θα είναι ένας μήνας που μπορεί να μας βρει υψηλότερα, ή εν πάση περιπτώσει με λογικότερες κινήσεις και νεότερα στις διεθνείς αγορές και στην ελληνική, θα το δούμε βέβαια στη διάρκεια του μήνα. Ωστόσο οι προϋποθέσεις είναι καλές.

Οι διαθέσεις των επενδυτών, ειδικότερα των βραχυπρόθεσμων, θα αποσαφηνιστούν από την αρχή κιόλας της σημερινής συνεδρίασης και θα επιβεβαιωθούν (ή όχι) σε συγκεκριμένες μετοχές-κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Ξεκινώντας από τον όμιλο της Εθνικής, με κεφαλαιοποίηση πλέον στα 17,3 δισ. ευρώ, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η αντίδραση από τα χαμηλά των 31,14 ευρώ (27/5) μέχρι τα υψηλά των 36,5 ευρώ που ήταν και η τιμή κλεισίματος στις 30/5.

Αυτή η αντίδραση της Εθνικής πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές αξίας κοντά στα 390 εκατ. ευρώ, από τα οποία σχεδόν τα μισά αφορούσαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ζητούμενο πρώτο η επιβεβαίωση (ή όχι) της βραχυπρόθεσμης φοράς της Εθνικής.

Η μετοχή της Marfin Investment Group μπορεί να ξάφνιασε, για τους γνωστούς λόγους, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, κερδίζει όμως σταδιακά έδαφος από τα χαμηλά των 5,82 ευρώ (23/5) μέχρι τα 6,58 ευρώ της Παρασκευής που ήταν και η μέγιστη τιμή.

Στα 29,5 εκατ. τεμάχια έφτασαν οι συναλλαγές στη μετοχή της MIG την Παρασκευή και σήμερα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση κυρίως των βραχυπρόθεσμων.

Ανάλογα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η μετοχή του Υγεία, καθώς ξεκινά από τα 4,32 ευρώ μετά την εντυπωσιακή ανατροπή (13,7%) της Παρασκευής, με την αξία των συναλλαγών στα 955 εκατ. ευρώ, και για τον ακριβώς αντίθετο λόγο η Motor Oil, από τα 15,60 ευρώ (-6,6% στις 30/5) και λιγότερο η ΕΛΤΕΧ από τα 8,10 ευρώ (-2,9% στις 30/5).

Ενδιαφέρον για διαφορετικούς λόγους παρουσιάζει κατά την εκτίμησή μας η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μετά μάλιστα την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών α΄ τριμήνου. Το αρνητικό σερί του Τ.Τ. από τα μέσα Μαΐου (και τα 12,20 ευρώ) είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό.

Η διοίκηση όμως ανακοινώνει τα χειρότερα. Στη μετοχή τοποθετούνται από τιμές χαμηλότερα των 11 ευρώ γνωστοί ισχυροί εγχώριοι επενδυτικοί κύκλοι και η Εθνική έχει γράψει στα βιβλία της τη θέση της στο Ταμιευτήριο στα 13,25 ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η τάση των Sprider (στα 3,44 ευρώ με 13,16% στις 30/5), Centric (στα 2,65 ευρώ με 9,05%), Sato (στο 1,52 ευρώ με 7,8%), ΕΥΔΑΠ (στα 10,86 ευρώ με 6,47%), Χαλκόρ (στα 2,28 ευρώ με 6,05%), Τέρνα (στα 8,36 ευρώ με 6,36%) και ορισμένων ακόμη με διαμορφωμένη (ή διαμορφούμενη) ανοδική φορά και ποσοστό μεταβολής μεγαλύτερο του 4% από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v